Vergroten oplegging ps-isolatievloer

Willem52

  • #1
Hallo ,

Omdat de kwaaitaalvloer door betonrot is aangetast wil ik deze vervangen door een ps-isolatievloer.
Nadeel hiervan is dat de hoogte niet overeenkomt met de oude betonnen vloer. De nieuwe vloer wordt tussen de betonnen randbalken gelegd.
deze zijn 350 mm breed en 400 mm hoog. De voorgespannen balken voor de ps-isolatievloer kan ik helaas niet inkappen. Als ik aan de betonbalk in de breedte 200mm toevoeg en in de hoogte gerekend vanaf de onderkant 250 mm kan ik de balkjes daar opleggen. Vraag is hoe kan ik de nieuw beton met de oude onlosmakelijk met elkaar verbinden ?

gr. Willem
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat beton aan elkaar krijgen is in principe wel mogelijk. Maar dit zal berekend moeten worden door een constructeur. Je gaat namelijk de balken belasten op torsie, daar kunnen ze vaak niet goed tegen. De berekening heb je ook nodig voor de vergunning voor het bouwen.


Waarom kan je ze niet inkappen?
 

Willem52

  • #3
Hallo IJkenhout,
Als er 32 balken nodig zijn, zou ik 64 maal moeten inkappen in de betonnen balk die de heipalen verbindt.
Dat lijkt mij een forse klus, aanstorten gaat dan makkelijker. Je hebt wat die torsiekrachten betreft wel gelijk, had ik nog niet aan gedacht. even kijken hoe ik dit ga oplossen.
voor de middenbalk zal dit geen probleem geven, want deze wordt aan beide zijden dan belast. Ter info het betreft hier een doorzonwoning.
 

Millew

  • #4
Betonbalk 200 mm breder maken voor een nieuwe oplegging? Een gangbaar merk combinatievloer heeft voor een oplegging op beton maar 80 mm nodig.
Ik denk dat het met die torsie ook wel mee zal vallen. Als de nieuwe vloer ertussen is gestort, dan vormt dat als het ware een stempel.
Maar dat zal de constructeur dan ook wel bekijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je gaat natuurlijk niet in de funderingsbalk gaten maken om een vloer op te leggen. Die leg je normaal op die balk. Soms is de funderingsbalk daar al breed genoeg voor. Anders inkappen in het metselwerk.

Waarom moet de vloer zo laag komen? Kan je een detail tekenen?

Onderschat het aanstorten niet. Je moet veel stekken gaan inboren/lijmen (volgens opgave constructeur), wapening vlechten en het contactvlak moet opgeruwd worden. Beton netjes verdichten en vlak afwerken. Enzovoort.
 

Willem52

  • #6
Doordat de oorspronkelijke kwaaitaalvloer 18 cm + een 4 cm dikke afwerkvloer heeft bedraagt de hoogte 22 cm. De nieuwe balkjes zijn 18 cm hoog, de constructievloer 4 cm en de afwerkvloer waarin vloerverwarming wordt opgenomen 5 cm, totaal 27 cm. De verhoogde vloer geeft een probleem bij de voordeur, achterdeur en trap. (optrede wordt ongelijk) Om dit netjes op te lossen bedacht ik om de vloer tussen de randbalken te leggen. Ga nog steeds voor dit idee.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Wat wel zou kunnen is een thermisch verzinkt hoeklijn tegen de funderingsbalk boren, en dit vast zetten met lijmankers. De positie van de ankers zo kiezen dat je geen buigwapening doorboord, de beugels ontwijken is wat lastiger, dat vraagt wat meer meetwerk en een wapeningsdetector.

[/url]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu