Van PVC naar lood

Tfro71

  • #1
Even wat hulp nodig:

Ik heb een PVC buis van 110mm die horizontaal loopt en moet aansluiten op een loden afvoerpijp die verticaal staat. Deze pijp is ongeveer 100-110 mm in doorsnee maar niet mooi rond maar meer een eitje van boven gezien.

Ik wel met PVC nog de bocht om zodat ik mooi verticaal boven de loden pijp uitkom.

Nu heb ik een paar vraagjes: wat is de meest handige manier om zonder diameter verlies over te gaan van de PVC naar de loden pijp en hoeveel problemen krijg ik met een overgang naar een net iets nauwere pijp, bijvoorbeeld 100 ipv 110.
De vernauwing zit wel in het vertical stuk.

Volgens mij moet ik in alle gevallen de loden pijp meer rond maken. Kan dit zomaar? Ik ga ervan uit dat ik de buis niet 100% rond krijg.

Ik heb dan als opties om er met een reparatiemof in te gaan, er een 100 of 110mm PVC buis in te steken of het met zo'n rubberen overgang met slangenklemmen te doen.

De loodgieter bellen kan altijd nog maar de vorige keer heeft met dat het nodige gekost en hij heeft het toen gedaan door er een pvc pijp in te steken en deze af te kitten en te tapen. Bijna dezelfde situatie alleen die pijp was mooi rond.
 

Fiesiekus

  • #2
Zoals je loodgieter heeft gedaan heb ik precies zo een keer met een PVC-mof-spie (reparatiemof) in een gietijzeren pijp (bestaande afvoer). Gaat al > 15 jaar goed.

De loden opening kan je optrompen en een beetje vervormen zodat een reparatiemof 110 mm er misschien in past?
 

Tfro71

  • #3
Is er nog een handige tip voor het optrompen?
Of lijkt dat meer op plaatwerken. Beetje kloppen en bijbuigen?
 

Fiesiekus

  • #4
Idee: je neemt een PVC puis (40 mm rond) van 2 meter lang, steekt 'm 1 meter in de opening en gaat aan het uiteinde staan draaien zodat ie aan de binnenzijden van de loodpijp kracht op de buitenwand uitoefend. Dan met beleid de opening optrompen.

Je moet wel de ruimte hebben voor deze actie; maar zo heb ik wel eens met een schroevendraaier een loden waterleiding tot 22 mm inw. opgetrompt.
 

Tfro71

  • #5
Nou heb eens geprobeerd de buis wat op te 'trompen'. Niet echt goed gelukt ook omdat ik nagenoeg geen speelruimte heb. Buis zit in een hoek en redelijk kort op de muur.

Heb het nu opgelost met een fernco koppeling oftewel een rubberen manchet. Schijnt erg lang mee te gaan en naar verwachting langer dan het lood wat er nog zit.
De PVC buis komt nu van boven aan boven de loden pijp en door het kleine beetje 'optrompen' en bijbuigen liepen de buizen in één nette rechte lijn naar beneden zonder noemenswaardig randen. Om deze aansluiting dus de rubberen koppeling en vastdraaien maar. Zit erg mooi en op deze wijze niet het verlies van diameter door in de overgang 100mm te gebruiken ipv 110 (van het stuk ervoor).

En het lekt ook niet ;)
 

Fiesiekus

  • #6
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu