Trekkrachten fundering uitleg/tuimuurtje metselen

Picobello

  • #1
Goedendag,

Ik zit er sterk aan te denken om een tuinmuurtje te metselen bij de erfgrens met de voortuin en het fietspad. Ik weet niet of dat deze zomer al gaat gebeuren, maar ik wil mij er alvast rustig op oriënteren en vroeg mij vooral een ding af;
Er moet een betonnen fundering gemaakt worden. Dat beton kan goed de drukkrachten opvangen, maar geen trekkrachten, vandaar de wapening.
Maar hoezo zijn er trekkrachten op een fundering? Hoe moet ik mij dat voorstellen?

Daarnaast zal het gaat om een muurtje van circa 6 meter lang. Dat betekent toch ook dat je feitelijk de helft van je geld kwijt bent aan de bekisting, zoveel hout als dat je voor de betonmal nodig hebt...?

Ik hoor graag jullie ervaringen/expertise hierover!

Groetjes
 

Michiel38

  • #2
hoe lang de muur is maakt niet veel uit.
maar wel hoe hoog een muur is.
nu wil je in de voor tuin dus ik verwacht geen 2+ meter hoge muur, maar een laagje van +/-40cm?

elke muur heeft iets van fundering nodig.
maar zand grond of veen of klei gebieden, het is zo verschillend wat voor fundering je nodig hebt.
zo kan ik voor een 40cm muurtje gewoon een greppel graven en 2 stoeptegels op elkaar als fundering gebruiken met de harde zandgrond die ik heb.
geen beton verder nodig en erg goedkoop (gratis tegels ritselen).

maar veen/klei gebieden hebben soms zelfs een palen de grond in nodig voor dat soort muurtjes.
anders verzakken ze.
dus wat is je ondergrond, het bepaald veel?

maar ook, als je een 6meter muur wil, zonder dat je ergens een hoek maakt.
dan kan dat ook vrij makkelijk omvallen.
wil je met pilasters werken of een plantenbak of een hoek je om?

ik zou de gegevens aanvullen, dan kunnen mensen beter je vraag beantwoorden.
 

Willem52

  • #3
In theorie zal een plaat met belasting doorbuigen. De doorbuigig vindt plaats aan de onderzijde van de betonplaat. Daar vindt de trekkracht plaats en daar hoort ook de wapening te zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het buigt alleen maar door als de ondergrond ongelijk is (wat er aan belasting opgenomen kan worden). Ben ook benieuwd hoe hoog de muur moet worden, wat voor vorm (pilaartjes, hoeken, enz) en wat voor ondergrond.

Als de grond hard genoeg is, kan je strak afsteken, zodat er geen bekisting nodig is. Wel folie gebruiken uiteraard.
 

Picobello

  • #5
Goedenavond, ben ik weer

Het gaat om kleigrond, muurtje wordt circa 80 cm hoog denk ik. Wellicht richting 1 meter zelfs. Ik zou de hoek om kunnen gaan, alleen daar ben ik nog niet helemaal uit. Wellicht gedeeltelijk de hoek om denk ik dan. Dus muurtje van circa 6 meter lang en om de hoek 3 meter diep bij 80-100 cm hoog. Op de hoeken wil ik van die 'zuilen' metselen van circa 40x40.

Wat betreft de trekkracht, als je een zwaar gewicht op het midden van de plank legt, buigt ie door. Dat doorbuigen vanuit het midden levert vervolgens trekkrachten op van de uiteinden vd plank naar het midden toe dus?
 

Picobello

  • #6
Nu moet ik trouwens wel zeggen dat er verderop in de tuin een schutting op een muurtje stond. Die heb ik gesloopt, maar bleek ook stoeptegels als fundering te hebben, waar vervolgens vanuit een bredere muuropbouw, naar de smalle bovengrondse muurbouw is opgewerkt. Het stond verder nog prima na vermoedelijk al heel wat jaren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De plank buigt alleen door als hij in het midden niet ondersteund wordt. Een tuinmuur wordt over de gehele lengte ondersteund. Dus als de draagkracht van de grond overal voldoende en gelijkmatig is, zijn stoeptegels eronder al voldoende.

Bij 6m lengte is een of twee kolommetjes tussendoor wel aan te raden. Kan er ook leuker uit zien. Om de hoek metselen geeft ook zeer veel stevigheid. Je kan er ook een muizentand of ander sierelement in maken.

Bij kleigrond is het van belang precies op hoogte te ontgraven (ongeroerde grond). Niet te diep graven, want je krijgt het spul niet zo mooi verdicht als het na jaren vanzelf is geworden.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
De trekkracht vindt plaats onder de belasting, zoals op onderstaande afbeelding. De bovenkant drukt samen; de onderkant trekt uit elkaar (bij doorbuigen wordt het materiaal daar immers langer).

Trekkracht.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu