Ventilatiebox van 500m3 icm 125mm afvoer/toevoer, wat doen?

Kimjansen

  • #1
Om m'n serre in de zomer flink te kunnen ventileren heb ik een woonhuis ventilatie unit opgehangen (en ik moet zeggen zoals geadverteerd echt de mooiste en de stilste :) ).

Deze zuigt via een 125mm buis met een rooster wat 95cm2 doorlaat oppervlak heeft.

Daarnaast tak ik af naar m'n berging en garage, alle leidingen zijn zo'n 2-3m lang, hebben 3-4 bochten/hulpstukken en een geluidsdemper.

Omdat de afvoer van de unit ook 125mm is, was mijn beredenering dat het de volledige capaciteit ook vast over 1 enkele 125mm aanvoer zou kunnen aanzuigen. Er zitten echter wel 4 aansluitingen op van 125.

Wie kan mij vertellen of het verstandiger is de buis naar mijn serre te scheiden van de garage en berging ipv te combineren?

Ook vraag ik mij af wat een goede instelling van de ventilator zou zijn, in de ene stand kan hij max 241Pa aan en 342m3 afvoeren, in de andere stand max 184Pa en 502m3.

Uiteraard hoeft het niet perfect uitgerekend of 100% te kloppen, maar een duwtje in de goede richting is altijd welkom ;) .
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Normaal gesproken kan er over een buis van 125mm maximaal 225 M/h.
De snelheid is dan 5,1 meter dat is i.v.m herrie maximaal.
Als het kanaal lang is zijn er verliezen vanwege de weerstand in het kanaal.
Als de pijpen heel kort zijn (afvoer naar buiten)kan er soms wel wat meer lucht doorheen.
Voor 500M/h moet het kanaal minstens een diameter hebben van 200mm rond of een vergelijkbare maat in rechthoekig of vierkant.
Bij 500M/h in een 125 mm rond kanaal gaat over de 11 meter per seconde en dat is veel te veel.

Vr Gr en succes ermee
 

Kacheltje

  • #3
Ik zou de 4 aansluitingen van 125 benutten en niet alle afzuigpunten op een enkele leiding zetten, dit gaat zeker problemen geven.

Dat de afvoer van de unit 125mm2 is heeft te maken dat de afvoer normaal kort is naar de dakdoorvoer. Mocht dat ook niet het geval zijn dan is het aan te bevelen om via een verloop ook deze te vergroten en te kiezen voor een grotere dakdoorvoer.

De roosters in je link zijn geschikt voor zo`n 130 m3/h. Ga er van uit dat deze dan echt wel wat geluid gaan produceren. Deze gegevens staan er helaas niet bij. Een beetje roosterfabrikant zou je van de gegevens kunnen voorzien.

De instelling hangt af van hoeveel je wilt afvoeren en wat de weerstandverliezen zijn van kanalen roosters en dempers. Dat is op voorhand niet te zeggen en zal je zelf moeten gaan rekenen met al je gekozen materialen.
 

Bernhard

  • #4
Hoe heb je de benodigde m3/h berekend?
Wat is de inhoud van de serre in m3.
Hoeveel graden wordt de serre in de zomer.
Wat is de temperatuur van de buitenlucht.
Als ik van mijn ervaring uit ga dan zou je de serre 10x per uur moeten verversen. De ingeblazen lucht moet dan een een temperatuur hebben die 10grd lager is dan de ruimtetemperatuur.
De kanalen zijn te klein. De toevoerroosters zijn te klein en niet geschikt voor deze toepassing. De ventilator zal ook te klein zijn. En je hebt ook nog afzuigroosters nodig.
De toevoerroosters moeten de koude lucht zodanig inblazen dat er geen tocht ontstaat. De lucht moet daarvoor bij de roosters met een hoge snelheid de ruimte worden ingeblazen. De roosters mogen elkaars luchtstroom niet beinvloeden. Door de hoge inblaassnelheid moet het rooster ook geselecteerd worden op geluid. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu