Oplegging VBI vloeren

IngenieurG

  • #1
Dag mede-klussers.
Ik wil een VBI vloer leggen (semi-droog) in mijn huis. Ik had liever standaard maar er is geen palenplan en die is nogal lastig te achterhalen. De constructeur geeft aan dat het meestal wel kan maar hij wil het niet garanderen. Ik kies dus voor een lichtere variant: Semi-droog.

Nu is die vloer precies 23 centimeter tot bovenkant beton, en dat is vanaf peil naar beneden gemeten precies halverwege een rij kalkzandstenen (metselwerk). Ik wil graag weten hoe ik mijn balken op een goede manier kan inkassen. Kan ik dan de hele steen eerst weghalen en dan die 4cm weer ophogen met mortel of vulplaten? Of kan ik beter de steen half inslijpen/uithakken? En in dat laatste geval: Het resultaat zal niet 100% vlak zijn, dat lijkt me niet goed voor de oplegging. Hoe fiks ik dat dan weer?

Ik hoor het graag!

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan de balken in de specie leggen en de rest van het gat ook meteen met specie opvullen. Ondersteun de balk wel totdat de specie hard is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Semi droog is dat met stalen liggertjes?
 

IngenieurG

  • #4
@Boertje: Dat is inderdaad met lichtgewicht stalen liggers, PS-vulelementen ertussen, zwaluwstaartplaten erop en daarop beton (met vloerverwarming erin).

@IJkenhout kun je die liggers helemaal in de specie leggen ja? Dacht dat je voor thermische expansie misschien beter alleen kon opleggen, maar zie wel vaker. En wat voor specie zou je gebruiken? Gewone metselspecie gaat enorm uitzakken lijkt me toch?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Stalen liggertjes moeten ter plaatsen van de oplegging worden omstort met beton.
(zie voorschriften leverancier)
 

IngenieurG

  • #6
Dat geldt wel voor de standaard variant, maar bij de semi-droge variant niet. Is ook best lastig te realiseren. Bij de standaard variant kun je gewoon wat EPS verwijderen en dan stort je de opligging vanzelf mee, hier zitten er zwaluwstaartplaten tussen. Als je die openknipt loopt de hele ruimte eronder ook vol.

Ik kies nu voor hoeklijnen, is toch een stuk makkelijker. Dikte is te bepalen door constructeur volgens de voorschriften, de versie in het assortiment is niet geschikt. Omdat die versie 4mm dik is heb ik er een besteld van 8mm. Zou goed moeten komen dan lijkt me, moet ik alleen zelf gaten boren.

Dank voor de hulp allen :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bedoel je dat je de liggertjes op een hoeklijn gaat leggen? Je maakt het jezelf wel erg moeilijk dan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Valt wel mee hoor zitten ook voordelen aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu