Tuin afgraven

mariow

  • #1
Goedemorgen dames en heren,

Ik ben hier nieuw en wil voor ik verder ga de makers van deze site complimenteren voor het werk wat ze doen! Dit soort sites komen enorm goed van pas voor personen zoals ik die met bepaalde vragen zitten. Chapeau!!
Mijn vrouw en ik willen in zowel onze voor- als achtertuin bloembakken aanleggen, waarin wij planten in willen planten. Probleem is echter dat beide tuinen flink opgehoogd zijn met ophoogzand. Wij hebben ons laten vertellen dat dit zand niet geschikt is om planten in te planten en dus moet worden afgegraven. Helaas krijgen wij verschillende adviezen. De één zegt: helemaal afgraven tot de zwarte aarde en daarna met tuinaarde opvullen. De andere zegt: je hoeft niet al het zand af te graven. Afgraven tot 60 cm en daarna met tuinaarde opvullen. Aangezien mijn vrouw en ik hier geen verstand van hebben, weten wij helaas niet welk advies de juiste is. Kunnen jullie ons hierin adviseren? Alvast bedankt voor jullie reacties.

Mario
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zand is inderdaad niet geschikt voor planten. Het bevat amper voeding en het houdt geen water vast.

Het mooiste is om al het zand weg te scheppen en alles aan te vullen met een goede kwaliteit zwarte tuinaarde. Wil je verhoogde bloembakken maken?
 

mariow

  • #3
Bedankt voor de reactie! Top. Ik ben inderdaad van plan om bloembakken van opsluitbanden te maken. Heb je tips voor mij hoe dat aan te pakken?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe hoog worden deze bakken? 1 laag dus net boven de grond of ga je ze stapelen?
 

mariow

  • #5
Ze worden 1 laag. Het is de bedoeling dat ze ongeveer 5 cm boven de grond uitsteken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je 60 cm diep graaft is dat ruim voldoende teelaarde voor de meeste planten.
je kan eventueel een geperforeerde folie inleggen als het grondwater bij jullie erg diep zit.
 

mariow

  • #7
Beste Boertje125, bedankt voor de bijdrage. BertPleizier gaf aan dat het mooiste is om al het zand weg te scheppen. Welk advies moet ik opvolgen? Wij willen een palmboom (Fortune) en 4 kleine planten in die bloembakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Je kan ook planten kiezen die geschikt zijn voor zandgrond.
 

mariow

  • #9
Dat is ook een mogelijkheid, ware het niet dat mijn vrouw een bepaalde soort planten voorogen heeft welke ze wil aanschaffen:wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dan wordt het duingras :denk:

Ik zou toch wel zo’n 60 cm aarde in de bakken willen hebben voor een goede wortelgroei. Het USB nu even wat graven maar het is de basis voor mooie en vitale planten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
" helemaal afgraven tot de zwarte aarde "
Hoe diep zou dat zijn?
Na ongeveer een meter wordt hier de aarde juist geel zand..

Hoe netjes is het ophoogzand? Als dat nog goed is en je zet het gratis op internet (face... markt....) dan heb je zelfs kans dat je niet eens hoeft te graven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu