Uitsparing keukenblad spaanplaat achteraf kitten

Dien87

  • #1
We hebben onlangs een keuken geplaatst met een spaanplaat blad met aan de bovenkant een kunstof afwerking. Hierbij is in een uitsparing een 'erop' liggende wasbak geplaatst. Bij het plaatsen is echter vergeten om de spaanplaat randen in te smeren met kit om ze water dicht te maken.

Mijn vraag: is dit perse nodig? En zoja, welk type kit kan ik het beste gebruiken?

Onderaan de wasbak, in het kastje bij de randen van de uitsparing, zit een rubberen strip aan de wasbak vast. Kan dit tegen kit? Of gaat het dan juist lekken.

De wasbak is er niet meer zo uit te halen. Ik kan wel bij de spaanplaatranden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ja, dit is persé nodig! Spaanplaat kan helemaal niet tegen water: dat gaat opzwellen als het (langdurig) vochtig wordt. En je kunt erop rekenen dat dat water er langs gaat: zo'n rubber rand is geen garantie dat het 100% waterdicht afgesloten wordt.

Dat is de reden dat ik zelf nooit voor een spaanplaat aanrechtblad kies maar voor een met multiplex kern. Ook die moet je kitten, maar is van zichzelf veel beter bestand tegen vocht.

Soort kit: sanitairkit of nog beter: MS polymeerkit.

Rubber zal daar geen problemen mee hebben. Vraag is echter of je de rand voldoende dicht krijgt als de wasbak er niet meer uit kan. In dat geval beslist zo diep mogelijk insmeren met die kit. Een dun houtje (bijv. van een 'ijslolly') helpt je daarbij. :wink:
 

Poster

  • #3
Hallo

Waarom kan de wasbak niet gelicht worden, om er goed onder te kunnen kitten ?

Grt.
 

Dien87

  • #4
De wasbak kan er volgens mij niet meer uit. Is geplaatst door mijn vriend en schoonvader. Hij was erg moeilijk vast te krijgen,. Waardoor ze het volgens mij niet helemaal op de standaard manier hebben gemonteerd.

Zal er nog eens naar kijken, of ik het los en ook weer vast kan krijgen.

Anders kit ik er zo goed mogelijk tussen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als zij de bak geplaatst hebben zullen ze ook weten hoe hem weer los te krijgen.
Alleen langs de rand kitten gaat niet lang goed, dan gaat het weer lekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu