Vaatwasser van 60cm ipv 55cm [hoe?]

Albert69

 • #1
Hi daar,

Een jaar gelden hebben we een huis gekocht met een inbouwkeuken. Nu is binnen één jaar de onderbouw vaatwasser van Miele kapot gegaan. We wilden dus een ander. Nu heb ik geen verstand van keukens, en het blijkt een 55cm model te zijn.
Een nieuwe, die precies in de bestaande RVS lijsten past, kost €1899,- Dat lijkt me een beetje veel. Nu blijken onderbouw vaatwassers meestal 60cm breed te zijn. Het liefst pas ik het zo aan dat ik er 60cm model in kan plaatsen.

Alleen is dat mogelijk. Het lijkt er wel op dat er een kist in het keukenblok is gebouwd om de uitsparing van 60cm naar 57cm te brengen. Dat levert met de lijsten van Miele een breedte van 55cm op.
Is mijn aanname correct?

De extra uitdaging ligt in het feit dat er een stoomover boven in gebouwd is. Die maakt ook gebruik van de "extra" bekisting

Is dit extra bekisting, of hoort dat bij deze keuken?
En als je het weghaalt hou je nog twee lagen hout over, is dat genoeg voor stevigheid, of niet aan te raden.

Heb twee fotos toegevoegd.


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Zo te zien is er daar gebruik gemaakt van een kast die bedoeld is voor een inbouwkoelkast (met daarboven een oven). Die heeft als standaard inbouwmaat breedte 55 cm (dat noemen ze de nismaat).

  Die maat is inderdaad in Nederland (en Duitsland) niet gebruikelijk als inbouwmaat voor vaatwassers. Alleen in Zwitserland is dat heel normaal (maar peperduur). Bovendien zit je dan met garantieproblemen.

  Zie eventueel deze google zoektocht.

  Wil je daar een vaatwasser van 60 cm breedte inbouwen, dan zul je de gehele kast weg moeten halen. Probleem is dan om een oplossing te vinden voor de oven erboven. Misschien is dat op te lossen dmv een of andere hangende kast. Of je dat dan nog in de betreffende uitvoering kunt krijgen is de vraag.

  Je kunt er namelijk wel een vaatwasser onder zetten maar mag de kasten erboven daar niet op laten steunen. daar is de vaatwasser niet voor gemaakt. Wordt dus naar mijn idee improviseren, eventueel met hulp van een handige timmerman. :wink:

  Edit: als ik nog eens goed naar de foto met maten kijk zou het ook kunnen zijn dat er een kast binnen een kast zit. Misschien zou die binnenkant dan inderdaad weg kunnen, maar dat durf ik vanaf die foto niet te beoordelen. De (stoom)oven erboven is best wel zwaar en rust duidelijk op de binnenste ombouw. Als je de constructie van de kast wijzigt, zakt de boel misschien naar beneden.

  Eventueel zou je nog wat meer foto's kunnen plaatsen, wie weet is er iemand met een andere raad.
   

  Albert69

  • #3
  Hi Kees,

  Hartelijk dank voor de info zover.
  Zal hier wat extra fotos uploaden:
  - De onderste constructie had ik zelf gemaakt met stuk laminaatvloer en twee latten. Dit was ivm het feit dat Vaatwasser door één poot was gezakt. Hij stond te hoog op de poten, en de onderlaag van hout was aangepast. Dus nieuwe laag, plus slede gemaakt om vaatwasser te kunnen verhogen.

  - Aan de bovenkant heb ik al een houtplaat van 16mm verwijderd. Die diende als plafond boven vaatwasser en was tegen de latjes aangetimmerd.
  - Aangaande het gewicht van Stoomoven, deze staat niet in gebruiksaanwijzing. En zonder installatiemanual is het me nog niet gelukt deze uit te bouwen [heb ik aangevraagd]
  - Dacht ook aan een zwevende kast, de planken [wit] lijken met een paar schroeven tegen de zwarte plaat geschroefd te zijn. Dus geen kit. Zonder de stoomoven te demonteren zou deze doorgezaagd, of beter gefreezd kunnen worden. Mits dat natuurlijk qua gewicht houdt.
  - Denk dat een timmerman inschakelen wellicht geen slechte optie is.


   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  Kijk ook eens naar een VA5511BT een timmerman kost ook geld.
   

  Albert69

  • #5
  Dank voor alle hulp die ik hier krijg.

  Ik denk dat ik eruit ben.
  Even samen met een vriend [remote] naar gekeken.

  De stoomoven was na twee schroeven met wat rukken los te krijgen. Die blijkt te leunen op een plaat. Die plaat is bevestigd aan de "binnenkast"
  Die binnenkast ga ik extra bevestigen aan de bovenkant zodat deze zwevend gemaakt kan worden. De stoomoven is denk ik een kilo of 10.

  Dan ga ik de planken van de binnenkast door proberen te frezen/boren/zagen/slijpen en aan de onderkant verwijderen.

  Dan dien ik dus een nieuwe bodemplaat te maken, waarop de nieuwe 60cm vaatwasser komt te staan. Zal wel even wat werk zijn, echter werk ik voor mijzelf gratis ;)

  Als mensen wat tips hebben voor het doorslijpen/doorboren van de binnenkast, houd ik me aanbevolen.

  @Soldeerbout
  Het gaat om een onderbouw, niet volledig geïntegreerd model. Een Bosch begint al vanaf €400,- [60cm]. Vandaar dat ik nog wel wat wil ondernemen om niet op een heel duur apparaat uit te komen.


  Alvast bedankt.
   

  Petersch1

  • #6
  Misschien al klaar ?
  Een multitool machine is hier handig voor.
  Merken noemen mag niet maar er zijn er meerdere.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Als je een cirkelzaag hebt, kan je het eerste stuk daarmee doorzagen. De rest met de occilerende machine (multitool). Daarmee kan je ook netjes op diepte zagen. Als je het met de hand wilt doen, kan het (met wat moeite) met een kapzaag.

  Bevestig het bovenste gedeelte binnenkast goed aan de zijkanten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu