Uitsparing voor bladspanner valt waar uitsparing voor leiding moet komen

Knijntje

 • #1
Hoi allemaal,
Op dit moment ben ik bezig een aanrechtblad te installeren. Het is perfect voor mij ingemeten maar 1 ding is toch vergeten helaas. Van de drie bladspanners zit er een op de plek waar ik een uitsparing in het blad moet zagen om het blad aan de muur aan te laten sluiten (Er lopen namelijk een paar leidingen over de muur waar een klein koofje omheen komt). Wie kan mij alstjeblieft vertellen hoe ik dit het beste op kan lossen? De uitsparing moet er gewoon komen. Daar kan ik niet onderuit. Maar hoe kan ik het blad in de hoek spannen of in ieder geval verstevigen? Even kijken wat jullie de beste oplossing vinden. Ik kan natuurlijk een metalen verbindingsbeugeltje erop schroeven, maar misschien is er alternatieve manieren?

Op de foto ligt het aanrecht overigens exact op de positie waar in het geplaatst gaat/moet worden

Ik hoop dat iemand dit snel leest. Uiteraard heb ik wat tijdsdruk i.v.m. het feit dat dit mijn keuken betreft...

Ben benieuwd. Alvast bedankt!

aanrecht.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Een nieuwe frezing voor de bladspanner maken, maar dan 10 cm verderop.

Of de leiding verplaatsen. Volgens mij moet dat wel kunnen, want je kunt het Y-stuk verwijderen en de leiding naar de hoek verplaatsen.
 

Knijntje

 • #3
Hi Walker
Dank voor je snelle en goede antwoord! Inderdaad...., de leiding verplaatsen is wel de beste optie! Het kan precies zoals je zegt ook. Uiteindelijk laat ik de derde spanbout voor wat hij is toch. Sterker nog, ik kan hem alsnog (na het zagen van de uitsparring) lichtjes gaan gebruiken; niet te hard aandraaien. Het was op advies van degene die het aanrecht gemaakt heeft.

Inmiddels zit ik met andere problemen. Maar daar kan helaas niemand hier mij mee helpen ben ik bang :(. De hoek van het L vormige aanrechtblad(en) is niet helemaal goed ingemeten. Kijken hoe ik dat ga oplossen zonder dat ik een scheef ogend aanrechtblad krijg. Ben bang dat dát een lastige gaat worden. Ik zal toch twee foto's posten van de situatie nu

Op de eerste foto zie je de bladen over elkaar heen liggen in de positie zoals ze exact zouden moeten komen. Op de tweede foto zie je ik één blad heb opgetild zodat je aan het het potlood-afteken-lijntje kunt zien hoeveel ze nu overlappen. Het probleem is obviously dat ik naast de uitsparing voor de inductiekookplaat maar een kleine marge heb. Het gaat er raar uit zien als ik die marge scheef ga moeten zagen. En dan nog de waterkering. Weet niet of dat nog problemen gaat opleveren als ik de boel moet veranderen. Tóch niet zo ideaal uitgemeten helaas

Iemand een idee hoe ik dit het beste op zou kunnen lossen? Grrrr

aanrecht1.jpg
aanrecht2.jpg
aanrecht3.jpg
aanrecht4.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Staan je muren zo scheef dat je geen hoek van 90 graden hebt? Normaal gesproken controleer je dat met een 3-4-5 berekening voordat je eea besteld....

Ik zou een stuk multiplex vastschroeven ter plaatse van de inductiekookplaat, zodat je daar tijdelijk stabiliteit maakt.

Vervolgens zaag je het blad schuin weglopend minder diep, en hou je rekening met een extra uitsparing ter plaatse van de tegels en de omlijsting van het kozijn.
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

 • #5
Met mijn nét beneden gemiddelde technische inzicht heb ik door deze thread te schrijven uiteindelijk tóch dingen op een rijtje gekregen. Volgens mij is de enige oplossing om een nieuwe hoek in het aanrecht te zagen. Volgens mij tenminste. Kijken of ik iemand kan regelen die dit voor mij doet. Ik zit ermee dat het een perfecte zaagsneden moet worden. Verreweg het liefste wél bij mij thuis geproduceerd alleen. Met perfect bedoel ik geen stukjes eruit natuurlijk... Is dit mogelijk denken jullie?

------
Edit, onze posts kruisten elkaar net Walker! Tóch zagen he? Ik heb een circelzaag met een goed, nieuw blad. Ik geloof 42 tanden en een geleiderail. Denk je dat een ervaren persoon daar een mooie snede mee kan maken zonder brokjes eruit? Dan haal ik waarschijnlijk wat hulp erbij. Heb dat ding nog nooit gebruikt namelijk! Net nieuw. Maar weet niet of ik het aan durf als ik heel eerlijk ben.

Duidelijk uitgelegd trouwens. Ik begrijp het precies; ik kan nog een centimeterje winnen als ik een uitsparing maak voor de omlijsting van het kozijn inderdaad. Dan hoeft er minder van het blad af :)
 
Laatst bewerkt:

Knijntje

 • #6
P.s: de muren zijn inderdaad scheef. Dit heb ik speciaal in laten meten omdat ik weet dat dat een lastige klus is. Tóch alsnog niet goed gegaan :(
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #7
Bij het zagen met een cirkelzaag de goede/mooie kant van het werkstuk onderop leggen - dus in dit geval van onderen zagen. Het zaagblad beweegt bij de snede namelijk omhoog (zodat de zaag in het hout getrokken wordt). Op deze manier zaag je de bovenkant van het blad eerst, zodat eventuele tear-out aan de onderkant van het blad komt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Zit het blad zo wel tegen de muur aan, of tegen de architraven van het kozijn?
 

Knijntje

 • #9
@Impie: dat wist ik wel. Zeer belangrijk evengoed b.t.w! Dus thanks..

@Peter: het blad zit tegen de omlijsting van het kozijn aan. Maar er komt een achterwand die op het aanrecht gaat rusten (of misschien net er achter doorloopt, als ik die ruimte straks heb). Het liefst houd ik zo veel mogelijk marge aan de achterkant voor een koekenpan.

Ik ga het ook zo laten. Bij nadere inspectie zag ik dat het blad zelfs nóg ietsjes verder van het kozijn af moet komen om de uitsparingen voor de bladspanners uit te lijnen. Dat had ik eerder niet gezien. Dus denk niet dat ik uitsparingen voor de kozijnomlijsting ga maken nog.
Er is ook best genoeg ruimte om wat meer van het blad af te zagen. Beter wat meer dan zo heel weinig volgens mij ook. Omdat heeeel weinig (aan één kant) ook weer problemen kan geven.
 

Lampje45

 • #10
Als je gaat zagen dan is het aan te raden de zaagsnede te beplakken met een goede kwaliteit isolatietape en zagen vanaf de onderkant zoals Impie ook al stelde.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
Aan beide bladen zagen, het verschil middelen. Anders zijn de zijden niet even lang en dat ziet er raar uit bij de waterkering.
 
 • Like
Waarderingen: XanderH

Knijntje

 • #12
Goede tips. Tape is ook een goeie inderdaad. Voor als ik tóch zelf ga zagen hahaha, wordt nu wel aanlokkelijk. Eerst even oefenen met dat ding. Even kijken of ik iemand kan vinden en of die schrikt van dit preciesie-klusje.

@Rola: Dank voor je tip over de waterkering. Ik wist dat er iets mee was. Maar niet hoe je het op kon lossen. Dit ga ik zeker zelf meenemen of doorgeven aan degene die het gaat doen!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #13
Misschien beter aan de achterkant van het blad zagen in plaats van de schuine hoek.
Zonder goed gereedschap krijg je die hoek nooit meer zo strak gezagen.
Grote kans dat er allemaal stukjes van het blad springen.
 

Knijntje

 • #14
Waar zou het wél mee lukken om die hoek mooi te zagen? Wat moet een klusser minimaal meenemen qua zaag (tafel) om dit perfect te kunnen? Zeg maar.

Die stukjes eraf ben ik dus ook bang voor. Al heb ik een nieuw zaagblad en tape.
 
Laatst bewerkt:

Knijntje

 • #15
Altijd leuk om even leuk om het verdere verloop terug te koppelen na alle hulp en reacties!
Ik heb het geluk gehad dat ik een vriend kon regelen die timmerman is. We hebben enerzijds de kozijn omlijsting ingezaagd (helemaal rechts in de hoek op foto 1). En anderzijds de hoek gecorriceerd door het korte deel van het aanrechtblad (dat voor het raam langs loopt) bij te zagen op de schuine hoekaansluiting. Het zagen ging zeker niet perfect. Het moest in meerdere keren. Morgen ga ik op 2 plekken nog wat bijschaven, omdat ik zie dat ik de delen dan mooier kan laten aansluiten. Wonderbaarlijk genoeg zijn er geen stukjes uitgeslagen. Dat dan weer niet. Het scheelt waarschijnlijk aanzienlijk dat het multiplex is btw.

Toch een probleem dat ik nog op moet lossen. Toen hij weg was kwam ik er achter dat een van zijn aanwijzingen niet goed uitgedacht en afgetekend was. Dat betrof het wijzigen van de uitsparingen aan de onderkand van de bladen, die niet meer uitgelijnd waren. Maar hiervoor heb ik wel een idee. Ik wil een passend blokje hout maken met een gaatje erin waar ik de spanbout doorheen kan steken. Of misschien weet iemand of er bredere metalen "vleugeltjes" bestaan die in de onstane brede uitsparing zouden passen? Ale het klaar is post ik natuurlijk nog een foto van het eindresultaat.

Ook wil ik graag vragen wat er op de markt is om de bladen qua hoogte uit te lijnen en te ondersteunen (en vooral hoe dat genoemd wordt). Ik kan de aluminium "uitlijnings-strips" nu namelijk niet meer gebruiken omdat die inkepingen eraf gezaagd zijn.

Sorry voor mijn lange post. Alle input wordt uiteraard zeer gewaardeerd!

Btw.: de naad ziet er van de onderkant veel erger uit dan het is. Deze vriend/timmerman heeft expres wat scheef gezaagd zodat we van de onderkant als het ware geen last hadden bij onregelmatigheden! (Het waren meerdere zaaggangen).

aanrecht 6.jpg
aanrecht 7.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #16
Blokje erin lijmen of een geheel nieuwe inkrozing maken.
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Bouwtux

 • #17
Of een strookje staal/ijzer kopen, gat boren voor de bout. Mag van alles zijn, bijvoorbeeld zo'n verzaagde 5mm dikke stalen plankdrager/hoekijzer van de bouwmarkt. Als het teveel doorbuigt neem je twee stroken op elkaar, er is nu ruimte zat immers. Die kromming die de originele beugel heeft is feitelijk ook niet nodig.

Wel oppassen natuurlijk; boren in metaal is niet als boren in hout. Verplicht bankschroef of lijmklemmen oid gebruiken, toerental relatief laag houden, en boorolie (evt) helpt ook!
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

 • #18
Ik vond toevallig zo een 6 mm dikke plankdrager. Goed idee. Genoeg staal om twee beugeltjes/plaatjes van te maken. Gelukkig heb ik ervaring met metaalbewerking dus het boren e.d is geen probleem. Even dun voorboren. Het wordt wel lekker sterk zo i.i.g.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #19
Een stuk hout er in lijken met tweecomponenten houtrot vuller en daarna de juiste sparing maken.
 

Knijntje

 • #20
Leuk om al die oplossingen te horen. Zo veel meer manieren om iets op te lossen dan waar ik opgekomen was...

Uiteindelijk, heb ik het stalen plaatje gemaakt van de plankdrager. Ik kwam er eerst vrijwel niet doorheen met de schoefboormachine. Maar de drilpress bleek stiekem veel harder te drukken dan ik met de schroefboormachine. Met een heeeeel klein beetje kracht op de hendel bleek hij de boor eigenlijk heel hard te duwen op het werkstuk. Meteen rook en zo. Maar toen kwam ik er super makkelijk en snel doorheen! Ik kreeg mooie krullen. Kennelijk was hard drukken toch nodig. Keihard staal is het.

Bladen zijn strak tegen elkaar aan. Inmiddels. Tóch wel tevreden wat ik er nog uit heb kunnen halen om het op te lossen :). Iedereen bedankt voor het meedenken! Ik post nog wel even een fototje van het eindresultaat (al gaat dat nog wel ff duren, ben nog niet klaar)

aanrecht 8.jpg aanrecht 9.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu