Vacuüm in afvoerleiding. Beluchtingsprobleem maar dan anders

Sander777

 • #1
Sinds 2 maanden een vreemd probleem ontdekt in huis (bouwjaar 2000).

Ik heb al veel gelezen op dit forum over beluchten/ontluchten bij borrelgeluiden uit de gootsteen of over andere water-afvoerende-onderdelen in huis. Er is echter een verschil met het probleem wat ik ondervindt. Er zit een vertraging in van circa 30 tot 45 minuten.

Concreet: Er ontstaat een vacuüm in de afvoerleiding waardoor er lucht door de sifon heen wordt gezogen. Het water van gootsteen en aangesloten vaatwassen loopt zonder problemen prima weg. Na circa 30 minuten begint de gootsteen langzaam lucht te zuigen, dit houdt een uur aan ongeveer. Het is voor het irriterende geluid waar ik last van heb.

Gootsteenontstopper gaf geen resultaat, ook sifon ed helemaal schoongemaakt. In de kruipruimte loopt een 3 meter lange ~10cm dikke afvoer rechtstreeks aangesloten op het riool. Kan me bijna niet voorstellen dat deze verstopt is.

Ik wil nu een beluchter plaatsen maar ben toch benieuwd waar het probleem nu zit omdat dit er nooit was (woon er 2 jaar). Op andere plekken in huis (badkamer/wc) loopt het water ook goed weg. Geen stankproblemen. Geen recente wijzigingen of iets anders.

Wie heeft een tip voor mij wat ik nog kan proberen?
 

Fiesiekus

 • #2
Kan je aangeven (of een tekening plaatsen) waar de diverse deelstromen op die dikke 110 mm leiding komen?
 

Sander777

 • #3
Er is uiteindelijk één dunne 40mm leiding in het gootsteenkastje die recht naar beneden gaat en uitkomt in de kruipruimte. Daar is deze aangesloten op de 110mm leiding die ongeveer 3 meter verder stroomafwaards op het riool is aangesloten (redelijk afschot). De 110mm leiding maakt in het traject 1x45 graden bocht en 1x90 graden.

Alle andere leiding (badkamer, toilet en nog een toilet) komen ook op het riool uit in de kruipruimte maar op een ander punt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Zou dit kunnen.
In je riool blijft warm water staan en dat water gaat afkoelen dan krijg je een vacuüm.
Maar dat betekent ook dat de boel toch ergens verstopt is.
*wgb*
 

Sander777

 • #5
Ook met koud water doet het probleem zich voor.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Als het water door de verstopping toch langzaam wegloopt krijg je ook een vacuüm.
Werkt je riool ontluchting.
*wgb*
 

Sander777

 • #7
Hoe kun je testen of de ontluchting werkt? Als er een pijpje boven het dak uitkomt dan kan ik niet weten of deze verstopt zit bijvoorbeeld. Hier zou ik nog onderzoek naar kunnen doen. Echter op het dak klimmen is geen optie in mijn geval.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Je zou de ontluchting is in de gaten kunnen houden.
Als de de vaatwasser klaar is of als je een was hebt gedraaid met hoge water temperaturen. Misschien is er dan condens zichtbaar.
Hoe lager de buiten temperaturen, droog vries weer, hoe eerder het condens zichtbaar is.
Er zijn rooktesten.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Misschien een verstopping in de liggende hoofdleiding, bij normaal gebruik loopt de leiding dan vol en lijkt het het of alles goed is.

Doordat het water langzaam langs de verstopping loopt kan een vacuüm ontstaan, er zal 1 van de sifons als eerste leeggezogen worden.
U kunt testen of de leiding (gedeeltelijk) verstopt is door de wastafel, de aanrechtbak en het toilet tegelijk leeg te laten lopen, eventueel 2 of 3 keer achter elkaar, als het water dan niet meer weg wil zit de zaak verstopt.
 

Sander777

 • #10
Dat kan ik eens proberen al denk ik dat het weinig resultaat oplevert. Wat ik nog wel wil testen is bijvoorbeeld op een ander plek (badkamer) een grote hoeveelheid water laten weglopen en vervolgens afwachten of hij na een half uur weer lucht begint aan te zuigen uit de gootsteen. Dat zou dan betekenen dat de verstopping niet in de leiding van de keuken->riool zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Per meter 110 rioolbuis heb je ongeveer 8 ltr water nodig om deze te vullen.
Ik hoop dat ik dat goed heb uitgerekend :oops:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu