Vaatwasser plaatsen

Maartenrr

  • #1
Ik heb al even rondgekeken wat er hier allemaal geplaatst is over vaatwassers, maar er blijven basis vragen over:

Situatie:

Langs de linkerzijde heb ik een keukenblok, met dubbele wasbak (en dus watertoe- en afvoer) en 2 stopcontacten.
Langs de rechterzijde, in de hoek op de grond, heb ik een losse ?afvoer?*, die de vloer van mijn appartement in verdwijnt, maar geen directe watertoevoer en stopcontact.
  • Kan ik 'gewoon' vanaf de watertoevoer een waterleiding laten afsplitsen, naar rechtsboven, daar een kraantje monteren, verlengsnoertje uitwerpen en de vaatwasser aansluiten?
  • Mag een vaatwasser eventueel naast/tegen de verwarming aanstaan?
*= Het is een ongeveer 5 cm diameter grijze pvc buis, die de vloer in verdwijnt.. weet niet of dit ook iets anders kan zijn dan een afvoer?
 

Gerrit

  • #2
Ik kan het er niet mee eens zijn dat u de vaatwasser wilt aansluiten door een "verlengsnoertje uit te werpen"
Hier moet toch wel iets definitiefs voor komen.

Is er een mogelijkheid om in de meterkast te komen zodat er een aparte groep kan worden aangelegd?

Voor de overige vragen zou ik even wachten op de reakties van de betreffende collega's.
 

Maartenrr

  • #3
De meterkast zit buiten het appartement, diagonaal vanaf de keuken, de voordeur uit, hoekje om en dan in het trappenhuis...

Daarom vroeg ik me af of je eventueel ook gewoon met een verlengsnoer kon werken, je hebt immers verlengsnoeren die geschikt zijn tot 2500 Watt.

Mvg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De waterleiding aftakken is geen probleem, de grijze pijp is zo goed als zeker de afvoer, dit kunt u proberen door er water in te laten lopen met een tuinslang, waarschuw eventuele onderburen.
Huurt u een appartement dan hoort de verhuurder te weten wat de grijze buis is.
Waarschijnlijk zit er ergens achter of in de keuken een elektradoos die voor een vaatwasser bedoeld is.

Ben het roerend met Gerrit eens, werp geen snoertje uit. (behalve bij het vissen)
 

Wasmannetje

  • #5
Elk apparaat waar een hoop vermogen word gebruikt mag beslist niet op een verlengsnoer aangesloten worden! Als dat wel wordt gedaan kan er zelfs al na enkele malen gebruikt brand ontstaan, de overgang van een steker naar een verlangsnoer word warm en gaat smelten en smeulen.

Ook de gebruiksaanwijzigingen duiden hier op.
 

Maartenrr

  • #6
Dat is goed nieuws :( :
mijn computer,
oven,
wasmachine,
boiler
en alle tv`s staan via een verlengsnoer aangesloten..eigenlijk is er bijna niets wat direct het stopcontact in gaat, wel vreemd, contactdozen die ik kocht stond toch echt maximaal belastbaar tot 2500 Watt..
 

Gerrit

  • #7
Op zich gaat dat natuurlijk ook wel, feit is alleen dat met name in een keuken dergelijke snoeren al gauw onder de vettigheid komen te zitten.

Dat is geen kritiek op je hygiëne maar een feit. Dat zal langzaam je stekkersverbinding binnenkruipen en gaan smeulen. Bovendien is het niet toegestaan omdat er een grotere kans is op beschadiging van de leiding.

Ik vind het wel een beetje vreemd dat alles via verlengsnoeren is aangesloten, ook dat de groepenkast zich een heel eind buiten de woning bevindt.

Is dit een studentenwoning o.i.d.?
 

Maartenrr

  • #8
Nee geen studenten woning, de boiler zit op een contactdoos omdat de wasmachine in hetzelfde hok staat en er maar een stopcantact daarin zat en de rest is vrij normaal denk ik; denk dat de meeste mensen hun computer via een contactdoos voeden en voor tv`s geld denk ik hetzelfde.

Maargoed, misschien de vaatwasser aansluiten op een contactdoos en elke paar maanden even reinigen/vervangen. Dat van dat vet had ik inderdaad niet echt bij stil gestaan. Of misschien aftapen met isolatietape.

En dat de meterkast buiten de woning zit klinkt misschien vreemd, maar ik heb het vermoeden dat dat (een tijd) standaard is geweest bij huurwoningen, want als ik me goed herinner stond het als optie aangevinkt in mijn contract.

Samenvattend: Even een leidinkje trekken en een verlengsnoer is eigenlijk best een mogelijkheid?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Even samenvatten:
Ik wil wel geld uitgeven aan gemak, maar dat ik ook nog een paar euro moet uitgeven om het veilig werkend te krijgen, nee hoor dat kan niet.

Zolang jij geen brand hebt gehad door een verlengsnoer zal niemand je een strobreed in de weg leggen. Het is pas nadat het verbrand is dat de verzekering moeilijk gaat doen.

Verlengsnoeren zijn voor tijdelijk gebruik en niet voor een vaste aansluiting.
 

Maartenrr

  • #10
Hoe zou ik het dan moeten doen, in de hoek van de afvoer is het echt onmogelijk om een stopcontact aan te leggen, vanwege verwarmingsbuizen en een raam + dat het een huurwoning betreft..

Suggestie?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Kan je niet met kabel werken?
En deze in een mantelbuis leggen onder de keuken door.

Foto'tje doet wonderen voor mijn beeldvorming.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu