Truc om twinhulzen eenvoudig te persen

JvdC

  • #1
Ik wil in de groepenkast e.e.a. efficiënter indelen en dus gebruik maken van twinhulzen op 6 mm2 soepel aansluitsnoer.

Bij een enkele huls twist ik de draden ietwat en schuif de huls erover heen. Maat bij twinhulzen gaat het moeilijker. Wat is de truc? Moet je beide draden ongetwist erin proberen te schuiven? Of twist je iedere draad apart of misschien de twee samen twisten? Hoe doen jullie dit?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet twisten, kleine tyrap erom, net niet op het uiteinde, die schuif je dan met de huls door, afkippen en huls er helemaal op.
 

JvdC

  • #3
Klinkt omslachtig... zo zal een elektricien dit niet doen lijkt me?

Zijn er nog andere tips?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ik schuif ze zonder te twisten in de adereindhuls, buig ze alleen iet naar elkaar toe
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Het is moeilijk uit te leggen zonder beeld erbij. In ieder geval de twee aders niet in elkaar twisten. Ongeveer twee mm langer afstrippen dan de lengte van de huls. Ik houd de aders altijd in een licht driehoekje en begin de huls erop te schuiven. Als de afgestripte gedeelten van de aders ongeveer halverwege de huls zijn, druk ik isolatie van de twee draden tegen elkaar en schuif ik het plasticgedeelte van de adereindhuls eroverheen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Voor mij hetzelfde. Niet twisten maar iets naar elkaar toe buigen. Soms zit er ook nog wel verschil in de hulzen. Laat goedkope setjes van de bouwmarkt links liggen.
 

Datron

  • #7
Als je adereindhulzen gebruikt met een kunststof kraagje, dan werkt dit toch als een soort trechtertje? Dan zou je hier helemaal geen last van moeten hebben.
Hoe strip je de bedrading? Gaat dat wel goed? Als je een fatsoenlijke striptang gebruikt dan gaan alle individuele koperdraadjes echte niet alle kanten opstaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu