Tuinhuisje met betonpoeren verplaatsen?

Birdoswald

 • #1
Ik woon in Denemarken, waar we vorig jaar een huis hebben gekocht. Bij het huis zat een tuinhuisje dat volgens de gemeenteregels verplaatst moet worden.

Het tuinhuisje staat op 12 betonpoeren (6 aan beide zijden) die met een U-profiel aan de funderingsbalken bevestigd zitten. Er ligt piepschuim onder het huisje ter isolatie.

Door de U-profielen is het vrijwel onmogelijk om de bouten los te maken aan de binnenkant van de funderingsbalken, ook vanwege het isolatiemateriaal dat er ligt. Het piepschuim hangt iets onder de funderingsbalken uit.

Het draadeind is helemaal in de betonpoer gedrukt, dus die zijn vrijwel niet door te zagen. Door het piepschuim ben ik ook bang dat het snel in de brand vliegt.

De vorige eigenaar (die het huisje bouwde) stelt dat de enige manier waarop het verplaatst kan worden het uitzagen van de vloer vereist, om dan isolatiemateriaal te verwijderen en mogelijk de betonpoeren los te krijgen. Mijn vrees is dat het huisje dan niet meer zo stabiel en stevig is om te takelen, en dat ik een nieuwe vloer en mogelijk isolatiemateriaal moet vervangen.

Anderen hebben gesuggereerd om de betonpoeren uit te graven en deze met huisje en al op te takelen en op een andere plaats neer te zetten. Dit zou mijn voorkeur hebben omdat het huisje in tact blijft.

Zelf weet ik het niet zo goed meer welke manier het makkelijkste is (of uberhaupt mogelijk), en hoopte dat jullie misschien advies of suggesties hebben.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Betonpoeren slopen met een breekhamer?
  (kan zelfs met hamer en beitel)

  12 nieuwe poeren dat zijn de kosten niet.

  Wel eerst het huis ondersteunen met balken e.d.
  Hoe groot en zwaar is het huisje ongeveer?
  Hoe ver is de verplaatsing en is het vlak of moet het ergens overheen of een heuvel op o.i.d.?
   

  Birdoswald

  • #3
  Dank voor je snelle reactie.

  Het gewicht van het huisje wordt geschat op zo'n 2000 kilo, zonder poeren, het is 4x4 meter met nog een veranda van 1x4 aan de voorkant.

  In eerste instantie wilden we het naar de andere hoek van de tuin verplaatsen (zo'n 40 meter hemelsbreed naar links, maar als dat om wat voor reden ook te complex wordt, dan schuiven we het huisje op met zo'n 5 meter om binnen de regelafstand te komen. Er zijn geen obstakels voor verplaatsing verder.

  We hebben een afspraak met een kraanbedrijf om het huisje te verplaatsen, en zijn niet van plan om het huisje op buizen of ronde palen te zetten om het op die manier te verplaatsen, vooral aangezien we op dit moment niet zo veel mensen bij elkaar kunnen (mogen) krijgen om het op een andere plaats te duwen. :wink:
   

  Jackd

  • #4
  Mijn eerste geachte was inderdaad om veel mensen te regelen en te sjouwen, maar dat zal nog even niet mogen.
  Dit tuinhuisje mag je trouwens gerust een tuinhuis noemen.

  Eerst eens één poer uitgraven zodat je weet wat er precies zit, weet hoe groot en zwaar ze zijn en zeker weet dat ze los staan en niet in beton of zo, onwaarschijnlijk maar daar wil je niet achter komen als de kraan er al staat.
   

  Birdoswald

  • #5
  De poeren zitten zo’n 90 cm diep, aan de onderkant zijn ze vastgezet in wat snelcement. Die zijn wel uit te graven.
   

  Jackd

  • #6
  Dat zijn flinke poeren.
  Bij 20 x 20 x 90 cm en 2400kg/m3 wegen die 86 kg (zonder snelcement)
  Ruim 1000kg extra te tillen voor de kraan.
  (die 20 cm is een gok)

  Als er ook cement onder de poeren zit, dan kan dat lastig worden met herplaatsen.
  Wat is het plan, 12 gaten graven met precies dezelfde diepte?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Is het huisje demonteren geen optie?
   

  Birdoswald

  • #8
  @Jackd: het kraanbedrijf zei dat ze wel een kraan hebben die dat gewicht kan tillen. Nieuwe gaten graven was het idee, al weet ik niet of het zo makkelijk is om dan het huisje weer waterpas terug in de grond te krijgen.

  @Rola: het huisje is stevig gebouwd met het idee om het nooit meer te verplaatsen (haha!). Het hout zal zich gezet hebben en ik kan mogelijk niet alles loskrijgen zonder stukjes te moeten breken, en dan weet ik niet of ik alles weer terug in elkaar krijg gezet.

  Dank voor de reacties beiden. Als ik de vloer eruit zou zagen, voorzien jullie dan problemen aangezien de wandpanelen op de vloerplanken staan?
   

  Jackd

  • #9
  Opnieuw waterpas is inderdaad lastig.
  Je kan de gaten iets dieper graven,
  het huis op balken en klossen laten zetten zodat de poeren zweven in de gaten en dan beton rondom en onder de poeren storten.
  Mocht er dan echter iets fout gaan of verzakken o.i.d. dat heb je weer hetzelfde probleem.

  Ik denk dat ik bij het idee van het eronderuit slopen van de poeren blijf:
  Balken eronder, dat moet waarschijnlijk toch om te hijsen, wiggen eronder slaan en slopen.

  Ik ben ondertussen wel nieuwsgierig hoe het precies vast zit. Heb je een foto van o.a. het U-profiel?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu