Tyleenleiding naar tuin leeg laten lopen?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb na de watermeter een T-stuk geplaatst in de waterleiding om de tyleenslang te voeden die de tuin ingaat. De tyleenslang kan afgesloten worden met een kogelstopkraan inclusief terugslagklep (terugstroombeveiliging) om zo het drinkwater in het leidingnet niet te vervuilen indien de tyleen langere tijd niet gebruikt wordt.

Nu vraag ik mij af: volstaat het om de kogelkraan dicht te draaien, of moet ik de tyleenleiding ook leeg laten lopen (druk er af halen) door nog even de buitenkraan open te zetten? Of werkt de terugslagklep in beide gevallen?
 

Poster

  • #2
Alleen de kogelkraan afsluiten is voldoende.
Er is geen teruggaande druk vanuit de tuin, dus kan de huisleiding nooit vervuilen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
In elk geval de druk eraf halen, anders vriest de tyleen buis kapot.
Als er geen druk op de leiding staat en de druk van het ijs kan weg kan het goed gaan, tyleen kan redelijk wat hebben maar niet alles, vooral waar de leiding buiten naar boven komt kan die kapot vriezen.
Het beste is de leiding leeg te laten lopen, ook gezien het feit dat er "dood" water in de leiding komt te staan tijdens de winter.
 

Poster

  • #4
Ik wist niet dat het over de winter ging, maar dan natuurlijk leeghalen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nee hoor, het gaat niet over de winter. Het gaat juist om de tijd van het jaar dat je de planten in de tuin water moet geven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Niet erg duidelijk. :wink:

Maar waarom dan de kraan dicht draaien ?
 

Poster

  • #7
Snap ik ook niet, misschien om de sproeiers te stoppen ? En waarom een terugslagklep, in een uitstromende leiding.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als ik de kraan die op de tyleenleiding aangesloten is langere tijd niet gebruik (bijvoorbeeld 2 of 3 weken), dan staat er dood water in 50 meter tyleenslang.

Aangezien ik de aftakking vlak na de meter heb gemaakt, loop je dan dus het risico dat dit stilstaande water het hoofdleidingnet vervuild. Om dit tegen te gaan heb ik al een kogelstopkraan met terugslagklep gemonteerd.

Mijn vraag is of die klep ook werkt als de druk aan beide kanten van de klep op de leiding blijft staan. Anders sluit ik (als ik de buitenkraan langere tijd niet gebruik) de leiding af en zet ik de buitenkraan even een paar tellen open zodat de druk van de tyleenslang is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat hang ervan af of je een veer belaste klep of niet.
Veerbelast gaat dicht zodra de druk aan beide kanten gelijk is.
De andere uitvoering alleen als er overdruk is tov de watertoevoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Er zit in de watermeter waarschijnlijk ook een terugslagklep, dat is dus al dubbelop, de kans dat er water terugstroomt in het leidingnet is minimaal.
2 tot 3 weken stilstaand leidingwater levert nog lang geen dood water op, als het water tussen de 25 en 55 graden is dan is er wel kans op legionella, dat is dan wel een reden de kraan dicht te draaien en, belangrijk, de leiding leeg te laten lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu