Verkeerde glaslat onder -> slechte isolatie

Hvdk

  • #1
Een vriend heeft bij mij van de zomer een raam ingezet. Naar mijn idee heeft hij de onderste glaslat een verkeerd type gebruikt.
Een gewone. Deze heeft hij op 2 blokjes geplaatst, zodat je ventilatie krijgt (zie tekening)
.

Maar nu het winter wordt heb ik niet het idee dat er dubbelglas in zit. Als ik voorbij het raam loop, is het zeer koud!!!!
Het raam ligt op het noorden en de wind en kou heeft nu vrij spel. De ruit is ± 1 meter breed, dus je hebt een aardige spleet onder de ruit.

Verklaard dit de koude?

- Ik kan deze lat nu vervangen voor een geventileerde glaslat of een neuslat. Welke verdiend de voorkeur?
- Heb ik perse kitband/beglazings band nodig of kan ik de nieuwe glaslat op 4mm afstand plaatsen en vervolgens dichtkitten?
- Verven wordt misschien lastig met dit weer. Zal ik dan de nieuwe glaslat op de juiste maat zagen en vervolgens verven met een 1-pots-systeem verf (vochtregulerend) en dan pas plaatsen.
Vervolgens de kit en de lat in het voorjaar aflakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wind kan het niet zijn. Aan de binnenzijde een rugvulling die met kit is afgewerkt.

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Een neuslat verdient de voorkeur boven een geventileerde glaslat omdat deze de onderdorpel beter beschermd.
Die neuslat staat constructief echter hetzelfde als op uw tekening, nl op 2
minimaal 5mm stelblokjes of strips, ca. 10 cm uit elke hoek. Zet deze iets schuin op de onderdorpel zodat condens beter weg kan lopen.

Gegeven de weersomstandigheden eerst de neuslat op maat zagen ( 8 mm korter dan de sponningbreedte ) en de kopse zijden 2x gronden of randsealen. De neuslat moet minimaal 5mm over de dorpelrand uitsteken voor een goede ventilatie.

Gebruik een merantie neuslat zonder vingerlassen. De neuslat ook 2 x gronden. Vervolgens na droging PE glasband 9x4 mm aanbrengen op de neuslat. Zorg ervoor dat er ca. 6mm bovenruimte voor de kit overblijft.
Zet de neuslat vast met rvs schroeven ( eerst voorboren ) of rvs brads.
Daarna een topafdichting aanbrengen met een ms-polymeer glaskit.
 

Hvdk

  • #4
Blijft bij mij toch de vraag over:
Kan mijn huidige constructie de koude verklaren?
Als ik langs mijn raam loop, voel ik echt een koudefront.
Die neuslat staat constructief echter hetzelfde als op uw tekening, nl op 2 minimaal 5mm stelblokjes of strips, ca. 10 cm uit elke hoek.
Mijn huidige constructie voert condens ook uitermate goed af. Als condens als sowieso al ontstaat in mijn situatie.
Maar het verschil met een neuslat en mijn constructie is dat de wind bij een neuslat de wind niet rechtstreeks op het glas staat en in mij geval wel.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Glas voelt altijd koud aan. Eigenlijk voel je geen kou maar het gebrek aan IR straling omdat glas veel minder warmte opneemt dan een wandje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat voor glas zit er in? Zijn er kieren rondom het kozijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het is nadelig als de glaslat vlak boven het kozijn ligt. Of de lat moet aan de onderzijde goed in de lak staan. Het water blijft tussen de lat en het kozijn hangen en dat wordt als het ware door het hout opgezogen.
 

Hvdk

  • #8
The headhunter schreef:
Glas voelt altijd koud aan. Eigenlijk voel je geen kou maar het gebrek aan IR straling omdat glas veel minder warmte opneemt dan een wandje.
Toch heb ik het idee als ik langs mijn keukenraam loop ik hier veel minder kou voel.
IJkenhout schreef:
Wat voor glas zit er in? Zijn er kieren rondom het kozijn?
HR++ 15mm spouw Argon-vulling en er zitten geen kieren.
Wgb schreef:
Het is nadelig als de glaslat vlak boven het kozijn ligt. Of de lat moet aan de onderzijde goed in de lak staan. Het water blijft tussen de lat en het kozijn hangen en dat wordt als het ware door het hout opgezogen.
De lat en het kozijn staat verder goed in de lak.

Maar wat is nou wijsheid?
Een neuslat aanbrengen? Hoe weet ik of een glaslat gevingerlast is, als deze in de grondlak staat?

Als ik de verhalen lees van jullie heeft mijn constructie wel nadelen, zoals vocht etc, maar verklaart niet de koude die ik voel?
Wat ook het geval is. Als het koud weer is staat er wel wat condens op het glas aan de onderkant.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
U herkent een gevingerlaste neuslat aan de onderzijde. Deze wordt vaak zeer dun gegrond. Hier ziet u duidelijk de verbinding zitten.
Waarom denkt u dat we tegenwoordig bij renovatie of nieuwe ruiten neuslatten gebruiken?

Uw koude probleem ziet niet in de constructie. Als aan de binnenzijde de rugvullingen topafdichting goed aansluiten kunt u onmogelijk last hebben van naar binnenwaaiende wind. Niet bij een gewone ventilatielat, noch bij een neuslat.

Dubbelglas kan koud aanvoelen en aan de onderzijde zelfs soms condens vormen. Hieraan valt niet te doen.
 

Hvdk

  • #10
Dan ga ik toch een neuslat toepassen.

Misschien ben ik wat eigenwijs, maar toch nog even het volgende:
Ik bedoel niet dat de wind onder het glas doorkomt, maar dat de wind harder op de onderzijde van het glas blaast. De wind kan deze plek zonder belemmeringen bereiken (hoeft niet om een hoekje heen). Net zo iets als een windscherm op het strand. Het glas zal dan kouder worden en dan dus ook de ruimte binnen.

Bij een neuslat of geventileerde glaslat wordt de (koude) wind gebroken, neemt in kracht af (zei hieronder).
Of draaf ik nu erg door?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
De druk van de wind komt in de volle breedte op het raam. Links en rechts evenveel. Hoe zou je een luchtstroom moeten krijgen.

Twee keer de onderzijde van die lat in de lak zetten. Dat is mijn ervaring wat betreft die lat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Het voordeel van een geventileerde glaslat is dat de wind een paar bochten om moet.
Als je een lat op blokjes zet, is er een directe verbinding. Lijkt me energetisch een erg vreemde oplossing. Het profiel tussen de ruiten is al een erg zwak punt, dat moet je zover mogelijk afdekken.

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Even voor de goede orde: een neuslat is ook een geventileerde glaslat, hij staat nl op kunststof blokjes. De wind moet hier dus over de volle lengte de bocht om.

Hoofdzaak is dat een neuslat de onderdorpel en het meest zwakke punt van een raamkozijn ( verbinding tussen stijlen en onderdorpel ) beter beschermd dan een traditionele ventilatie glaslat waar zich aanslag ophoopt tussen onderdorpel en voorzijde van die lat. Als u die goed wilt schilderen merkt u wat ik bedoel: aangekoekt vuil is moeilijk in deze kleine ruimte te verwijderen.
Daar heeft u met een neuslat geen problemen mee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
De onderkant van een neuslat is toch vlak? Dan is er dus een open verbinding. Dat neusje is zo klein, kan je nauwelijks spreken van een bocht. Heel anders dan bij de lat in het plaatje.

Ik snap dat de neuslat ter bescherming van de onderdorpel beter is, maar voor de isolatie is volgens mij die andere een stuk beter.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Meneer, kijkt u eens op Schildersvak.nl vwb de definitie van een neuslat en waarom deze wordt geadviseerd. Zoals ik schreef US een nuslat ook een geventileerde glaslat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik denk dat we langs elkaar praten. Ik betwijfel niet de functionaliteit van een neuslat en of die ventilerend is.

Mijn vraag gaat over de onderkant van een neuslat, in vergelijking met een normale geventileerde glaslat. Ik vind op internet alleen plaatjes van neuslatten die aan de onderkant vlak zijn. Dat die op glasblokjes wordt geplaatst bevestigd dit.

De vraag van TS gaat over of de wind die onder de glaslat door waait van invloed is. Als dat van invloed is, dan is dat bij een neuslat veel erger. Want zoals ik al eerder aangaf, bij een normale glaslat legt de wind een grotere afstand af.



 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #17
Zoals ik al aangaf, indien de ruit goed is geplaatst, dus tegen 9x4 glasband en een 6mm topafdichting heeft aan de binnenzijde, kan er van meer koude overdracht of windgevoeligheid wat binnen als extra koude straling wordt ervaren geen sprake zijn. Dat een neuslat vele male beter ventileerd door het grotere vrije oppervlak dat lijkt mij duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu