Uitdaging! Vloer in woonhuis is volledig aan het doorzakken.

Bess

  • #1
Hallo allemaal,
na een aantal vragen over de caravan heb ik een vraag over de vloer in mijn woonkamer.
Het is een dikke eikenvloer met een verkeerde ondervloer eronder. Zeer waarschijnlijk zijn er houten platen, die voor plafonds gebruikt worden, eronder gelegd. Met als resultaat dat de vloer langs alle muren van de woonkamer aan het door zakken is. Zo ernstig zelfs dat ik uit nood aquaria naar boven heb laten brengen omdat ik er niet op vertrouw dat de vloer een grote aquarium kan dragen. Het kan namelijk op bepaalde plekken mijn gewicht niet meer dragen. Tevens merk ik ook dat het doorzakken zich uitbreidt naar het midden van de woonkamer. Daar voel ik sinds een maand ook een lichte golfbeweging.

Nu heb ik op aanraden van een klusjesman, een gat in de vloer gezaagd. Ergens heb ik er spijt van, maar tegelijkertijd weet ik wel dat de steunbalken zeer waarschijnlijk nog in orde zijn en zag ik dat de houten plaat, direct onder de vloer dus eigenlijk voor plafonds gebruikt had moeten worden.

Hoe los ik dit op, zonder de vloer eruit te trekken.. Ik kan helaas niet onder de vloer komen, want na een dag bikken, brak ik door het muurtje heen waarmee de kruipruimte is dichtgemaakt, om er vervolgens achter te komen dat er nog een muurtje staat!

Ik heb vanalles bedacht.. Van beton gieten onder de vloer tot stutbalken tussen de balken van de vloer plaatsen.
De reden waarom ik de vloer er niet uit wil trekken is omdat ik nog 1 aquarium heb staan van aardig gewicht en ik niet weet waar die heen moet wanneer de vloer eruit moet.

Tevens ben ik aan het zoeken naar een budgetkeuze.. Puur omdat ik voor de vloer een lening bij de bank ga afsluiten. Ik denk namelijk dat ik over een jaar niet meer op de vloer kan lopen. Ook ga ik deze klus uit handen geven.

Waar moet ik opletten wanneer ik iemand ervoor aanneem? Ik wil eigenlijk voor de aankomende 30 jaar niet meer naar de vloer om hoeven kijken.

Ik hoor heel graag jullie gedachtes, meningen en adviezen!
 

Bess

  • #2


Groetjes, Bess!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Wat voor platen zitten er onder de vloer en hoe dik zijn deze? Eventueel een foto vanaf de onderkant.
Hoe loopt de balklaag?
Is de balklaag tpv de oplegging ook nog in goede staat?
 

Bess

  • #4
Je stelt twee vragen waar ik het antwoord helaas niet op weet. Ik ben echt een amateurtje en doe veel maar op gezond verstand en research.

Op de foto zie je rechts van de centimeter heel duidelijk een kleur verschil. De donkere bovenste laag is de houten vloer en daaronder zit de ondervloer. De ondervloer is hetzelfde als wat een dakbedekker in mijn keukendak heeft verwerkt als eerste plaat waarna een zwarte laag opgebrand is. Ze hebben alleen twee ondervloeren op elkaar gelegd. Dus twee van de platen op elkaar en daarover de vloer..

Ik kan helaas niet onder de vloer komen omdat er nog een muurtje staat waar ik doorheen moet en mijn hakapparaat heeft de geest begeven. Ik ben de naam kwijt.. Zo'n grote waar je met gemak stenen doormidden hakt.

Wat bedoel je met balklaag tov de oplegging?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Is het gat in de vloer groot genoeg om een fototoestel doorheen te steken? Zo ja graag een foto vanaf onderen.

Hoeveel cm buigt de vloer door?
 

Bess

  • #6


De vloer is standaard 2 centimeter doorgezakt, als ik er iets van gewicht opzet, zakt hij nog 2 centimeter door maar als ik mijn hele gewicht erop zet (ongeveer 75kilo) kraakt hij zo erg dat ik niet meer verder durf.. nu veert hij als het ware weer terug nadat er gewicht op is geweest.
In het midden van de woonkamer zit een standaard golf van een net een halve centimeter verzakking.

Dit is de eerste keer dat ik zicht heb op de onderkant en onder mijn vloer.. Ik schrik er heeeeel erg van. De balken zien er bijelkaar gefreubeld uit! Ik heb het huis vier jaar geleden gekocht en dit is bij de bouwtechnische keuring over het hoofd gezien.. Toen waren er wel al duidelijke tekenen van verzakking maar omdat het huis geen constructie fouten had, kon ik geen verhaal halen bij de vorige eigenaren. Ik vind het er heel heftig uit zien en voel me nu ook best machteloos.. Kloppen mijn gedachtes of kan ik iets rustiger eronder zijn?
 

Bess

  • #7
En als ik nou de kruipruimte helemaal volgooi met beton en een klein laagje beton over de houten vloer heen. Daarover een ondervloertje en daarover een laminaatje... Kom ik daarmee weg? Of gaan dan de leidingen die onder de vloer liggen stuk?

Ik wil absoluut niet de vloer eruit moeten trekken, ik vind dat echt een doodenge klus. Als dat het geval zou zijn, ga ik op vakantie en kom ik pas terug wanneer het klaar is. Lening heb ik toch al tegen die tijd. :D
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
De hele vloer eruit halen is de beste oplossing, in deze staat opvullen met beton lost niets op. Kruipruimte is zo te zien niet hoog genoeg om dit vanaf onderen te repareren.
 

Bess

  • #9
Ik had zo graag een oplossing gehad wat niet de vloer eruit trekken besloeg.
Maar ik ga het doen. Enorm bedankt voor je reacties.

Ik wil het graag uitbesteden. Zijn er dingen waar ik op moet letten bij het uitbesteden?

Daarbij ga ik morgen een advocaat raadplegen. Want een balk dat los onder de vloer bevestigd is, gestut met stukjes hout valt in mijn opinion toch echt onder een constructiefout.

Nogmaals bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
De oorzaak van het doorzakken is het gebruik van het verkeerde materiaal: standaard spaanplaat is niet (ook niet in 2 lagen) geschikt als constructieve ondervloer. Door het vocht in de kruipruimte wordt de spaanplaat zacht en verliest deze zijn sterkte.

Als de balken nog wel intact zijn (droog, geen houtrot of sporen van schimmel) volstaat het om een laag OSB op de balken aan te brengen. (Wel de oude spaanplaat volledig verwijderen.

Alternatief is een broodjesvloer van beton, zodat je zeker weet dat eea sterk én vochtbestendig is.

Volstorten met een (schuim)beton kan ook, maar dan moet je:

- oude vloer verwijderen
- riolering stabiliseren en verankeren (ook tegen opdrijven)
- mantelbuizen voor toekomstige toepassingen leggen
- folie in de kuip aanbrengen
- isolatie + cementdeklaag aanbrengen.

Het ondersteunen van balken dmv klossen en keggen is geen constructiefout.
 

Bess

  • #11
Bedankt!
Ik heb je tekst geprint en in de map erbij gestopt Heel erg bedankt voor je uitleg.
 

Veronika

  • #12
Wat een nare situatie, zeg!

Is het niet sowieso ook verstandiger om een nieuwe (planken)vloer ook steeds haaks op de balken te leggen, voor de gewichts- en krachtenverdeling?

Dan kun je haast niet dit soort verzakkingen krijgen, lijkt mij. Misschien een aandachtspunt voor de nieuwe te leggen vloer.

Overigens kun je het eiken misschien nog wel hergebruiken als het zelf niet te krom is getrokken/vochtig geworden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Deze vloer moet er zeker uit. Heb je gelijk de mogelijkheid de vloer te isoleren.

Controleer of er voldoende ventilatie in de kruipruimte aanwezig is.
 

No Hands

  • #14
Vloer eruit, isolatie erin, beton met vloerverwarming, alles weer fris en nieuw en klaar voor de rest van je leven.
 

Bess

  • #15
Iedereen nogmaals bedankt voor de reacties.

We hebben deze week de vloer eruit getrokken en het was hard nodig. De vloer en ondervloer waren in een slechtere staat dan verwacht. De schimmel zat op de ondervloer en had het zodanig verzwakt dat zonder de bovenvloer, er niets meer op om staan. De balken waren prut en we kwamen een loden waterleiding tegen. Die wordt morgen meteen aangepakt.

Ik heb nog wel een traantje gelaten om de eikenvloer. Deze was per schootje ingelegd en verlijmd. Echte vakmanschap. Ik kan dat wel waarderen. Maar waarom ze met het leggen de ondervloer en balken niet hebben aangepakt, zal ik nooit snappen.

Ik kan niet anders zeggen dat jullie gelijk hadden. Het moest eruit.

Wij gaan gezellig voort klussen. Van mij mag dit onderwerp gesloten worden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu