Uitbouw tussen 2 woningen: koude brug

Ik ben bezig met mijn uitbouw op de tweede verdieping. De uitbouw zit tussen de twee buitenmuren in van de buren. De oude buitenmuur vormt nu aan beide kanten mijn binnenmuur wat resulteert in een koude brug (de buitenmuur loopt verder door boven mijn nieuwe dak).

Ik kreeg als tip om XPS platen met gips (20+9,5mm) direct tegen de nieuwe binnenmuur aan te plakken (bijvoorbeeld WALLMATE GB-X).

Aangezien de kamers niet heel breed zijn wil ik de dikte van het gebruikte materiaal zo beperkt mogelijk houden.

Wat is jullie advies/ervaring hierin?
 
Goed isoleren is het advies, om koudebruggen, condens etc te voorkomen.
Staat er op de 1e verdieping ook geen binnenwand voor?
 
Nee het hart van de spouw is de grens. De binnenmuur op de eerste verdieping is van kalkzandsteen, daarover liggen kanaalplaten waarop de buitenmuur is gemetseld. De buitenmuur zit dus exact boven de kalkzandsteen van de eerste verdieping.
 
Dan zou ik de buitenmuur weghalen, en de het kunstje van de benedenverdieping herhalen. Dan ben je ook meteen van de koudebruggen verlost.
 
Het dak en nieuwe gevel zit er al in dus wegbreken van een muur is geen optie.

Zo veel mogelijk isoleren is ook mijn idee maar vanwege de beperkte ruimte wil ik dit wel beperken.

Welk materiaal kan ik gebruiken wat bestand is tegen eventueel vocht en een hoge isolatiewaarde heeft. Bij voorkeur een hard materiaal zodat ik gips er direct op kan plakken/schroeven.
 
Is er niet een bouwkundige die dit heeft uitgetekend? Er is immers ook een vergunning (nodig).

Een aanbouw moet aan nieuwbouweisen uit het bouwbesluit voldoen. Ik denk niet dat een doorlopende buitenmuur-koudebrug is toegestaan. Het is in ieder geval niet verstandig.
 
Ja hier is wel een bouwvergunning voor aangevraagd middels een bouwkundige tekening. Vergunning is verleend. Echter ben ik die fase nu voorbij en ben opzoek naar een oplossing. Kan ik bijvoorbeeld XPS 20-30mm tegen de wand monteren om de koudebrug teniet te doen? Ik verwacht niet dat er een temperatuurverschil van 20graden ontstaat.
 
Ja dat het niet verstandig is hen je gelijk in met betrekking tot het bouwbesluit en de eisen die daaraan verbonden zijn zit je er echter helemaal naast.
voor verbouwingen gelden niet de nieuwbouweisen het bouwbesluit heeft aangepaste eisen ten aanzien van verbouwingen.

de mooiste oplossing zou zijn de koudebrug boven jouw dak te onderbreken bijvoorbeeld door een strook foamglas in de muur te werken
Als het goed ga je toch een stook lood(vervanger) inwerken om de boel waterdicht te krijgen dan kan je dat mooi combineren
 
De tekening is niet volledig, als dit cruciale onderdeel niet is uitgewerkt. Ik adviseer ook de muur te onderbreken. Maar omdat dit constructieve gevolgen kan hebben, moet hier wel door een bouwkundige of constructeur naar gekeken worden. Oftewel: terug naar de tekentafel!
Boertje125 schreef:
voor verbouwingen gelden niet de nieuwbouweisen het bouwbesluit heeft aangepaste eisen ten aanzien van verbouwingen.

Voor sommige verbouwingen gelden wel degelijk nieuwbouweisen. Zie Bouwbesluit Artikel 5.6. Dat geldt bv. voor dakkapellen en aanbouwen.

Nu is dit geen normale aanbouw, dus daar vergiste ik me. In dit geval (bij dakopbouw) is het dus het rechtens verkregen niveau. Meer mag uiteraard en is ook verstandig.
 
Jan je uitleg of interpretatie is niet juist.
voor dakkapellen in zijn algemeenheid gelden geen nieuwbouweisen.

alleen de isolatie eisen die voor het dak van de dakkapel gelden zijn even hoog als bij nieuwbouw.
(wat natuurlijk volledig onzin is als je ze in een ongeisoleerde kap zet maar dat ter zijde)

voor zaken als de sterkte, de inwendige hoogte,de Rc van de beglazing e.t.c zijn lagere eisen van toepassing als bij nieuwbouw
 
Je zal mij wel bedoelen. Voor dakkapellen gelden wel degelijk nieuwbouweisen voor alle isolatie:

Artikel 5.6. Verbouw
3. In afwijking van het eerste lid zijn op het geheel oprichten of geheel vernieuwen van een dakkapel of van een bijbehorend bouwwerk als bedoeld in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht de voorschriften van artikel 5.2 niet van toepassing, en zijn de voorschriften van de artikelen 5.3, eerste tot en met zevende lid, en 5.4 van overeenkomstige toepassing, waarbij in plaats van het in artikel 5.4 aangegeven niveau van eisen wordt uitgegaan van het rechtens verkregen niveau.

Maar dat heeft allemaal niets met de vraag van TS te maken :roll:
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
1K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Jesse19955
Reacties
7
Weergaven
3K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Walker
Reacties
4
Weergaven
211
Binnenmuren, wanden en plafonds
HenkL14
Reacties
11
Weergaven
516
Binnenmuren, wanden en plafonds
Jobruiter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu