Vector-tekening voor ontwerp houten panelen

Ouderijn

  • #1
Ik ben bezig een ontwerp te maken voor decoratieve elementen die in hout moeten worden gesneden. Deze worden uiteindelijk verwerkt in panelen. Ik ben bang dat het met de hand tekenen van de elementen leidt tot te veel werk dat opnieuw gedaan moet worden, en zou graag het hele ontwerp in een vector-gebaseerde software applicatie hebben. Echter het met de hand tekenen in de conceptfase lijkt nu de meest vruchtbare aanpak.
Is het eigenlijk wel mogelijk om met de hand getekende afbeelding automatisch om te zetten in een vector-tekening programma? Het ontwerp zal alleen lijnen bevatten en verder geen kleuren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Even gegoogled: zoek op "line tracing program". Wist ook niet dat dit bestond.

Je kan ook een normale scan in een tekenprogramma laden en zelf overtrekken. Maar waarom niet meteen digitaal tekenen?
 

EvdL

  • #3
Als je het in een kleur getekend hebt is het met de meeste programma's van snijplotters eenvoudig om te zetten naar een vector tekening.

Je kan het zelf ook met https://www.autotracer.org/ doen.
 

Ouderijn

  • #4
Dank voor jullie berichten. Het raytracing ben ik eerder tegengekomen en niet zo'n goede ervaringen mee: het is uiteindelijk evenveel werk als opnieuw beginnen. Maar goed, dat was alweer vele jaren geleden.
Ik had me niet bedacht dat de meeste scanners dit werk eigenlijk al standaard aankunnen, dus ik denk dat daar de oplossing zit.

De reden dat ik niet meteen digitaal begin is omdat de meeste vaklui niet met software werken. Zij werken het liefst alles met de hand uit. Echter voor het prototype wil ik het toch digitaal hebben, omdat het dan via CNC kan worden gesneden. Dus de vraag gaat over de stap van handgetekende initiele ontwerpen, die daarna digitaal worden bijgewerkt en vervolgens naar CNC code worden omgezet. Pas als alles 100% is, wordt het geplot en kan het met de hand worden gesneden, wat er uiteindelijk toch het mooiste uitziet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu