Ventileren schuur

Pdorn

  • #1
Hoi allemaal!

Ik ben een schuur aan het bouwen en was met een timmerman in overleg voor ventilatieroosters in de ramen. Hij adviseerde mij dit niet te doen, maar te kiezen voor een ventilatierooster in het dak. Omdat warme lucht en daarmee vocht naar boven opstijgt, ventileert het daar beter.

Bijkomend voordeel zei hij: het is nog een stuk goedkoper ook!

Het plat dak ga ik als volgt opbouwen:
Dakbalken (58x155), 18mm OSB3, 60mm PIR, EPDM.

Hoe weet ik nu welke diameter dakdoorvoer ik moet hebben? En ik zie enkelwandige, maar ook dubbelwandige doorvoeren. En maakt het dan ook nog uit waar in de ruimte ik deze het beste plaats?

De ruimte is ongeveer 3,50 x 6,00 met een hoogte van 2,50.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Staan die ramen tegenover elkaar?
Zo niet dan lijken mij roosters in de ramen en een door-of afvoer in het dak.
Doorvoer geisoleerd model. In de ramen kan je eenvoudig open-en dicht zetten.
Je moet toch een aan-en afvoer van lucht hebben.
De aannemer stelt een ventilatierooster in het dakvoor. Hoe moet ik me dat voorstellen.
Hoeveel oppervlak heeft dat rooster en kan dit open en dicht.
 

Pdorn

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Aan 1 lange zijde komt zowel een openslaande deur als een dubbel raam. In verband met inbraakveiligheid hebben we besloten dat deze ramen niet open kunnen.

Hoe dan ook, de ramen zitten aan 1 kant en niet tegenover elkaar.

Op internet heb ik wel een 'kant-en-klaar' pakket gevonden voor ontluchting via het dak. Zie foto:



Deze kan eenvoudig worden verlijmd en ik vermoed dat er dan een standaard buis door het dak doorgevoerd worden. Een ventilatierooster kan ik natuurlijk aan de binnenkant altijd tegen het dak aanschroeven die open en dicht kan, al kan ik me niet voorstellen waarom ik deze dicht zou willen zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er is hier best veel over vochtige schuren gevraagd en dan uiteraard geantwoord.
Vocht in je schuur is te voorkomen. Verwarmen of de mogelijkheid inbouwen dat de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen buiten zoveel mogelijk gelijk is. Hoe dat precies minimaal in de praktijk moet zijn zou ik ook een twee drie niet weten.

Op het internet zal dat best te vinden zijn. IJkenhout zie ik vaak een link over ventileren plaatsen.
 

Pdorn

  • #5
Wellicht was het vermelden waard: de muren worden geisoleerd met 90mm glaswol en de betonvloer is van onder geisoleerd met EPS.

De muren zijn uitgevoerd met damp-dicht en damp-open folies en in de koude maanden wil ik met een kleine elektrische kachel de temperatuur op minimaal 7+ graden houden.


Ik vind heel veel informatie maar vind ook veel rotzooi en niet vergelijkbare situaties. Maar ik zal nog een zoekronde doen. Gelukkig heb ik nog geen last van vocht en wil ik het voorkomen ;-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Wel of geen verwarming?
 

Pdorn

  • #7
Geen vaste verwarming. Wel wil ik een elektrische kachel met antivorst beveiligen plaatsen. Het liefst laat ik het niet onder de 10 graden uitkomen, maar zal ook even moeten aanzien hoe goed de warmte straks blijft hangen. Als de isolatie goed z’n werk doet, wil ik de temperatuur wellicht wat hoger aanhouden, zodat het sneller aangenaam is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Die link die ik vaak plaats gaat over huizen.

Dat pijpje op het dak is uitstekend als afvoer. Je moet dan aan de andere kant van de ruimte nog een aanvoer hebben. Een rooster in het raam is prima.

Zorg dat het pijpje is voorzien van gaas zodat er geen ongedierte binnen komt.
 

Pdorn

  • #9
Het is inderdaad geen woning wat ik ga bouwen.

In dit geval is mij dus een dakdoorvoer geadviseerd in plaats van een rooster in het raam. Een rooster in het raam zit al snel op 150 euro. Omdat er 2 ramen naast elkaar komen, is het optisch veel mooier om beiden dan te voorzien. Dan zit je al op 300 euro voor ventilatieroosters in de ramen, plus dan nog een dakdoorvoer (die zijn niet heel duur gelukkig).

Als het moet, dan moet het uiteraard. Maar zijn er ook goedkopere oplossingen voor een voldoende 'airflow' (dat is wat er nodig is vermoed ik?) (aanvoer / afvoer)?

Misschien een ventilatierooster ergens in 1 van de muren?

Gaas voor het pijpje voor ongedierte is een goede tip!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Een rooster in de muur is uiteraard ook prima. Reken eerst even de capaciteit uit :idea:
 

Pdorn

  • #11
Wil ik graag doen! Maar dit is ook een van de redenen dat ik dit topic heb geopend. Ik vind het erg lastig om te berekenen. Kun je me misschien de goede richting op wijzen? Lijkt me erg leuk om het zelf te kunnen berekenen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu