Tuin ophogen met gras - eerst frezen?

Pietjepuk11

  • #1
Hallo,

Wij willen onze tuin met gras ophogen. Nu vertelde iemand mij dat ik dan beter eerst de tuin kan gaan freezen. Had daar nog niet eerder van gehoord. Nu kun je freezen huren zag ik. Maar wat doet het en is een simpele frees op stroom genoeg om 200 m2 om te ploegen. Als je met freezen klaar bent kun je dan driect zwarte grond erover heen aanbrengen of moet er dan eerst nog wit zand tussen (wat iemand mij had aangeraden ivm een beter afwatering). Wil geen drainage in de tuin hebben, want ik vind dat niet echt noodzakelij. Hebben een put vlakbij de tuin waar ik een pijpje naar toe leidt en dankzij het ophogen moet het water wel wegblijven nee m ik aan. Verder vinden we een perfect gazon ook niet bel;angrijk. We willen wel graszaden aanbrengen in de nieuwe grond, maar hier en daar toch nog wat onkruid vinden we geen probleem. Alvast bedankt voor de tips
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Spuit eerst het gras dood met onkruid verdelger.
Daarna een frees huren op benzine.
De zode daarna vrezen.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Belist niet doodspuiten, is onnodig gebruik van vergif.

Mijn vraag is eerst, hoeveel cm wil je ophogen?
Is het niet meer dan 5 cm dan eerst ophogen en dan frezen.
Heb je kleigrond dan kan je eventueel zand infrezen, maar beter is compost.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het frezen wordt gedaan om een goede overgang tekrojgen tussen oude grondlaag en de nieuwe grondlaag. Laat je de oude grondlaag intact, dan kan deze er voor zorgen dat het water niet goed weg zakt bij de overgang.

Het ophogen moet dan wel meer dan 8-10 cm zijn. Voor 200 m² is beslist een frees met benzinemotor vereist. Neem een flinke (deze hebben zelf aandrijving en een gesloten freesbak), dat werkt het makkelijkst en snelst. Een te lichte frees stuitert over de grond.
 

Pietjepuk11

  • #5
Ja het moet wel meer dan 5 cm omhoog voor een goede afwatering rondom. De oude laag dus laten zitten zonder gif denk ik en dan eerst ophogen? Daarna pas freezen. Hoe diep komt zon benzine frees? De grond is pure kleigrond en erg lastig te bewrken. Wat kan er het best over die kleigrond hee voor soort grond.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Eerst frezen dan ophogen en je kan het beste kleigrond gebruiken en dit mengen met compost.

Ik heb een zware dieselfrees van 14pk en die komt maximaal 15 cm diep.

Kleigrond is rotgrond om in te werken, maar het groeit er uitstekent op.
 

Migs

  • #7
Ik had een 5 cm verzakking in mijn vorige tuin.
in het gras veld.

dit heb ik gewoon verhoogt door er om de paar maanden nieuwe grond met turf(niet de zure) over het gras te gooien en een beetje in te harken.

in het voor jaar kun je zo makkelijk een cm per maand doen.

jouw project klink wat groter maar misschien heb je er wat aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu