Uitbreiding keuken.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bij het aansluiten van een nieuwe vaatwasser heb ik gemerkt dat er een foutje is gemaakt bij het steken van de buizen. Het komt erop neer dat ik wel 2 leidingen heb, doch de "verkeerde" is doorgetrokken naar beneden het aanrecht, n.l. van het lichtpunt boven het aanrecht. Dat kan alleen gecorrigeerd worden door hakken/breken/omleggen. Nu zit de vaatwasser op dezelfde groep als de verlichting, koelkast en WCD-aanrecht in de keuken. Niet mooi, maar mag dit?.

Nu hebben we gevorderde plannen een nieuwe oven (7,2 kW) en nieuwe magnetron in een andere muur te plaatsen op ooghoogte. Dat betekent 2 voedingen erbij aanleggen. Dat kan eigenlijk alleen via de kruipruimte. Ik wil dan gelijk een nieuwe voeding naar de vaatwasser leggen en een reserve voor en toekomstige wasdroger. Aangezien het vochtig is in de kruipruimte, moet ik VmVk gebruiken.

a. Kan ik deze 4 in de kruipruimte door 1 steunbuis trekken, b.v. 50 mm PVC ?

b. Als ik omhoog kom uit de kruipruimte, wil ik in de muur verder, ieder afzonderlijk, liever geen opbouw aan de acherliggende bijkeukenmuur. Mag de VmVk door buis?

c. De oven (pyrolitische reiniging) krijgt een 3 fasen aansluiting . Dat wordt moeilijk met 4 of 5 aderige kabel door PVC buis in de muur. Hebben jullie een andere oplossing?

d. In de meterkast heb ik nu 2 x 4 smeltveiligheden + 3 fase kookgroep achter 2 x aardlek. Kan ik de 3 nieuwe groepen en de 2e kookgroep (oven) er zo bijzetten? Of moet er meer gebeuren. Het wordt wel tamelijk vol op het bord! Hoeveel groepen mogen achter elke aardlek?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden

Tekst aangepast, wanneer u niet alles aan elkaar schrijft wordt het een stuk leesbaarder, mod.
 
A. Ja dat mag mag ook los

b. Ja geen probleem

c. Nee 19mm² buis nemen

d. Max. 4 groepen achter 1 aarlek dus 1 ALS erbij. Er zal ook een hoofdschakelaar geplaatst moeten worden.
 
Hey

A: in principe mag de Ymvk/Xmvk ook los in de kruipruimte mogen!!(is beter voor de warmte ontwikkeling om dit niet door één buis te laten lopen)

B: De Ymvk/Xmvk mag gewoon door een buis in de wand lopen!!

C: Voor de vier/vijf aderig kabel beste even een ¾ buis gebruiken dan is dit geen enkel probleem

D: Voor het werk in de meterkast zou ik toch even een elektricien er bij halen dit is geen werk voor leken!!! Er mogen vier groepen achter een aardlek!

groet,
 
Pigion schreef:
d. In de meterkast heb ik nu 2 x 4 smeltveiligheden + 3 fase kookgroep achter 2 x aardlek. Kan ik de 3 nieuwe groepen en de 2e kookgroep (oven) er zo bijzetten? Of moet er meer gebeuren. Het wordt wel tamelijk vol op het bord! Hoeveel groepen mogen achter elke aardlek?

Dit is vreemd: ik tel al 9 groepen achter 2 ALS? Of zit die 3 fasen achter een aparte 3-fasen ALS? Hoe dan ook, er moeten voor je uitbreiding 2 ALS bijgeplaatst worden.
 
Het huis is gebouwd in 1976. De 3 fasen kookgroep is er later bijgezet. Er zitten [/u]nu dus 11 smeltveiligheden (16A) achter 2 x ALS en 1 hoofdschakelaar. Dat zijn er dus 3 te veel in de huidige situatie, aannemende dat 3 fasen kookgroep (3 stoppen in 1 kastje links) voor 3 telt!
a. Correcte aanname?

Ik kan er links nog een 3 groepenkastje aanplakken, doch voor nog eens 2 x ALS erbij en nog eens 3 groepen erbij (droger, vaatwasser en magnetron) in hetzelfde systeem Hafonorm, wordt het erg vol.
b. Suggesties? of overgaan op compacter nieuw systeem. Aardlek 0,5A moet ook worden vervangen!

Losse grondkabel in de kast is voor tuin-stopcontact, nog niet aangesloten.
Aardlek

Voor de kabels in de kruipruimte zal ik een strip zetten en aanbinden.

Pigion
 
Ik zou in uw geval een geheel nieuwe groepenkast laten plaatsen. Dit is echt werk voor een installateur. Het leiding werk kunt u wel zelf zonder enig probleem uitvoeren. De installateur zal, als hij zijn werk goed doet, na het plaatsen van de kast ook alle groepen nameten op eventuele gebreken. Ook kijkt hij, dmv meten, of de aarde van uw installatie (nog) goed is. Zeker omdat u al een wat oudere woning heeft niet overbodig.
 
Aanname onjuist: een 3-fasen- of 2-groepen-kookgroep telt voor 1 groep. Maar dan nog zal de hele kast aangepast moeten worden; mede gezien de 0.5 A ALS.

Wat wordt het totaal vermogen aan ovens en el. koken in de keuken?
 
Bedankt voor de antwoorden zover.

Ik ga het werk zelf doen vanaf de hoofdschakelaar, materiaal komt van plaatselijke installateur. Ik heb dit werk meer (moeten) doen vanwege werken in het buitenland. Ook nog een beetje gespeeld met open schakelborden, div. soorten motoren aansluiten etc. op HTS werktuigbouw Groningen.

Het opgestelde vermogen van de grote verbruikers wordt:
- Inductie kookplaat 6,7 kW
- Oven 3,7
- Combi magnetron 2,9
- Vaatwasser 2,3
- Wasmachine 2,3
- Droger 2,8
- 2x WCD
Totaal 20,7 kW

Natuurlijk wordt alles niet tegelijk ingeschakeld!
Pigion
 
Ik kan (nog) geen bevestiging vinden dat de hoofdzekeringen 3 x 25A zijn. Ik neem aan dat dit standaard is. Het staat niet op onze afrekening en openmaken om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen, lijkt me niet nodig. In 1972 dit wel in Vlaardingen gedaan met toestemming om een kookgroep bij te plaatsen.Dat was een ramp, geen ruimte, moest de groepenkast omhoog schuiven, buizen inkorten etc.

Ik verwacht met deze aanpassing ook wel even zoet te zijn. Ik wil daarbij genoeg ruimte houden voor een warmte-pomp. Dat ontlokt nog de volgende vraag:

- Hoe zwaar is de voedingskabel naar het huis voor een standaard aansluitingen?

Pigion
 
Als je een 3-fasen aansluiting hebt, begin je met 3 x 25; daarboven 3 x 35 A.

Over die kabel: dat is eigendom van de leverancier; dat zou je aan hen kunnen vragen, idem je aansluitwaarde.
 
Zo groot als nodig is, afhankelijk van de beveiligng in het trafo station.
Anders gezegt daar is geen standaard voor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan