Verflagen van marmer verwijderen

Ouderijn

  • #1
Ik heb een marmeren lambrizering die door vorige eigenaars over de jaren heen van verschillende verflagen is voorzien:
1- een verflaag
2- een impregneerlaag
3- een verflaag
4- een plamuurlaag
5- een latexlaag

Gegeven het totale oppervlak is het een enorm karwei om dit allemaal te verwijderen. Los van afbijtmiddel, is er een electrische manier om deze lagen te verwijderen, bijvoorbeeld een soort electrische schaaf? Ik zou dan de bovenste 1mm kunnen verwijderen met de schaaf en de rest met een afbijtmiddel. Ik hoor graag welke alternatieven ik kan aanwenden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Marmer is een zacht mineraal dat snel beschadigd. Schaven en schuren zijn uit den boze. U kunt eerst een proefstukje proberen met afbijt, dat u met een plamuurmes afsteekt.

Beoordeel eerst hiervan het resultaat.
 

Ouderijn

  • #3
Ik heb inderdaad al wat afbijt gebruikt, maar dat moet in twee keer, gegeven de dikte van de verflagen. Dit gaat op zich goed, maar ik denk wel een paar bussen extra nodig te hebben om het geheel verfvrij te krijgen alsmede natuurlijk een aantal weken op me hier op te richten. Er zijn inmiddels ook heel wat krassen ontstaan, dus er zal ook gepolijst moeten worden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Zoals ik schreef: afsteken, niet afschrapen met een schraper, dat veroorzaakt inderdaad krassen die u er niet meer uit kunt polijsten.

Als u de afbijt aanbrengt, plak het dan af met bouwfolie en laat het een nachtje inwerken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu