Uitbreiden groepenkast t.b.v. fornuisgroep

Ambidexterity

  • #41
XanderH, Ik dacht dat er dan onodig spanning op het binnenwerk blijft staan als deze is uitgeschakeld.
In mijn kast wordt hij vanboven gevoed en onder zit er een rail met de groepen.
Maar als het verder niets uitmaakt, dan heb ik niks gezegd ;-)
 

Maurice81

  • #42
Ik snap zowiso het plaatsen van deze componenten niet, het is niet perse fout met aardlek automaten te werken maar het geeft dus dit soort problemen, zodra de de ene fase of nu van de ene met de andere groep verwisseld wordt krijg je dit soort rare storingen.

Soms zal hij gelijk aanspreken bij de stekker aansluiten, en andere keer pas als de groep belast wordt, het effect kan dus ook verschillen wanneer de ene of de andere zone van de kookplaat gebruikt wordt.

Daarnaast snap ik niet waarom er niet gekozen is voor Eaton componenten, op het moment dat je een ander merk plaatst in een bestaande kast vervalt ook de wettelijke aansprakelijkheid van in dit geval Eaton, dus als de boel in de brand zou vliegen hoef je bij Eaton niet aan te kloppen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #43
Als je fase of nul van de groepen omwisselt dan kan een aardlekautomaat net zo goed problemen geven als een aardlekschakelaar+installatie automaat. Je moet gewoon zorgen voor correcte aansluiting, dan werkt het met alle componenten prima.

En dat van die merken is gewoon onzin. Je mag gerust merken combineren in een groepenkast. Een installatie automaat van een bepaald merk moet goed werken ongeacht welk merk automaat er nog meer in de kast zit.
 

Maurice81

  • #44
Nee niet helemaal waar, je kan namelijk best groepen door elkaar halen mits deze over de zelfde aardlek schakelaar lopen (hoewel dit natuurlijk in de basis niet juist is conform de voorschriften) probleem op een perlix is dat je gemakkelijk twee groepen door elkaar kan halen wanneer men de stekker onjuist aansluit, of wanneer ze op de wcd op de verkeerde positie zitten.
Als die twee groepen over de zelfde aardlek schakelaar lopen maakt dit in de praktijk niet uit, alleen bij twee aardlek automaten wel.

De fabrikant van de groepenkast geeft garantie en is ook aansprakelijk als bijvoorbeeld door een defect aan een component brand zou ontstaan.
Op het moment dat jij als installateur of huiseigenaar andere materialen gebruikt dan waarmee deze kast door de fabrikant is goedgekeurd, vervalt deze aansprakelijkheid en ben jij dus als installateur verantwoordelijk, als bij brand bijvoorbeeld blijkt dat de manier van aansluiten niet juist is gedaan of bedrading te dun loop je risico dat een verzekering moeilijk gaat doen. Hier zijn ook praktijk voorbeelden van.

Ik meen ook dat 't sinds 2017/2018 ook verplicht is een component met juiste opgegeven aanhaalmoment te installeren, dit is ook opgenomen in de voorschriften dus installatie volgens voorschrift fabrikant
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #45
Elke montageinstructie van elektrische componenten begint met een zin van het type "Installatie mag alleen worden uitgevoerd door een erkende/gecertificeerde elektromonteur".

Op basis daarvan zal elke fabrikant zich tegen aansprakelijkheid verweren als er een calamiteit ontstaat in een elektrisch systeem waaraan door een niet erkend/gecertificeerd persoon (zoals 95+% van de installaties die in dit forum aan bod komen) is gesleuteld. Combinatie van merken of verkeerde aanhaalmomenten zijn dan sub-issues.

Terug naar het specifieke probleem in dit topic, ik vermoed dat de reststromen tussen de verschillende fase/nul combinaties van deze kookplaat te groot zijn. Daar merk je niks van bij een gewone kookgroep maar wel bij deze gekoppelde aardlekautomaat. Conventionele componenten zouden dat probleem moeten oplossen.
 
Laatst bewerkt:
  • Informatief
Waarderingen: Vonken_trekker

Maurice81

  • #46
Ja zo kan je natuurlijk alles wel zien als 'sub' issue

Alleen als je lichtmetalen velgen voor je Mercedes gaat halen wil je er toch ook geen velgen onder met een BMW logo?

Natuurlijk moet je soms wel een aanpassing doen met een ander merk als dergelijke spullen niet meer leverbaar zijn, maar komop dit is een bijna nieuwe groepenkast, dan zet je daar toch een uitbreiding in van het zelfde merk.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #47
Je gebruikt componenten die voldoen aan de specificaties en functionaliteit die voor een bepaalde toepassing vereist zijn. In dit geval was breedte van de component waarschijnlijk een beslissingscriterium. Met twee modules breed is de functie van aardlek en kookgroep gerealiseerd.

Het mooie van DIN rail componenten is dat ze gestandaardiseerd zijn qua vorm en afmetingen. Dat hebben fabrikanten vast niet gedaan omdat ze willen voorkomen dat hun componenten samen met componenten van andere merken gebruikt worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ffrits

  • #48
Goedemiddag,

Ik had de latere reacties helaas gemist, geen melding ontvangen. Vandaar dat ik er niet op heb gereageerd, hoe zeer ik jullie reacties ook waardeer!

Maar goed, de update: inmiddels werkt de kookplaat. Ik heb de meterkast aangepast op de manier waarop ik dat in september al van plan was. Dus een nieuwe aardlekschakelaar en een gewone B16 kookgroep. Sindsdien ondervind ik geen enkel probleem meer.

Bedankt allen voor het meedenken!
 
  • Like
Waarderingen: Kluskoppel en Krunnie

XanderH

Specialist Elektra
  • #49
Mooi dat het is opgelost. Dan klopte mijn gedachten dus.

Raar dat een kookgroep die op zich in orde is, en een kookplaat die op zich in orde is, toch niet vlekkeloos samen blijken te werken. Maar ja, gelukkig gebeuren er nog rare dingen, anders werd dit forum zo saai! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu