Verbinding lamellen op alu profiel

Zakraket

  • #1
Ik wil verticale houten lamellen over een aluminium deur met glas bevestigen. Dat heb ik al een keer gedaan op een andere deur, ziet er prachtig uit, maar die constructie kan niet meer los. Je kunt die ruit dus niet schoonmaken (behalve afspoelen, wat op zich ook nog wel goed gaat met ontkalkt water)
In principe komen er eerst horizontale (houten) regels op de deur, daar komen verticale houten lamellen op.

De vorige keer heb ik de regels gewoon met metaalschroeven op de deur vastgeschroefd.

Nu moet ik het nog een keer doen, maar ik vroeg me af of ik toch iets kan maken dat te verwijderen is zodat in ieder geval 1x per jaar het glas schoongemaakt kan worden of zo.



Hoe kan ik die regels op de deur bevestigen op een zodanige manier dat ik de hele constructie er een keer af kan halen? Iets van een soort van zelfborende pennen die in de deur geschroefd zitten waarop ik met moertjes op metrische draad de regels kan vastzetten? Als ik dan de moertjes verwijder kan ik de regels (incl. lamellen) van de deur halen.
Bestaan dergelijke "pennen"?

(Een constructie met scharnieren, waardoor het meer een luik wordt, is in theorie wellicht ook een oplossing, maar in de praktijk lijkt me dat ook lastig, zeker als ik niks van bijv. de scharnieren wil zien)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Principe van een haaklat, ook wel French cleat genoemd?
Dan kan je het hele pakket er in één keer afpakken. Borgen met 2 schroefjes.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Zakraket

  • #3
Goeie tip, kan ik eens over nadenken.

Een nadeeltje is wel dat de constructie dan nergens echt gefixeerd is, dus de lamellen kunnen werken en de boel krom trekken. BIj voorkeur zou ik elke horizontale regel (die zitten er dan een stuk of 6/7 over de hele hoogte van de deur) wel links en rechts echt op de deur willen fixeren.

Ik heb ook lamellenluiken gemaakt van hetzelfde hout (red cedar) waarvan je de achterconstructie die het geheel stijf maakt niet kunt zien (je ziet alleen de lamellen).
Zo'n "luik" zou wel recht blijven als ik het op die manier op de deur hang.

plaatje van t vorige project voor de beeldvorming. Hier zitten de horizontale regels dus gewoon met zelftappers in de (kunststof) deur geschroefd. Nu gaat het om een alu deur
Screenshot_7.png
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Van elke horizontale regel een haaklat maken en deze borgen. Nadeel is wel dat je regelwerk wat breder wordt
 

Zakraket

  • #5
Oke, dat zou kunnen
Maar dan ben ik regels op regels aan het bevestigen (waarbij de beide regels de franse cleat vormen). Dan moeten 6 of 7 van die haaklatten wel heel perfect zitten, anders sluiten ze niet allemaal aan.
Maar goed, als ik eerst de onderlatten op de deur monteer, dan de bovenlatten erop leg en weet te fixeren liggen ze iig op de juiste maat, en dan lamellen op de bovenste latten spijkeren.

En hoe borg ik het dan? Ik kan geen houtschroeven gebruiken (want na 2x losdraaien is alles aan gort), dan zou ik toch weer een soort pen in de onderste lat draaien, de bovenste eroverheen steken met een gat en daar dan een moertje op draaien.
Dat is eigenlijk mijn eigen voorstel, als ik die pennen recht in de deur draai heb ik heel die franse cleat oplossing niet nodig.

Maar ik ben aan t zoeken geweest en heb dergelijk pennen nog niet gevonden (ik zoeknatuurlijk met de verkeerde termen). Het lijkt een beetje op van die gipsplafondschroeven.

Of nee...nu ik t zeg, het zijn eigenlijk van die schroeven waarmee je de beugels van regengoten vastzet :) (alleen zijn die te grof/groot)

edit: zoiets bedoel ik, maar dan wat kleiner
En dan is natuurlijk nog de vraag of dit mijn probleem oplost..

zal dit bedrijf eens mailen of ze hier iets voor hebben (heb hier al vaker besteld)
 

Zakraket

  • #6
Ik moet toch in principe ook gewoon een schroefdraad in het aluminium kunnen zetten zodat er een draadeindje in kan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Draad tappen in aluminium valt niet mee. Is erg zacht en vaak niet zo dik.

Ik vind stokeinden in je deur draaien misschien wel erg lomp. Zou je niet een stalen strip kunnen pakken, daar bouten doorheen boren en die dan op de deur schroeven met de koppen van de bouten tegen de deur aan? Dan heb je ook een stel draadeinden die recht vooruit steken.

Als je die draadeinden/bouten lang genoeg maakt, steken ze door de regel en lamel heen en kun je er een rvs dopmoer ofzo opdraaien. Doe je dit enkel op bijv. 4 lamellen en enkel op de bovenste en onderste regel dan blijft het strak ogen en toch makkelijk te demonteren.

Misschien een idee?

Of je zou het hele frame van regels en lamellen zijwaarts van de deur af moeten kunnen schuiven. Soort T-track systeem dus. Holle profielen horizontaal op de deur en kleinere profielen op de regels zodanig dat die netjes zijwaarts de holle profielen inschuiven. Dan hoef je nauwelijks te borgen.

Screenshot_20210408-230631_Chrome.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu