Ventilator voor afzuigkap

stefan9

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar een ventilator die ik kan gebruiken in plaats van de ventilator die in mijn afzuigkap zit.
Mijn situatie: boven de keuken is een vliering. De afvoer van de bestaande afzuigkap komt uit op de vliering in is daar via een flexibele aluminium slang (125mm) verbonden met de dakdoorvoer.
De motor van de afzuigkap maakt nogal wat lawaai en ik zou dan ook graag een motor op de vliering willen plaatsen. (De motor van de afzuigkap verwijder ik dan uiteraard)
Ik heb begrepen dat een standaard ITHO-box niet toegestaan is vanwege brandveiligheid.
Ik vraag me af welke ventilator ik wel zou kunnen toepassen.
Hebben jullie tips?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Waarom vervang je niet de afzuigkap?
   

  stefan9

  • #3
  De reden om een woonhuisventilator te gebruiken is dat je daarmee een continue luchtverversing hebt. Ik ben nog geen afzuigkap tegen gekomen die zo'n functie heeft. Daarnaast is er een woonhuisventilator nog een stuk stiller dan ook een stille afzuigkap, om de simpele reden dat ik een woonhuisventilator op de vliering kan plaatsen en een afzuigkap in de keuken hangt. Als laatste ben ik een woonhuisventilator tegengekomen met ingebouwde vocht- en CO2 meter en ik verwacht dat die het klimaat in de keuken op de automatische stand goed regelt.
  Maar als zo'n woonhuisventilator niet toegestaan is, is een nieuwe afzuigkap wellicht ook een verbetering. In elk geval bedankt voor die tip :-)
  In de installatiehandleiding van de woonhuisventilator kwam ik trouwens de opmerking tegen dat hij wél geschikt is om lucht via een afzuigkap af te zuigen.... Ik heb inmiddels een mail gestuurd naar de fabrikant, want het lijkt erop dat de dealer dus fout zat met de opmerking dat dit gebruik verboden is...
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Via een afzuigkap wordt vet aangezogen dat zich in de buis en ventilator of ventilatiebox kan afzetten. Dat geeft vervuiling en een verhoogde kans op brand. Om die reden is het koppelen van een (motorloze) afzuigkap op een ventilatiebox geen goed idee wanneer er tussen de afzuigkap en de ventilatiebox geen goed filter zit dat periodiek wordt schoongemaakt.
   

  stefan9

  • #5
  In mijn afzuigkap zit zo'n metalen filter. Deze gaat regelmatig mee in de afwasmachine. Zou dat voldoende moeten zijn?
  De vliering boven de keuken is goed bereikbaar, dus ik kan de box makkelijk controleren op vervuiling. Is een jaarlijkse controle voldoende?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Het nadeel is dat een centraalbox nooit zoveel kan afzuigen als een afzuigkap. Daardoor krijg je veel fijnstof in je woning. Erg gezond is dat niet.

  Permanent afzuigen gebeurt meestal in toilet en badkamer. Eventueel een extra ventiel in de keuken. Maar een afzuigkap daarnaast is wel verstandig.
   

  stefan9

  • #7
  Bedankt voor de tip!
  Ik heb dit even nagezocht. Ik heb een kleine, dichte keuken met een inhoud van ongeveer 30m3. Als richtlijn voor afzuigcapaciteit voor dichte keukens kom ik 10m3/uur per m3 tegen, wat voor mij neer zou komen op 300m3/uur. De box die ik op het oog heb heeft een maximum capaciteit van 415m3/uur, dus dat zou voldoende moeten zijn.
  De huidige afzuigkap gebruiken we ook meestal op de lage stand.

  Ik heb overigens inmiddels antwoord van de fabrikant en die geeft aan dat de ventilatiebox prima gebruikt kan worden voor afzuiging via een motorloze afzuigkap. Ik houd het er maar op dat de dealer die ik gisteren sprak zich vergiste...
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #8
  Er zijn ook speciale dakafvoerpijpen met motor verkrijgbaar. Voor de motorloze afvoerkappen hebben ze de motor in de kap van de pijp op het dak gezet de herrie is dan boven daks en niet in de keuken.

  Vr Gr
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu