Type verdiepingsvloer?

Helaespindakaas

  • #1
Ik ben bezig met een aanbouw en verbouwing, huis is een tweekapper van 1965. Inmiddels binnen in het huis bezig. De binnenmuren staan, en momenteel moeten de afvoeren van de badkamer gerealiseerd worden.
We wilden de afvoer van de badkamer in een hol kanaal van de verdiepingsvloer leggen, en deze nadien weer dicht storten. Bij het openen van een kanaal viel het mij op dat hierin om de 60cm wat beton zit.


Nu twijfel ik dus aan het type vloer, waarvan altijd gedacht werd dat het kanaalplaten zouden zijn. Is het wellicht een vloer met balken en potten oid? ik kan aan de onderzijde geen balken herkennen, wel lijkt het vanaf begane grond om de 30cm een naad te hebben, haaks op de kanalen en achtergevel van het huis. Op de plek waar voorheen het binnenblad van de achtergevel stond kan ik ook geen balk zien.

Na wat googlen deed deze foto me er ook wel aan denken. Alleen is mijn plafond gestuct dus kan dit niet duidelijk zien.



Hopelijk heb ik het via dit topic goed uit kunnen leggen. Herkent iemand het vloertype?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Laatste foto is van een cusveller vloer.
 

Helaespindakaas

  • #3
Dankje! Het zou dus zo'n vloer zijn?


heb het kanaal even schoongemaakt en het ziet er nu zo uit:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die sleuven horen volgens mij allemaal volgestort te zijn met beton.

In de schoongemaakte sleuf zie je een dwarsnaad. Ik ken zelf dit type vloer niet.

Wat voor afvoeren komen er in de badkamer? Normaal gesproken leg je deze in de afwerkvloer (zandcementdekvloer).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
In 1965 bestond de kanaalplaat nog niet.
Dit is een bekistingssteen, dus alleen potjes, geen liggers. Nehobo had deze in een gebakken uitvoering, die is wat beter bekend.
 

Helaespindakaas

  • #6
Hier kwam ik zojuist inderdaad achter Rola, dat deze toen nog niet bestond.. :roll:

Na flink wat zoeken begrijp ik dat het een soort holle steen is, welke op een bekisting gelegd werd, voorzien van wapeningsstaal, en dan hiertussen volgestort. De sleuven/kanaaltjes in de holle steen werd juist niet gevuld voor gewichtsbesparing en het isolerende effect.

Nuttige informatie hier gevonden: wiki.bk.tudelft.nl/mw_bk-wiki/images/0/02/BC_cusveller_ed_(oude_Jellema_3b).pdf

Even een afbeeldinkje bewerkt;


X = de naad die ik van bovenaf zie in de schoongemaakte holle 'kanalen'.
y= het opstaande beton welke ik van bovenaf kan zien.
z = de naden die ik van beneden onderzijde verdiepingsvloer zie.
De rode lijn is hoe ik nu in de vloer een kanaal heb opengemaakt, blauw hoe de afvoer (50mm) straks hierin geplaatst zou worden. Dit kanaal plus het weggehakt beton wordt na plaatsing van afvoer weer dicht gestort (met voor de zekerheid wat wapening). Ook zal hierop nog een dekvloertje komen.





Nog meer info;
Ook wel: cusveller ribvloer. Cusveller vloeren zijn ribbenvloeren van prefab betonliggers opgevuld met wapening en gestort beton. Deze vloeren kwamen bijvoorbeeld voor in woningen die betrekkelijk kort na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, tot ca. 1965 waarschijnlijk.
"Cusveller vloeren zijn ribbenvloeren opgebouwd uit prefab ongewapend hollith-bimsbetonblokken met een klein eigengewicht (1140 kg/m3) en (voor die tijd) een gunstige geluidsisolatie.
Naar gelang de overspanning en de toelaatbare spanning hebben de normale blokken een hoogte van 15 en 18 cm, een lijfbreedte van 13 cm, een lijflengte van 45 respectievelijk 55 cm, en in de lengterichting een rug van 5 cm.
De blokken werden nauw aansluitend gelegd op een houten bekisting, zodanig dat tussen de rijen blokken in de lengterichting de hoofdwapening en in dwarsrichting de verdeelwapening werd aangebracht. Deze sleuven hebben een T-vormige doorsnede door de smalle ruggen op de blokken. De wapeningsstaven werden gelegd op betonnen steunblokjes (afstandhouders)." De blokken werden met de open zijde tegen elkaar gelegd waardoor de holle ruimten tijdens het storten dus niet vollopen met beton.
 

Helaespindakaas

  • #7
In pricipe is het dus een vloer die terplekke op een bekisting gebouwd is als een staltonlatei, met bimsbeton holle kern elementen. (of zoals Rola uitlegt, een vloer als nehobo had, maar dan van beton).

Mag ik hier zo deze afvoer in een van de 'kanalen' maken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Die blauwe leiding is geen probleem, loopt evenwijdig aan de overspanning.
 

Helaespindakaas

  • #9
Dank voor de info! Ik heb vanavond m'n tekenaar op bezoek, hij kende het vloertype ook niet. Vanavond even bevestiging krijgen dat dit inderdaad zo is dan kan ik verder met de werkzaamheden. :) thnx! :)
 

Helaespindakaas

  • #10
Hm lijkt toch wel iets anders te zijn als voorbeeldtekening. Wellicht doordat het in '65 was, latere variant van de vloer?

Enige wat ik nu weet is dat de blokken een cm of 60 lang zijn en zo'n 14cm dik. De blokken hebben meerdere kanalen naast elkaar (minimaal 2, zover ik nu kon zien) met een tussenwandje van zo'n 1,5 cm.

Maargoed de boel is onderstempeld, ik leg de leiding er in en stort alles weer dicht met wapening.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Er waren waarschijnlijk wel meerdere fabrikanten met soortgelijke vloeren.

Ik ga mee met het antwoord van Rola. In de lengterichting in ieder geval geen probleem.

Hoe heb je dat kanaal geopend?
 

Helaespindakaas

  • #12
Ja zoiets dacht ik ook, wellicht blokken met een dubbel kanaal oid.
Dat van de lengterichting vertelde mn tekenaar gelukkig ook :)
Eerst wat gaatjes geboord om te bepalen waar een kanaal zat, daarna met de boorhamer verder opengewerkt. Moet de afvoer op het laatste stuk wel een paar kanalen laten verspringen, maar door het hierna met wapening weer dicht te storten lijkt dit me ook geen probleem.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Moet de afvoer op het laatste stuk wel een paar kanalen laten verspringen, maar door het hierna met wapening weer dicht te storten lijkt dit me ook geen probleem.
Dat betekent dus dat je dwars op de overspanning gaat. Ik weet niet wat de constructeur hierover te zeggen had, maar het lijkt mij ZEER onverstandig.
 

Helaespindakaas

  • #14
Uiteraard moet ik niet een meter breed haaks op de overspanning gaan, maar 1 à 2 kanalen op 45 graden zou geen probleem zijn. Alles is onderstempeld en wordt met wapening en dekvloer weer gevuld.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Nee, ook 1 a 2 kanalen in de breedte openhakken is zeer onverstandig!

De nieuwe mortel zal er nooit zo strak inzitten. Op het moment dat er belasting op komt, zal deze zich zetten en een aantal mm's krimpen. Dan schieten de scheuren in de onderkant als je pech hebt.

Ik zei het al eerder: stort de leiding in de dekvloer :idea:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Er zijn dus verschillende uitvoeringen geweest, die ik hier in de buurt tegenkom lijken nog het meest op een broodje welke in de combinatievloeren zat, 2 kanalen met een tussendam.
Ga je dwars door de dam IN de blokken of tussen de blokken?
 

Helaespindakaas

  • #17
Dat is helaas al geschied, heb een kanaal in de vloer open gemaakt van de ene zijde van het huis naar de andere kant. Het oversteken van de kanalen heb ik aan het einde gedaan, waar op de begane grond een muur van de kelder bijna onder staat.


Leidingen in de dekvloer lijkt me ook niet echt handig, er moet dan op de gehele badkamer, overloop en toiletvloer zo'n 7cm gestort worden..

heb mn bouwkundig tekenaar op bezoek gehad en hij meldde tevens dat een leiding in de lengte gerust kon.

Het lijkt inderdaad op 2 kanalen met een tussendam, heb hier doorheen gemoeten en door 1 rib tussen de blokken. Uiteraard niet helemaal er doorheen, naast de dekvloer zelf enkel een stukje van de bovenzijde zodat de leiding net tot huidige dekvloer zit. Bij het dichtstorten komt er enkele centimeters extra (gewapende) dekvloer op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu