Veilig om een klassiek schoolbord te monteren in een betonnen wand?

Hi allemaal,

Graag wil ik via deze weg een beroep doen op jullie expertise.

Voor mijn studie, heel stom besloten om een klassiek schoolbord in de woonkamer te hangen (wist niet dat ze ontiegelijk zwaar waren) - ik schat op 225 KG voor totale constructie (BORD+ montagekast + tegengewicht om hoogte te verstellen).

Op de scholen geloof ik best dat ze zware muren hebben, maar voor mijn woonkamer (in een appartement) kan het geen kwaad advies te vragen voordat ik ga boren. In de handleiding van het bord lees ik enkel betonmuur en/of bakstenen muur - anders moet het op een constructie gedragen worden, maar die heb ik niet.



Ik heb de bouwtekeningen er maar bij gevraagd bij de gemeente - het lijkt om beton te gaan van 250 (ik gok 'mm' ) dikte:
Als ik de legenda erbij pak - zie ik betonnen wand (zo voelt het ook als ik erop klop) - vervolgens lijkt de wand te zijn van C30/37. Ik weet alleen niet wat de 'zwarte doorbroken streepjes' zijn in de wand. Ik zie deze constructie niet terug op de legenda - misschien weten jullie dat?


Ik heb de relevante tekeningen erbij gevoegd - samen met de legenda/gebruikte materialen:
Legenda.png
Materiaalcodes.png
Plattegrond gebouw .png
Plattegrond woning.png


Kortom beste vrienden - weten jullie of dit eventuele problemen zou geven met mijn muur? Ik sta letterlijk in het krijt bij u!


EDIT: misschien niet relevante informatie, maar de woning is ongeveer 1,5 jaar oud, dus ik weet niet of het vochtgehalte nog invloed heeft op het beton
 
Die streepjeslijn is alleen ter verduidelijking van waar de maten bij horen, je ziet het ook buiten de constructie doorlopen tot precies in het midden van het 250 getal.
Daarnaast kan het de grens van het appartement aangeven, jouw deel loopt tot halverwege de muur, de andere helft is van de buren.

Veel schoolgebouwen waar deze hangen/hingen hebben veel minder sterke muren dan wat jij hebt, veel beter dan 250mm beton ga je het niet krijgen.

Je zal een boorhamer nodig hebben om gaten te boren, met een gewone klopboor zal het lastig worden.
Goeie pluggen met passende schroeven/bouten en 250 kg is geen probleem. Bedenk maar eens wat het gewicht is van de appartementen van de bovenburen en/of het dak.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Beste Jack, hartelijk dank voor je reactie. Dat is zeer geruststellend! Ik was echt serieus bang dat zo een 225 kg een deel van de muur eruit trekt door het gewicht, maar mocht het te zwaar zijn dan vallen/breken de plugs/schroeven uit de muur eerder dan het eerst, denk ik.

Wat ik me wel afvroeg - jij hebt het over het gewicht gehad wat de muur draagt OP de muur, dus de verdiepingen erop etc. Maar denk je dat de muur die 225 kg ook aankan in de vorm van gewicht wat ernaast/eraan hangt - volgens mij is dat misschien “trekkracht” of “hanggewicht” ? Ben niet helemaal thuis in de terminologie

De schroeven en bouten heb ik meegeleverd gekregen, moet maar eens gaan zoeken naar goede plugs die erbij horen.

Bedankt voor de tip ij ieder geval!
 
Beton kan een ramp zijn omdat je bijvoorbeeld een zware boormachine nodig hebt om een gaatje te boven en om een doos (voor een stopcontact) te boren heb je een diamantboor nodig.
Als je dat soort gereedschap hebt liggen, vind ik beton fijner, dan dondert het spul tenminste niet van de muur. Gordijnrails op oude muren hangen is soms een stuk lastiger.

Over jouw trekkracht / hanggewicht vraag:
Bij merkpluggen zijn er tabellen voor welke krachten ze geschikt zijn.
Aan één flinke bout met goeie plug kan je dat hele ding al ophangen. Dan gaat dat met 8, 12 of misschien wel 16 goeie schroeven geen probleem zijn. Zelfs niet als jullie er met een paar personen aan gaan hangen tijdens een feestje, dat klinkt raarder dan het is, want in een schoolsituatie gebeurt dat soms echt.

Ik neem trouwens vaak nieuwe schroeven/pluggen, afhankelijk van de staat van de oude, vooral omdat de kop soms niet lekker meer is en een schroevendraaien of (dop)sleutel niet meer goed past.

Mocht je twijfelen, dan kan een foto plaatsen hier handig zijn.
 
In oudere schoolgebouwen (ik kom er vrijwel dagelijks) bestaan de muren tussen de lokalen vaak nog uit halfsteens baksteen. In wat latere gebouwen in het gunstigste geval uit van die korrelige betonnen gevelsteen (halfsteens). De binnenmuren zijn dus allesbehalve zwaar. Gaat allemaal goed. Heb nog nooit gehoord dat er een bord van een muur is gevallen.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
8
Weergaven
11K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Job_04
Reacties
5
Weergaven
5K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu