Ventilatie op zolder bij warm weer

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Op de zolder wordt het met het weer zoals vorige week met gemak richting de 50 graden (vooral de lichtkoepel maakt het erg warm) en het water wat uit de kraan komt (leiding loopt over zolder) is dan gewoon warm.
Ik zit daar in een 2 strijd nl. in de zomer wordt het er snel erg warm, in de winter wordt er niet/nauwelijks gestookt maar moet het er wel vorstvrij blijven voor de waterleiding die er loopt en de verwarmingsketel die er hangt.

Dak bestaat uit dakpanelen met 8 cm steenwol en bitumen
Wanden bestaan uit 8 cm sandwichpanelen
Lichtkoepel bestaat uit gebogen heldere dubbelwandige polycarbonaat platen.
Lichtkoepel wordt gebruikt om licht op de begane grond te krijgen

Hoe kan ik daar het beste in de zomer die warmte laten ontsnappen maar in de winter toch de warmte binnenhouden zonder dat het inbrekersgilde die openingen kan gebruiken om naar binnen te komen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoeslaken o.i.d. over de koepel doen scheelt veel warmte binnen.
Ventilatie koepel er van maken, dan kan de warmte eruit.
Voor de inbraakwerendheid maakt dat weinig uit, de gemiddelde koepel pak je er zo af.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Iets onder of over de koepel leggen/spannen had ik ook al bedacht maar dan ben je meteen het licht kwijt en moet je overdag de lampen aan doen. De andere lichtkopel hebben ze ooit aan de binnenkant wit geschilderd, maar dat wit is nu goud geel en het lijkt net alsof je binnenin een groot bierglas rondloopt en alles oogt daar nu dan ook geel
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Bij een wit hoeslaken vind ik dat wel meevallen, bij een donkere afdekking raak je idd veel licht kwijt.
Met een hardglazen of kunststof ruit eronder creëer je een extra spouw, scheelt in warmte en koude.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Aan binnenzijde en paar van die tralies, en de koepel vervangen voor een te openen model, dan kan je de warmte spuien.
 

ABCDE

  • #6
Zon weren bij voorbaat aan de buitenkant.

Verder alles vol leggen met zonnepanelen. Ongeacht of je ze aansluit of niet... zon van het dak houden.

Pannendak ventileert achter de pannen, dus de isolatie werkt tussen bijv. 20 graden binnen en 30 buiten. Onder de bitumen geen ventilatie... dus isolatie moet werken tussen bijv. 70° bitumen en 20 binnen. Warmte doorlaat naar binnen is dan ook veel en veel meer.

Desondanks maakt het bouwbesluit nog steeds geen onderscheid tussen pannendak en plat dak voor de minimum isolatiewaarde... want bijna volledig gericht op warmteverlies ipv warmte buiten houden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Achter die zonnepanelen wordt het toch ook heel warm?
Als ik de verzekeraars en brandweer mag geloven ontstaan daar juist de meeste branden met zonnepanelen door.
Als ik moet kiezen tussen veel te warm boven of brand dan toch maar een beetje veel te warm daarboven.
Maar heb nog even zitten kijken en ik heb daar ook nog 2 doorvoeren van 320mm voor de luchtverversing met warmte wisselaar.
Die luchtverversing wordt niet gebruikt en staat toch uit dus denk dat ik die buizen onder het dak open maak zodat in de zomer de warmte naar buiten kan en die buizen kan ik in de winter vrij eenvoudig dicht maken om de warmte binnen te houden.

je hebt trouwens volledig gelijk wat betreft de warmte buitenhouden, na het isoleren van ons huis viel ons dat ook op dat alles gericht is op de warmte binnen houden maar is het binnen eenmaal warm dan zorgt die isolatie er wel voor dat het er ook niet weer koud wordt. Ook al koelt het 's nachts buiten af naar 10 graden, binnen blijft het gewoon een onaangename 25 graden op slaapkamer.
 

ABCDE

  • #8
Achter die zonnepanelen blijft het veel koeler dan de bitumen anders zou worden...

Branden bij PV betreft voor grootste deel de zogenaamde 'indak PV' systemen die maar een zeer klein deel van het totaal aantal installaties betreft. Verder voornamelijk fout materiaal gebruik (de combinatietang gebruiken ipv de juiste krimptang). Zet het eens af tegen het risico dat je na 3 weken beroerd slapen van de hitte ergens tegenaan knalt met de auto..

Bij platdak moet je 's zomers de hitte er af houden of airco installeren. Al zit er een R waarde van 12... zolang de buitenste laag vrolijk 70 graden gestookt wordt door de zon komt er alsnog een bak warmte naar binnen.

Als je geen PV wilt kun je altijd nog een sproeier op je dak zetten. Magneetventiel, Arduino, relais. Ik sproei 40 seconden per 20 minuten. In die tijd gaat de sproeier precies twee retourtjes, dak is dan vochtig, vocht verdampt en onttrekt warmte. Maar dat kost wel weer water...

En alles wat alsnog binnenkomt zuigt de airco er weer uit. Ik haat warmte. In de winter 18 graden binnen is prima, maar 's zomers dat vieze klamme weer... nee, echt nee. Heb de airco twee weken geleden aangezet en als het net zo gaat als vorig jaar... dan blijft 'ie gewoon tm. september draaien. Verbruik is peanuts als je goede isolatie hebt.
 

ABCDE

  • #9
Maar je hebt dus een WTW systeem voor ventilatie... maar niet in gebruik?? Waarom niet? In de zomer betekend dat ook dat de opwarming langzamer gaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Met balansventilatie kan je ook prima zomernachtkoelen.

Dakisolatie is nu niet optimaal. Beter isoleren betekent dat het langer koel blijft. In combinatie met nachtkoeling hou je het heel lang koel binnen. Biobased isolatie heeft een faseverschuiving, dus daar komt de warmte minder snel doorheen. Uiteraard zorg je ook voor een goede kierdichting. Isolatie weet trouwens niet aan welke kant het warm is, die werkt dus beide kanten op hetzelfde :wink:

De dakkoepel kan je ook beter isoleren. Een dakraam heb je met verschillende soorten glas (tot 5 laags aan toe), vast ook zonwerend glas.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Reden dat de WTW (met bijbehorende airco) uit staat is omdat op die zolder voorheen gewerkt werd maar nu is het alleen opslag en verder niet.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
koelen doe je met ventilatie
Als het zonlicht vrij kan toetreden heeft meer isolatie niet heel veel zin
de warmte komt dan via het raam binnen.

Een stukje zonwering aan de buitenzijde maakt een heel groot verschil
zonnedoek zoals gebruikt voor screen laat nog een behoorlijke hoeveelheid licht toe.

een groen dak dat je in de nacht water geeft werkt geweldig als buffer en verkoeling
veel beter dan pv panelen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu