Uitzettingscoëfficiënt, het 'werken' van hout

Phybeau

  • #1
Beste allemaal,

Is er een manier om het werken van hout tot een minimum te beperken, afgezien van de temperatuur en luchtvochtigheid waarin het hout zich bevind, constant te houden?
Bijvoorbeeld, zou het behandelen/verven met een vochtregulerende grond/aflak, de werking van hout enigszins kunnen afremmen?

Bij voorbaat dank voor de reactie!

Met vriendelijke groet,
Phybeau
 

Fiesiekus

  • #2
Wat is het doel/toepassing van het hout? Afmetingen?
 

Phybeau

  • #3
Beste Fiesiekus,

Het gaat om vuren balken (24x7x420) die op de binnenmuur liggen, als basis voor een zolder/plafond.
De balken komen vast ingemetseld in de muur te liggen. Om te voorkomen dat door het werken van het hout scheuren in de muur komen, wilde ik kijken of er een behandeling is, die het uitzetten/krimpen tot een minimum beperkt.

Het is niet mogelijk de balken in de muur enigszins vrij te laten bewegen: De ruimte waar het voor bedoeld is, moet min of meer luchtdicht afgesloten worden, met massa. (het gaat om geluidsisolatie, de ruimte wordt een muziekruimte) Purschuim oid tussen de balken en de muur is dus geen optie, helaas.

Alvast bedankt voor het meedenken en de reactie(s)!

Met vriendelijke groet,
Phybeau
 

Fiesiekus

  • #4
Hout werkt in de breedte en dikte. Nauwelijks in de lengte.
 

Phybeau

  • #5
Beste Fiesiekus,

met een dikte van 7 cm en een hoogte van 24 cm, hoeveel werking (in millimeters) zou ik mogen verwachten van een vuren balk?

Bedankt!
Groeten,
Phybeau
 

Fiesiekus

  • #6
Uit de informatie op de site houtinfo blijkt dat het vooral gaat om krimp van vers hout en dat de werking vooral veroorzaakt wordt door wisselende vochtigheid.

Mar ik vraag me af wat het probleem nou is; als je de kieren goed afkit, kan daar toch wel een beetje "rek en strek" op komen zonder dat je gelijk geluidslekken krijgt?
 

Phybeau

  • #7
Beste Fiesiekus,

De muren zijn van betonbokken (10 cm dik), het dak, op de balken, wordt zo'n 7 cm dikke betonlaag. Er moeten uiteraard deuren in, maar daarnaast probeer ik het aantal geluislekken tot en minimum te beperken.
Aangezien er nogal wat balken (20 stuks) gebruikt wordt, resulteert dat in 40 extra 'lekjes'. In hoeverre dit drastische gevolgen gaat hebben voor de isolatie kun je je afvragen, maar om een en ander achteraf opnieuw te moeten doen, lijkt me niet wenselijk.

Als ik die kleine kieren zou volstoppen met kit, zou dat een blijvend elastische kit moeten zijn, die ook nog eens behoorlijk wat soortelijk gewicht zou moeten hebben.
Suggesties?

Bedankt!
Groeten,
Phybeau
 

Fiesiekus

  • #8
het dak, op de balken, wordt zo'n 7 cm dikke betonlaag.
Misschien moet je toch je licht eens opsteken bij een bouwtechnisch of -fysisch bureau. Dit is allemaal erg complex gezien de massa beton en de omvang van de vloer.
 

Phybeau

  • #9
Voordat ik eraan begon heb ik de afmetingen van de balken laten uitrekenen door een constructeur. Vervolgens heb ik de balken om de 40 cm geplaatst, in plaats van om de 60 cm zoals berekend. Dit om op safe te spelen.
Dus qua draagkracht etc. verwacht ik niet veel problemen.

Heb je geen suggesties mbt de zware/elastische kit?

Gevoelsmatig denk ik dat de kleine 'lekkages' niet een dermate grote invloed zullen hebben op de isolatie. Als ik ze zo goed mogelijk zou kunnen afkitten, valt het misschien wel mee.
Aan de andere kant heb ik inmiddels ook, door buitenlandse fora die hierin gespecialiseerd zijn, begrepen dat je vooral niet op je gevoel moet afgaan voor wat betreft de bouw van 'geluidsdichte' ruimtes. De wetten die daarvoor gelden, wijken af van de normale bouwregels.
Het blijft behelpen :mrgreen:

Bedankt
Groet,
Phybeau
 

H@ns

  • #10
Voor deze toepassing hoef je geen rekening te houden met werken van hout.
het hout kan namelijk overal zijn krimp en uitzetting kwijt behalve op dat eene stukje breedte van 7cm maar in extreme gevallen drukt het hout dan naar boven, geen probleem dus!
Als het iets gaat doen is het krimpen omdat bouwhout relatief nat is en bij het werk ook nog eens vocht te verwerken krijgt.

Eenmaal helemaal droog wordt het nooit meer zo nat dat het groter wordt dan toen het geplaatst werd.
 

Fiesiekus

  • #11
Als er zo'n zware betonne plaat op komt, zou ik me al helemaal geen zorgen om wat kiertjes maken; kit erin en klaar.
 

Phybeau

  • #12
Fiesiekus & H@ns,

Bedankt voor de reacties en het meedenken!
Ik slaap er nog es een nachtje over....
:wink:

Met vriendelijke groet,
Phybeau
 

Azijnpisser

  • #13
Anders betonnen draagbalken gebruiken....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
En die werken niet in de lengte ? :shock:
Misschien nog wel meer dan hout.
 

H@ns

  • #15
Veel meer! (niet+iets=meer dan niet)

Die kit is onnodig en zelfs af te raden, gewoon los leggen de balken, wel menie op de koppen en einden die opgelegd worden.
Goed uitlijnen/uitvlakken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu