Vaatwasser begon even en daarna niets meer

JolyD

  • #1
Goedemorgen,
Na het aanzetten en kiezen van het korte programma begon onze vaatwasser vaatwasser (Bosch Silence Plus, SMI43M16EU) heel even te werken; daarna volgde een tik/klap en deed de machine niets meer. Geen enkel lampje brandt meer op het display. Afvoer is niet verstopt, zeef is schoon, geen knik in leidingen en er staat spanning op het stopcontact. Aardlekschakelaar is niet eruit gesprongen.
Iemand een idee??
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wel een vermoeden wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Het zou denkbaar zijn, dat er een onderdeeltje op de besturingsmodule is uitgeklapt.
Dat onderdeeltje is dan een IC'tje (een elektronisch 'chipje') die de laagspanningsvoeding op die module verzorgen moet.
Het komt (helaas) wel vaker voor dat dat onderdeel er na verloop van tijd uit gaat.
De oorzaak daarvoor is niet altijd met zekerheid vast te stellen. Soms klapt ie eruit door een piekspanning op de netspanning, maar dat hoeft beslist niet zo te zijn.

Wanneer dat onderdeel defect is, neemt ie vaak andere onderdelen mee. Dat zou in dit geval een klein printzekeringetje kunnen zijn, als ik zo inschat welke module er in dit model ongeveer gebruikt is. In dat geval moet die dus ook vervangen worden. Soms gaat er nog meer defect, lastig op afstand in te schatten wat wel en niet.

Dit alles in de veronderstelling dat het hier het door mij bedoelde onderdeeltje (LNK.../TNY... of dergelijke typenummers) betreft. Het kan echter ook wat anders zijn.

Tenzij je echt handig bent met elektronica en denkt de module er uit te kunnen halen om te kijken naar eventuele zichtbare schade (en de zekering ohms door te meten) heb je voor zo'n probleem beslist een monteur er bij nodig. Mocht je het inderdaad zelf willen proberen: de module zit onderin het apparaat. Bij Bosch kun je eventueel de tekeningen bekijken. Hier (klik) vind je de tekening voor model SMI43M16EU/01. Er bestaan meer varianten met andere volgnummers (hier /01), maar je hebt het volgnummer niet vermeld. Zou je een onderdeel nodig hebben, dan is het zaak bij exact het juiste model/variant te kijken!

De besturingsmodule is hier afgebeeld in tekening 5/6, nummer 0570 in de tekening.
 

JolyD

  • #3
Beste Kees,
Hartelijk dank voor je reactie.
Zelf ben ik niet zo handig met electronica, maar een goede kennis van mij wel. Aangezien die nu net met vakantie is, kan pas over ruim een week naar de vaatwasser gekeken worden. Voorlopig nog maar even met de hand afwassen dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu