Trapspil inkorten dubbelkwart trap

Nickje123

 • #1
Beste forumleden,

Laat ik mijzelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Nick, 26 jaar jong en naast mijn beroep als technisch tekenaar een actieve klusser! In mijn jonge jaren actief geweest in de bouw/elektra, echter nu achter de tekentafel (computer). Onlangs heb ik met mijn vriendin een nieuwbouwwoning aangekocht en worden de plannen telkens completer en mooier.

Er staan een hoop doe het zelf activiteiten op de planning wanneer wij de sleutel krijgen waaronder:
- Plafond verlagen op de begane grond en 1e verdieping
- Benodigde elektra punten omleggen/aanleggen
- Verlichting aanbrengen in de plafonds
- Beveiligings systeem aanleggen
- Toilet begane grond plaatsen
- Totale badkamer plaatsen
- Keramisch parket leggen
en ga zo maar door...

In onze nieuwe woning hebben wij gekozen voor een open trap in de woonkamer, dit omdat het ruimtelijk is en wij vinden dat een trap best een mooi item is. De trap naar zolder ga ik dichtzetten met stootborden en op de overloop op de 1e verdieping zal een glazen schuifwand geplaatst worden. Hierdoor zal er een beperkte geluid & warmte transmissie zijn tussen de begane grond en de hoger gelegen verdiepingen.

Dat was een heel verhaal voordat ik bij mijn vraag ben aangekomen:

Is het mogelijk om de dragende trapspil op de begane grond in te korten?
Uiteraard zal het ''zwevende deel'' wat overblijft opgevangen moeten worden, wellicht doormiddel van een verbinding naar de hoeklijn waarmee de kanaalplaten ter plekke van het trapgat zijn opgevangen? Blijft er op deze manier voldoende stijfheid in de trap aanwezig of zal de plaatsvastheid drastisch afnemen?

Wellicht heeft iemand ervaring of enige input?

In de bijlage heb ik 2 foto's bijgevoegd te verduidelijking. Op de casco woning is een trap te zien met 2 trapspillen. Het andere voorbeeld is een afgewerkte woning waarvan 1 trapspil in ingekort, dit is dus de situatie die ik wil creëren.

Hopelijk kunnen jullie mij voorzien van ideeën/advies

Alvast vriendelijk bedankt,

Nick

trap 1.jpg Trap 2.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Ja, mits je de spil deugdelijk vast maakt aan de verdiepingsvloer.
   

  Nickje123

  • #3
  Bedankt voor je antwoord Rola. De stijfheid in de trap blijft op de manier ook voldoende? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de trede eruit geschopt kunnen worden...
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu