Vaatwasser ingebouwd door monteur, is dit juist?

Flekew

  • #1
Beste mensen,

Vorige week is er bij ons een nieuwe vaatwasser door een monteur ingebouwd. Nu zag ik net dat de vaatwasser niet tot het aanrechtblad op hoogte is gebracht, zie bijgevoegde foto's. ik vroeg mij af of dit mogelijke tot problemen kan leiden? Het frontpaneel is namelijk al op hoogte gesteld, anders zou dit namelijk ook aangepast moeten worden

Dank alvast!

vaatwasser nieuw 1.jpg vaatwasser nieuw 2.jpg vaatwasser nieuw 3.jpg
 

BigBert

  • #2
Door de kier kan vochtige lucht uit de vaatwasser naar achter stromen. Dit zou eventueel op den duur tot problemen kunnen leiden. Als de vaatwasser er verder gewoon goed in zit, zou ik de kieren dicht maken met een strip of ducktape.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Werk van derden wordt hier niet beoordeeld, ik zou het aan de monteur vragen hoe dit zit? En eventueel aan de fabrikant van de vaatwasser. Kan het te maken hebben met het scharnieren van de deur?
Mocht het geen probleem zijn kun je eventueel 2 balkjes er tussen schuiven, en de voorkant afdichten met een rubber of tochtstrip.
 

Flekew

  • #4
dank mannen! Misschien had ik niet moeten vermelden dat dit door een monteur is gedaan, das ook helemaal niet belangrijk. de vraag komt voort uit het feit dat er ook schade aan de keukenvloer is ontstaan en ik daarna verder ben gaan kijken. Contact opnemen gaat hem niet meer worden, ik wil het zelf voortaan oplossen :) Vandaar de vraag of het tot mogelijke schade kan leiden (door condens bijvoorbeeld)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zijn in principe 2 mogelijke oplossingen:
1. Je haalt het deurpaneel er van af en stelt de vaatwasser hoger af, door de poten uit te draaien.
Hoe dat moet verschilt per merk/type vaatwasser, maar er zal vast wel iets vermeld zijn in de installatiehandleiding.
Meestal moet je de achterste (middelste) poot hoger instellen dmv een stelschroef vooraan in het midden.
De totale vaatwasser dus zodanig omhoog dat de afdichtstrip goed tegen het aanrechtblad zit.
Er zullen waarschijnlijk 2 schroeven in de zijpanelen zitten om de vaatwasser tegen kantelen te borgen.
Vanzelfsprekend moet je die schroeven eerst verwijderen, voor je de zaak omhoog kunt stellen.
Na het omhoog schroeven zet je de betreffende borgschroeven opnieuw vast.
Vervolgens bevestig je het deurpaneel op de dan benodigde plek.

2. Je vult de kier aan de bovenkant op, zodanig dat er geen grote hoeveelheden condens of vocht tussendoor kunnen komen.
Daarvoor heb je aldiverse suggesties van vorige beantwoorders gehad.

Het is zeker denkbaar dat er schade aan het aanrechtblad zou optreden, vooral als dat van wat mindere kwaliteit is (bijv. spaanplaat). Maar ook een multiplex blad hoort van onderen niet (te) nat te worden. Bij mijn vaatwasser heb ik daarom het vlak erboven voorzien van een laag aluminiumfolie, dat ik op de onderkant van het aanrechtblad heb geplakt.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Je hebt een stenen blad (lijkt het) dus kan er geen schade onstaan. Een vaatwasser ontlucht sowieso in de kast vochtige lucht ookal zit hij boven ertegen gemonteerd. De druk zou anders oplopen in de kuip dus eigenlijk maakt het niks uit. Het enige nadeel is dat de vaatwasser kan gaan schuiven als hij boven niet vast staat, echter kan dat makkelijk opgelost worden door hem onder door het kunstof ook vast te schroeven in de zijwanden bij de poten. Ik smokkel zo ook weleens een beetje als ik niet uitkom met bijv de lengte van het paneel ten opzichte van de bodem van de vaatwasser (met open en dichtdoen). Uitvullen is dan het netste maar hé daar is niet altijd tijd voor.

Hoop niet dat ik deze heb ingebouwd anders beantwoord ik mn eigen werk haha. Maar zo veel ruimte laat ik echt zelden boven.

Is het wel hout... tja dan moet het gefixt denk ik. Door deurpaneel opnieuw uit te meten.
 

Fmrama

  • #7
Mag toch hopen dat de vaatwasser aan de kanten links en rechts is vastgezet aan de kastjes. (Hier kiezen steeds meer fabrikanten voor) Zoja , dan is vastzetten aan de bovenkant niet nodig. Of ander gekunstel.
Tja, een beetje smokkelen, uitvullen is het beste maar er is geen tijd meer voor! Dat zegt een vakman? Oei, :mrgreen:
 

Flekew

  • #8
Dank voor alle suggesties! ik heb contact met het installatiebedrijf gehad, zij gaven aan dat het plaatsen van een strip niet noodzakelijk is aangezien het om 'hoogwaardig' hout gaat en de hoeveelheid condens meevalt (advies is ook om de vaatwasser na eindigen programma zo'n 15-30 minuten gesloten te houden) . Verder gaven zij aan dat het bevestigen van een aluminium met spijkers lastig is aangezien je niet kan inschatten hoe dik het hout is. Advies was dus om niets aan te passen, dus geen extra strip en de hoogte zo te laten.

Ik zit zelf te denken om de hoogte niet aan te passen maar wel een strip/folio te plaatsen met lijm/dubbelzijdige tape. Wat vinden jullie van deze oplossing en waar gaat jullie voorkeur naar uit?

Ps. het hout is nu kurkdroog

dank weer :)

onderkant 1.jpg onderkant 2.jpg onderkant 3.jpg
 

Fmrama

  • #9
Ik zou er dan een kunststof hoekprofieltje op zetten. lijmen met warmte bestedige kit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ook ik zou dat niet zo laten. Mijn ervaring met vaatwassers is, dat er (afhankelijk van het droogprincipe) bij het openen van de deur vaak een enorme walm stoom uit komt, die precies onder dat blad zijn weg wil vinden. En als dat zo zit als hier, gaat een deel van die stoom tussen de strip en het blad door.

Ik zou in elk geval die (toch wel gebrekkig aangebrachte) aluminium beschemstrook uitbreiden of vervangen, zodanig dat die in elk geval het gehele oppervlak boven de deur afschermt. En dan een strip of (inderdaad) kunststof hoekprofiel plaatsen om de zaak zo goed mogelijk af te sluiten.

Hoe hoogwaardig dat hout ook mag zijn, zoals het nu zit wordt het regelmatig heel nat en dat is gewoon nooit goed voor hout,. Tegen de tijd dat het hout gaat rotten, geeft het installatiebedrijf vast niet meer thuis, want dan is de garantie inmiddels afgelopen. Maar jij zit dan wel met de gebakken peren.

Dus beter nu met weinig kosten de zaak netjes afwerken dan afwachten of het installatiebedrijf gelijk heeft.
Maar dat is dus mijn mening, daar hoef je helemaal niet mee eens te zijn.
 

Flekew

  • #11
Dank nogmaals, Ik heb inmiddels bij de vaatwasser producent een aluminium dampafvoerplaat aangevraagd, deze sturen zij op. Vervolgens ga ik deze met dubbelzijdige tape bevestigen. ik zie niet zo snel hoe ik eenvoudig een hoekprofiel kan plaatsen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik zou het aluminium profiel met (minstens) 2 RVS schroefjes bevestigen. Naast eventueel dubbelzijdig tape. Dat dubbelzijdig tape zou namelijk lois kunnen komen doordat er telkens stoom daar in de buurt komt.

Datzelfde geldt voor het eventuele kunststof hoekprofieltje. 2 gaatje boren in het profiel en dan met RVS schroefjes in het hout van de onderkant van het werkblad schroeven.
 

Flekew

  • #13
zou dit geschikt zijn:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Kun je niet gewoon een rolletje alu-tape kopen en over het hout en de eventuele naad plakken?
 
  • Like
Waarderingen: Flekew

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik zou in elk geval geen metalen hoeklijn gebruiken, maar iets van kunststof.
 
  • Like
Waarderingen: Flekew

Fmrama

  • #16
Idd gewoon kunsstof hoekprofiel. Bij elke bouwmarkt in veel maten te koop, Kun je precies nog een beetje op maat snijden. Gaatjes erin, Dun schroefje erdoor. Klaar….
 
  • Like
Waarderingen: Flekew

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu