Veilig electrapunt buitengevel t.b.v. lichtslang balkon

Pmeter

  • #1
Wat ik wil: in de winter een lichtslang op het balkon permanent aansluiten op een bestaand stroompunt. In de zomer haal ik de lichtslang weg.

De situatie: in de buitengevel zit thans een electradoos voor een buitenlamp. De buitenlamp gebruik ik niet. Het balkon is niet overdekt.

Vraag: hoe kan ik veilig semi-permanent een lichtslang aansluiten op dit stroompunt? Het moet er in de zomer wel een beetje uitzien, dus geen grijze doos aan de gevel. Ook heb ik het liefst iets aan de muur wat daar 'hoort' i.v.m. eventuele verkoopbaarheid in de toekomst.

Eigen ideeën:
1. Een buitenstopcontact zoals deze monteren en gebruiken in de regen en wind lijkt me geen goed idee. Ik heb het vermoeden dat deze met een stekker erin niet volledig water- en windproof zijn.
2. Een alternatief is dit bijzondere stopcontact, maar waar is die te koop? En kan ik deze monteren op een bestaande inbouwdoos?
3. Het beste wat ik kan bedenken is de sencys-wandlamp-dundee-grijs van Praxis te monteren en in de winter daarin een E27-Lampe-Licht-Sockel-Halter-Schraube-Bulb-Outlet-Convert-To-EU-Stecker; E27-naar stopcontact plug (van ebay) plaatsen met daarin de stekker van de lichtslang.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 prima oplossing, nog geen probleem tegengekomen bij gebruik van juiste stekker

2 ook prima, verkrijgbaarheid geen idee.

3 in NL verboden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
1 prima oplossing, nog geen probleem tegengekomen bij gebruik van juiste stekker

2 ook prima, verkrijgbaarheid geen idee.

3 in NL verboden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een contactdoos is prima spatwaterdicht bij permanent gebruik mits je er de juiste spatwaterdichte stekkers in steekt. Bij een lichtslang voor buiten zal dat toch wel goed zitten?

Beide contactdozen die je nu hebt gevonden zijn opbouw. Als er een doos in de gevel zit is inbouw wellicht fraaier. Lees dan wel even goed de gebruiksaanwijzing door, bij veel merken is er nog een extra flens nodig om het geheel daadwerkelijk spatwaterdicht te krijgen.
 

Pmeter

  • #5
Dank voor de antwoorden.

Dan vraag ik me nog af hoe een stopcontact aan de achterzijde waterdicht afsluit op de gevel. De gevel heeft een korrelstructuur.

Iemand ervaring met bajonet stekkers van Gira van IP66?

Ook moet de inbouwdoos worden vervangen. Het schroefdraad is verroest. Is een inbouwdoos voor een lichtpunt (muurlamp) dezelfde als een inbouwdoos voor een stopcontact?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Die Gira-stekker is zware overkill.

Plaats eens een foto van die inbouwdoos.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Pmeter schreef:
Dan vraag ik me nog af hoe een stopcontact aan de achterzijde waterdicht afsluit op de gevel. De gevel heeft een korrelstructuur.
Daarvoor zit er dus doorgaans een rubberen of plastic pakking bij. Bij ongelijke muren kit ik de boel zelf altijd nog even af... Nog nooit problemen mee gehad.

Let wel, we hebben het hier over spatwaterdicht he. Dat is een hele andere tak van sport dan spuitwaterdicht ofzo.

Als je de inbouwdoos zou willen vervangen dan kun je ook een spatwaterdichte inbouwdoos kiezen met bijbehorende schakelmateriaal. Dat is misschien nog wel de mooiste optie.





Met de juiste stekker erin is dat echt meer dan prima.
 

Pmeter

  • #8
Hier is een foto van de bestaande inbouwdoos in de buitengevel. Het is een hele diepe inbouwdoos, met twee afgebroken verroeste schroeven erin die ik er niet uit krijg. De ongebruikte gaten hebben geen schroefdraad. Kan ik hier een spatwaterdicht stopcontact in monteren, of moet ik de doos laten vervangen (wat me ook erg bewerkelijk lijkt)?

En de stopcontacten die ik ken, hebben andere schroefaansluitingen. Namelijk in aan twee zijden in het midden in plaats van in de hoeken.

Dit alles heb ik tijdelijk afgedekt en afgekit. Vandaar de ronde kitrand.

12.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu