Unidek dak extra isoleren aan de binnenkant

Karkonoski

  • #1
Hallo klussers,

Ik heb sinds enkele weken de sleutel van ons nieuwe huis ontvangen (bwjr 1993). Een van de eerste klussen is het vervangen van het houten schroten plafond op de eerste verdieping.

In de slaapkamer begint het dak al vanaf 1,50 meter schuin te lopen maar we hebben ook nog een zolder. Verdiepingdvloer tussen 1e verdieping en zolder is van hout. Op de houten draagbalken liggen unidek platen met tussen de platen in een kunststoffen strook.

Nu het buiten warmer begint te worden merk ik dat het in de slaapkamer toch ook wel snel opwarmt. Ik had daarom het idee om het unidek dak nog eens extra te isoleren. Ik verwacht dat de huidige isoloatie zo rond de 2,5 ligt. Tussen de rachels waar de gipsplaten op komen en het unidek dak heb ik zo'n 20cm plaats (schuine zijde). Op het horizontale plafond heb ik ook zo'n 20cm.

Het isoleren van het horizontale plafond is geen probleem. Ik zou deze ruimte volledig kunnen opvullen met steenwol waarmee ik een RC waarde van meer dan 5 zou kunnen bereiken. Ik hoef hier geen rekening te houden met condensatie en houtrot omdat er zolder boven zit.

Het schuine gedeelte van het dak in de slaapkamer is een ander verhaal. Het liefst zou ik dit ook volledig vol duwen met steenwol maar weet niet of de unidek platen dampdicht zijn. Specificaties over welk type plaat gebruikt is heb ik niet. Aan de binnenkant zijn ze wit. Ze zijn zo'n 20jr oud.

vraag 1: Is het verstandig om ook deze schuine ruimte helemaal vol te duwen met steenwol of moet ik dan op de houten rachels eerst een dampdichte folie spannen en dan daarop de gips platen monteren? Er komen ook spotjes in en dan moet ik toch op bepaalde plaatsen een opening maken in het plastic.

Vraag 2: Is het misschien verstandiger om de ruimte niet helemaal op te vullen maar bijv van de 20cm ruimte 15cm steenwol tegen de unidek plaat zodat er nog ventilatie ruimte is tussen gipsplaat en isolatie. Deze ruimte zou dan kunnen ventileren met de zolder omdat de zoldervloer niet helemaal tegen de unidekplaten aan loopt, er is hier nog een paar cm speling.

De constructie van vraag 2 heb ik uitgewerkt in de bijgevoegde tekening.

Ik hoor graag van jullie.



[/url][/code][/list]
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De folie aan de warme zijde is altijd nodig. Dus spotjes erin is geen goed idee. De spouw aan de binnenkant is niet echt nodig, maar die is er meestal toch wel tussen de rachels.
 

Karkonoski

  • #3
Nog even een vraag...

Ik lees dat gipsplaten vochtdoorlaten. Ik neem dan aan in beide richtingen.
Stel ik plaats geen dampdichte folie en vul de ruimte volledig op met steenwol. Eventueel intredend vocht kan er dan toch ook weer uit of zie ik dit fout?

Weet verder iemand of de witte binnenkant van Unidek platen dampdicht zijn?

Alvast bedankt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je ziet het fout. Voor het gips heb je gelijk. Dat laat het vocht door in beide richtingen. Maar warmte gaat altijd richting koud. Voor een dak gaat er dus bijna het hele jaar door warme lucht van binnen naar buiten.
In de praktijk gaat er meer vocht naar buiten dan omgekeerd. Een dak moet zo inelkaar worden gezet dat het van Oktober tot Mei een beetje vochtig mag worden maar van Mei tot Oktober voldoende droogt.

De binnenplaat moet in iedergeval dampdichter zijn dan de plaat die op de buitenkant ligt. Als dat niet zo zou zijn zou het vocht zich opsluiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Spotjes erin is geen probleem mits er led-spots worden gebruikt, die zijn zo ondiep dat ze de folie niet in de weg zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Bedankt voor de verbetering Jan. Ik neem aan dat LED spotjes ook niet te warm worden voor de folie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Daar moet je even op letten, misschien bij een groot vermogen.
Ik heb pas geleden een heel stel geplaatst die niet voelbaar warm worden.
 

Norberto

  • #8
Ik wil dit ook gaan doen.
Nog even résumerend, ik plaats tegen de Unidek platen Rockwool aan en dan vervolgens een dampfolie tegen de gipsplaten aan vastnieten, of moet de dampfolie direct op het Rockwool en dan wat ruimte en dan de gipsplaat?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Op de bovenstaande tekening wordt al het extra aan de balklagen bevestigd!

Die dakplaat, sandwichpaneel is EPS schuim en heeft 2 lagen van 3 of misschien 5mm spaanplaat daar kan je niet veel mee. Jouw constructie zal behoorlijk schraal zijn gebouwd kan deze het extra gewicht van de steenwol en de raggels wel hebben?

Van binnen uit gezien moet de dampremmende laag voor de isolatie zijn aangebracht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Norberto, wilt u een nieuw topic starten ?
Topic kapen is hier niet toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu