Verlaagd plafond metal stud onderbreken (trapgat)

WChristof

  • #1
Beste klussers,

In mijn nieuwbouwhuis wil ik mijn plafond verlagen door middel van een metal stud constructie icm stucplaat. Nu heb ik in de woonkamer een open trap naar de eerste verdieping en wordt het plafond dus onderbroken door het trapgat. Ik kan daar dus geen wandprofielen plaatsen. (zie foto)
IMG_20220712_155719.jpg


Hoe zouden jullie dit oplossen? Extra plafondhangers rond het trapgat of een houten constructie langs het trapgat om daar vervolgens weer metal stud op te plaatsen?

Ik ben benieuwd.

Met vriendelijke groet,

Christof
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het verlagen gaat over een paar cm neem ik aan. Dan plaats je toch een plank ernaast o.i.d?

Controleer of de vrije hoogte boven de trap wel voldoende blijft, het liefst daar het plafond een stukje terug of schuin maken. Die hoogte kan je vaak ook goed gebruiken als er grote objecten naar boven moeten.
 

WChristof

  • #3
Dat is inderdaad een goed punt, waar ik niet over heb nagedacht. Het plafond gaat +-8cm zakken t.b.v. inbouwspots. Wellicht goed om het rond het trappengat iets in te laten springen inderdaad.

Die plank dmv. houten rachels rondom het trapgat bevestigen en op de plank het metal stud wandprofiel vastmaken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De zijkant van het trapgat is nu ook afgewerkt met hout (multiplex)? Wil je die plank door laten lopen? Plaats anders nog een paar detailfoto's van beide kanten.

Ik zou met houten rachels een raamwerkje maken, en daar multiplex op bevestigen. Het metal stut kan ook op de rachels bevestigd worden (dit bevestig je niet op de plank). Het kan ongetwijfeld ook met metal stut ipv houten rachels, maar daar ben ik minder in thuis.
 

WChristof

  • #5
Dat lijkt me inderdaad de beste oplossing. Een raamwerk langs de rand van het trapgat (eventueel iets verspringen), en ter afwerking de multiplex afdekplaat laten doorlopen (vervangen).

Ik heb helaas geen betere foto's van de trap aangezien het huis nog niet is opgeleverd. Wel een foto van een eerder moment waarbij de afwerkplaat nog niet bevestigd was. (zie bijgevoegd)

Heel erg bedankt voor het meedenken!

IMG_20220404_150009.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Laten verspringen is waarschijnlijk mooier, omdat de rand anders heel fors wordt. Als je in huis profielrandjes hebt, kan je de rand ook daarmee voorzien. Dan wordt het weer sjieker van.

Let bij het monteren straks op het stalen raveelijzer. Dat je ernaast boort.

Succes met de klus!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu