Verf van marmer

Kavermeer

  • #1
In mijn nieuwe oude huis heeft iemand vroeger eens een mooie marmeren schouw geverfd met een creme-kleurige verf. Dit laag wil ik verwijderen, het liefst zonder het marmer aan te tasten. Ik weet niet wat voor verf erop zit, dus ik ontkom niet aan wat experimenteren, maar wat zijn (relatief) veilige mogelijke oplossingen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Marmer is een zacht mineraal. Ogenschijnlijk lijkt gepolijst marmer hard, maar het dunne laagje is slechts opsmuk.

Ik kan vanaf hier niet zien wat voor verf erop zit, maar het is zaak dat u die verf zo 'hard" mogelijk maakt. ( Wat hard is breekt makkelijk ). Dit doet u door de schouw met een mengsel van schoonmaakazijn ( zuur ) met water enkele malen schoon te maken.

Verf verwijderen van marmer kun u proberen met een scheermesje gevat in een houdertje. Een heel karwei, maar wel te prefereren boven het werken met allerlei schuurmiddelen. Pas wel op: marmer blijft een bros materiaal!
 

Kavermeer

  • #3
Ik was al wat huiverig voor krabben, in verband met krassen. Ik ben er niet van overtuigd dat me dat met een scheermesje (of zo'n ramenkrab-ding?) netjes lukt. En tast het zuur niet de kalk in het marmer aan? Ik ben er nog niet helemaal uit...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien zou het lukken met een gasbrandertje, voorzichtig met de vlam niet te dichtbij de verf warmstoken, helaas moet hierbij ook gekrabt worden of met een plamuurmes gestoken.
100 % schadevrij wordt heel moeilijk lijkt mij.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Nee, het zuur tast het marmer niet aan omdat het op de verflaag blijft zitten. Die moet er dus eerst af. Is de verf eraf dan vanzelfsprekend niet met zuurhoudende middelen gaan schoonmaken.

Verwarmen kan, maar wees wel voorzichtig. Na het verwarmen de verf weer laten afkoelen. Mogelijk breekt de verflaag hierdoor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu