Verhoogd terras en pergola

MarjoleinJS

  • #1
Dag allen,

Ik wil in onze tuin graag een verhoogd terras maken en daaromheen een pergola. Na wat zoekwerk op internet blijven er toch best wat vragen over.

Over het terras (3,00 x 3,60 en 15 cm hoog, tegels):
- Hoe maken we dit terras stabiel? Is een opsluitband voldoende (en zo ja, welke hoogte dan het beste?) of moeten we echt aan de slag met L-elementen? Financieel en qua gewicht e.d. maakt dit nogal een verschil.
- Zijn er nog dingen waar we rekening moeten houden met afwatering e.d.? Om het terras heen komt gras.

Over de pergola (300 x 360):
- het liefst gebruiken we zo min mogelijk tussenpalen. Bij voorkeur houden we in ieder geval aan twee kanten in de lengte en breedte de ruimte ertussen vrij, vanwege de doorkijk en omdat we een hangmat aan de lange zijde tussen de palen willen bevestigen. Is dit haalbaar met bijv. douglas palen van 10x10 met schoren?
- Wat is aan te raden t.a.v. het plaatsen van de palen? Ik lees op sommige sites dat het stevig genoeg is om de palen gewoon diep de grond in te zetten, op andere plekken lees ik weer over het toevoegen van cement of het gebruik van paalhouders. Als het niet nodig is stort ik liever niet teveel troep in de grond, maar het is natuurlijk ook heel fijn als alles netjes overeind blijft staan :)

Alvast erg bedankt voor het meedenken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Douglas verrot snel bij grondcontact, in de grond zetten is geen optie.
Betonpoer met paaldrager en je hoeft verder niks in de grond te storten.
 

MarjoleinJS

  • #3
Dank voor de tip, dat gaan we in ieder geval doen! Lees ook dat dit de constructie steviger maakt dus dat komt ook wel goed uit.

Nu puzzelen we nog wat over de dikte van de palen (zou 10x10 stevig genoeg zijn?)en hoe het verhoogde terras stevig in te sluiten. Iemand ideeen? :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu