Vastschroeven belaste dragers - schroefdikte, kracht, moment

2_05

  • #1
Al vaak lampjes en schilderijen opgehangen, hierbij heb ik me nooit echt zorgen gemaakt over hoe vast het moet zitten.

Nu ben ik bezig met ophangen van dingen die echt belast gaan worden, zoals een werkblad, en loop ik tegen wat vragen aan. Google roept voor mij alleen maar extra vragen op. Waarschijnlijk gebruik ik niet de juiste zoekwoorden.

Ik heb gewerkt met 4x40 schroeven icm met 6mm plug. De plug had alleen niet altijd genoeg grip in de muur/plafond, dus over naar 7mm plug. Deze raakte op en blijkt nergens te krijgen, dus nu draai ik dezelde schroeven vaak in 8mm plug. Dit gaat meestal goed, maar draait soms door, en nu ben ik erachter dat fischer bijvoorbeeld minimaal 4.5mm aanraad voor 8mm.

Werkblad nu opgehangen met zwaarlast plankendragers (80kg belastbaar) met 5x60 schroeven (materiaaldikte ongeveer 5mm). Mijn schroefmachine (A-merk blauw) heeft maximaal koppel 42Nm en 16 standen. Stand 10 gebruikt om de schroeven aan te draaien. Ik kan nu zonder problemen 80kg op het frame uitoefenen.

Elders heb ik echter pas geprobeerd hout op hout te bevestigen met 5mm schroeven, maar deze braken onder belasting. Hier speelt wel mee dat er wat ruimte was ontstaan tussen de houten delen waardoor ook sprake was van speling/buiging.

Wat ik niet kan achterhalen zonder op ingewikkelde formules te stuiten: Uitgaande van een huismerk bouwmarktschroef gegalvaniseerd, bij welke krachten zal de schroef breken? Hoe zijn deze waarden voor 3mm en 4mm?

Met zoeken naar een antwoord stuitte ik ook op mogelijk (later) afbreken van de kop. Bij welk aandraaimoment of koppelstand kan de schroefkop breken, of loop ik het risico dat deze kop op een later moment afbreekt? Wat is een veilige stand? Hoe zijn deze waarden voor 3mm en 4mm?

Slotvraag: hangt mijn werkblad betrouwbaar?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je hebt verschillende soorten belasting:

Trekkrachten (in axiale richting) door het (te) strak aandraaien van de schroef / moer icm het draaimoment,

en dwarskrachten die kunnen zorgen voor afschuiving van de bout/schroef.

Je moet beide uitrekenen om te kijken of deze binnen de toegestane belasting op de bout/schroef blijft.

Met toegepaste mechanica kun je vrij gemakkelijk eea uitrekenen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Probeer het gewoon zou ik zeggen.

Een echte berekening van een huismerk kan je wel vergeten
Als je een berekening wilt maken heb je merkschroeven
welke gecertificeerd zijn en waarvan de leverancier de eigenschappen beschikbaar heeft.
Bij huismerken mag je al blij zijn als je de staalkwaliteit kunt achterhalen dit staat meestal al niet op de verpakking aangegeven.

verder is de capaciteit afhankelijk van het aan elkaar te bevestigen materiaal, de lengte van de schroeven e.d
 

2_05

  • #4
Ik wou ook geen berekening gaan maken. Ik zocht eigenlijk iemand die uit ervaring wat getallen van krachten zou kunnen noemen bij verschillende diameter schroef.

Maar ik begrijp uit de reacies dat het niet zo kant en klaar is, en blijkbaar wordt dit in de praktijk dus vaak op gevoel/ervaring gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
3
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu