Traprenovatie, oude treden niet vlak, hoe overzettreden bevestigen?

Gebruikersnaam1001

  • #1
Ik heb 18mm dikke eikenhouten overzettreden om op mijn bestaande treden te bevestigen. Mijn bestaande treden zijn echter niet vlak maar lopen, ongetwijfeld door jaren van intensief gebruik, naar de voorkant af. Dit in combinatie met soms een bolling in het midden zorgt voor veel speling.

Het betreft bij verschillende treden een verschil van meer dan een centimeter. Op onderstaande video is het effect te zien.

Video: https://streamable.com/dnuhnz

Wat is een goede manier om dit op te lossen alvorens de overzettreden op de trap te kitten? De trap renovatie kit heb ik overigens al liggen maar zowel op de bus als op het gegevensblad is niets te vinden over maximale diktes van de kitrillen. Zal ik maandag eens achteraan bellen.

Is hier een "standaard" werkwijze voor? Ik ben vast niet de enige met een brakke trap.

PXL_20210130_180843614.jpg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Opvullen met Hi-Tack kit. Breng deze in rillen ca. 4 cm uit elkaar aan. In het midden uiteraard dikker dan aan de zijkanten. Druk de tree direct op de montagekit en stel deze waterpas. Werk wel vlot want dit type kit heeft een hoge aanvangshechting en de eindhechtig is zeer groot. Deze kan met gemak 1 cm. vulhoogte aan. Laat dit minimaal 24 uur uitharden. Als de aanwezige kit dit ook kan, prima.
Ander punt is wel dat u de optrede - de hoogte van de opstap - met dit hout verkleind en de aantrede - de diepte van de trede - groter omdat de plank over de bestaande trapneus komt te hangen. Die neus - dikte bestaande trede- wordt ook groter. Ik neem aan dat in het filmpje de sponning in de plank nog wordt opgevuld ? Het is vaak even wennen aan een gewijzigde op- en aantrede qua lopen omdat de normverhouding is gewijzigd. Maar lijkt mij acceptabeler dan een compleet nieuwe trap te monteren. Als montagekit is uitgehard kan de ( eventuele) overgebleven kier tussen nieuwe plank en oude trede met 2K epoxyvuller worden dichtgezet.
 

Gebruikersnaam1001

  • #3
Bedankt voor je reactie! Toch met kit dus, zou wel mooi makkelijk zijn dus valt.me mee. Ik zal maandag uitzoeken of deze kit dat kan.

Wat niet op de foto staat is de neus, die moet nog op de overzettreden gelijmd worden. Die is zo groot dat hij ruim over een eventuele kier heen valt. Die zal dus altijd onzichtbaar zijn.

Ging mij er voornamelijk om dat ik bang was dat hij op deze manier op termijn zal gaan kraken of doorbuigen. Had niet verwacht dat een kit dit zou kunnen opvangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu