Veel puntjes tijdens lakken van MDF plinten

Paul1978

  • #1
Hallo,

Momenteel ben ik bezig met het lakken van MDF plinten welke fabriek-af al in de grondverf gezet zijn. Tijdens het lakken met alkyd lak vormen zich vaak vele kleine puntjes in/op de lak. Ik heb al van alles geprobeerd maar het lukt me niet om te lakken zonder deze 'dingetjes'

Ik ga normaal gesproken als volgt te werk.

Ik schuur de plinten licht op met p240, vervolgens neem ik ze af met een droge, niet pluizende doek. Vervolgens neem ik de plint met een andere doek en een minimale hoeveelheid terpentine af.

Ik schuur in de woonkamer maar lak de plinten op zolder, dit ivm eventueel stof. Op zolder neem ik de plint nogmaals af met een doek. Lakken (alkyd lak, bouwmarkt) met goede varkensharen kwast voor alkyd lak.

Ik wil de plinten in 2x lakken, dus de eerste laag zet ik nog niet al te dik op. Kwaststrepen in het begin zichtbaar maar vloeit mooi dicht in korte tijd.

Ik zet de kwast 's nachts in terpentine en gebruik steeds een nieuw verfbakje om geen oude resten los te weken.

De puntjes die ik krijg kan ik wel een beetje bij elkaar 'vegen' met de kwast en heb de meeste dan ook aan het eind/begin van het stuk dat ik verf (2,44m plint in 3 stukken).

Ik heb nog het volgende geprobeerd, maar alles zonder resultaat.
- lak verdund
- andere kwast
- plint niet opgeschuurd
- met water afgenomen ipv terpentine
- extra dunne laag
- extra dikke laag


Op de oude paneeldeuren die we ook aan het lakken zijn zien we dit effect trouwens niet. We gebruiken heir wel een lak van een verfspeciaalzaak voor, welke ik nog niet op de plint geprobeerd heb. Maar of het hier aan ligt ?

Alles lijkt nog op stof te wijzen maar er komt werkelijks niks meer vanaf na 3x afgenomen te hebben...
Wie heeft nog een idee ?
 

Geus

  • #2
Het klinkt als vissenogen door silliconen. Is het toevallig in aanraking geweest met silliconenkit o.i.d.? Daar is op het forum wel meer over te vinden. Het kan ook door een vorige klus in je verf zijn gekomen.

Verder moet je altijd eerst ontvetten voor je gaat schuren. Anders smeer je vettigheid uit over de latten en komt het in de groefjes van het schuren terecht.
 

J-weetje

  • #3
Je zegt dat de verf tussen deuren en plinten anders is. Is dat voor de positie van de plint en deur ook zo als je zeschildert? Schilder je de plinten en deuren allebei liggend? Liggend pakt een object veel meer stof op.
Wat je ook eens kunt proberen is de plint verf d.m.v. een panty filteren, kan heel goed dat de stukjes in de verf zitten.
Ik heb zelf in een jaren 30 huis ook veel deuren en plinten geschilderd. Uit ervaring weet ik nu dat oneffenheden in de deuren veel meer opvallen dan op de plinten :lol:
 

Tiho

  • #4
Ontvetten voor het schilderen doe je niet met terpentine. Terpentine is namelijk vettig, dat is hier ook wel te vinden.

Gebruik daarvoor een verfreiniger is nog gezonder ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu