Velux dakramen uitwisselbaar?

Knuppel

  • #1
In ons dak zit een Velux GGL7 dakraam, waarvan het glas lek is. Hierdoor is het tuimeldeel scheefgetrokken, en past het niet meer in de ombouw.

Nu heb ik nog een (2dehands) GGL 804 liggen, zeg maar de opvolger van de GGL 7. Kan ik het tuimeldeel van de GGL804 in een GGL7 hangen?

Zo niet, welke onderdelen moet ik aanschaffen voor een 2dehands Velux raam in te bouwen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk niet, dat het tuimeldeel te wisselen is. Waarschijnlijk passen de gootstukken die nu op je oude raam zitten, wel aan het nieuwe raam. Dan hoef je dus ook niets nieuw te kopen.
 

Knuppel

  • #3
Bij de nieuwe dakramen wordt in de handleiding gesproken over een waterkerend manchet. In de handleiding van mijn dakraam staat dit niet. Hoorde dit bij de gootstukken, of werd het destijds gewoon niet gebruikt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Net even opgezocht, heb ze in het verleden nooit geplaatst. Maar misschien dat de experts hier er anders over denken?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waterkerend manchet is een optie, je kan het bijbestellen bij de montage van een nieuw compleet raam. Het komt onder de gootstukken. Achteraf monteren is wat lastiger.

Het voorkomt inwatering rond het dakraam als er vocht over de buitenkant van het dakschot loopt bij lekkage, of als bescherming bij bijv. stuifsneeuw.

Voor jou is het niet van belang, behalve als je er alsnog voor wilt kiezen.
 

Knuppel

  • #6
Mja, als ik de ombouw ook moet vervangen (waar het naar uit ziet) kan het een optie zijn.
Bedankt voor de replies allen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Als het oude raam geen machetten heeft, en er ook geen lekkagesporen zijn, zou ik niet weten waarom nu een manchet te plaatsen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is niet alleen nu. Theoretisch zou je in de toekomst lekkages aan je dak kunnen krijgen (bijv. scheve of kapotte dakpan). Als je dak aan de buitenkant is voorzien van waterkerende folie (of asfaltpapier, of wat anders) zou het water over de folie naar beneden lopen. Als daar dan net uitgerekend je dakvenster opening zit, en er zit geen waterkerend manchet, zou je lekkage kunnen krijgen.

Het is wat vergezocht maar het zou kunnen. Voor die paar tientjes meer monteer ik daarom altijd zo'n manchet, maar het is een keuze.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu