Ventilatie op vliering en onderliggende kamers

Louis

  • #1
Hallo,

Op onze beloopbare goed geïsoleerde berg vliering (houtbouw met pannendak) zijn geen ventilatie voorzieningen aanwezig.
De slaapkamers en hobbykamer hieronder kunnen alleen worden geventileerd door openzetten van (kantel)ramen (geen ventilatieroostertjes hierin, en ook niet mogelijk om deze alsnog aan te brengen). Via de onderzijde van de deuren van deze kamertjes is toevoer via het huis.
  1. Is het verstandig om ten behoeve van lucht circulatie op de vliering ventilatiekokers (met rooster en kapje) door het dak aan beide zijden van de vliering aan te brengen?
  2. Het is erg eenvoudig om in iedere kamer een ventilatie rooster plus koker in het plafond aan te brengen. Zou de natuurlijke trek vanaf de vliering voldoende zijn voor ventilatie? Inhoud van de kamertjes is gemiddeld 21 kubieke meter.
  3. Als alternatief denk ik aan twee kleine mechanische ventilatie boxen (aangesloten op ventilatiekokers genoemd in 1) met aanvoer van ieder twee kamertjes plus vliering. Is dit een goed idee of wat al te veel van het goede en zou kunnen worden volstaan met een koppeling van de twee kamers plus vliering opening direkt naar de ventilatiekoker?
M.v.g.

Louis
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U zou een paar instelbare ventilatieroosters aan kunnen brengen die ook bij mechanische ventilatie gebruikt worden en deze door de dakplaten laten steken tot onder de pannen.
Blijkt na verloop van tijd dat dit niet voldoende is dan kunt u nog ventilatiepannen plaatsen of dakdoorvoeren met pijpjes.
 

Markus

  • #3
Let als u het voorgaande advies opvolgt op dat u in het hart van een pan door het dak heen boort. Dan komt u goed uit mocht u door de pannen heen moeten als u misschien een windgedreven ventilator wilt plaatsen.
 

Louis

  • #4
Bedankt voor uw reacties en tips. Als ik het goed begrijp is het een zaak van uitproberen wat functioneert. Ik neem aan dat ik wel ventilatie roosters plus kleine kokers kan aanbrengen door de plafonds van de kamers onder de vliering, maar verder eerst eens kijken hoe het gaat met de door de dakplaten geplaatste roosters of een en ander voldoende is.

m.v.g.

Louis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu