Van 1 fase naar 3 fase - Aansluiting 3-fase busboard op ALS ?

Crushpie

  • #1
Hallo,

ik ga mijn 1 fase ABB groepenkast (Hafonorm) uit 1999 voorbereiden op een verzwaring naar 3-fase. Ik heb een 4-polige hoofdschakelaar gekocht, 3 x 2-polige Aardlekschakelaars, een nieuw ABB HAF rek geschikt voor een 3 fase ABB busboard en dus ook een nieuwe 3 fase ABB busboard met 3 fase draden en 1 nul draad. Tot zover alles ok.

Nu mijn vragen:

1) In mijn huidige 1 fase kast zijn de binnenkomende fase en Nul aangesloten op metalen aansluitblokken/verdeelklemmen (nu 2 stuks) en van daar gaan ze nu naar de 2 aar- Gaat de installateur tijdens de verzwaring de binnenkomende 3-fase +N aansluiten op de aansluit/verdeelblokken (dan moet ik er dus 2 bij plaatsen) of rechtstreeks op de 4-polige hoofdschakelaar ? Indien rechtstreeks op de hoofdschakelaar, mag ik dan de aansluit/verdeelblokken gebruiken voor andere aftakkingen/verdeling indien nodig ?
2) Per ALS mag ik maximaal 4 installatieautomaten plaatsten. De 3 Zwarte fasedraden van het busboard sluit ik aan op de afgaande fasezijde van de 3 aardlekschakelaars. Maar waar sluit ik die ene blauwe nul draad van het busboard aan ? Op 1 van de afgaande (nul) zijde van de ALS en verbindt ik die dan simpelweg door met de afgaande nul zijden van de ander 2 aardlekschakelaars ?
3) omdat ik nu nog 1 fase heb, en dus wel al een 3-fase groepenkast layout ga maken, lus ik de inkomende fase op de hoofdschakelaar door naar de andere 2 polen van de schakelaar (L2 en L3). En verder zou het moeten werken. De installateur kan dan deze doorlussing verwijderen en dan 2 extra fasen aansluiten.

Ik had bovenstaande setup geprobeerd, maar de aardlekschakelaars spraken steeds aan bij het inschakelen van de installatieautomaten, dus heb ik de oude situatie weer hersteld en dat gaat gewoon goed. Misschien heb ik toch ergens een foutje gemaakt, maar voordat ik het opnieuw probeer, wilde ik dit toch even aan jullie voorleggen.

alvast bedankt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1) Normaliter sluit men direct aan op de hoofdschakelaar. De aftakklemmen mag je inderdaad voor iets anders gebruiken. Moet je wel even bedenken hoe je het in de tussentijd in afwachting van de netbeheerder aansluit. :wink:

2) Je hebt dan ook het verkeerde busboard, je moet deze hebben:


5854537.jpg
 

Crushpie

  • #3
bedankt Xander !

Was er al bang voor. Leek me het meest logisch, maar had deze niet gekozen vanwege de beschrijving die erbij staat : "1-FASE", dus wist niet of deze geschikt zou zijn voor de 400 V spanning. Kon dat ook nergens vinden.. :-(

1637584931500.png


hoe dan ook, dan ga ik die bestellen. Bedankt !!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu