Trapleuning vastzetten op baluster constructielijm lijm

SebastiaanP

  • #1
Hallo,
Aan de open kant van mijn trap maak ik een leuning. Ik ga daartoe de hoofdpaal (hoofdbaluster) beneden verhogen. Met een speedboor heb ik twee diepe gaten in de bestaande paal geboord, zo ook in de paal die er op komt. Ik heb een bezemsteel in tweeen gezaagd en heb nu dus twee enorme deuvels. Mijn vraag, welke lijm kan ik heb beste gebruiken om dit met elkaar te verbinden? Constructielijn van bison? De deuvels zitten er wat los in (de gaten in de palen zijn wat groter om de twee palen mooi recht op elkaar te krijgen), dus de lijm moet een opvullene vermogen hebben. Zou ik de wat grotere gaten eventueel nog met wat anders moeten opvullen?
Dank alvast voor je advies.
 

Millew

  • #2
Heb hetzelfde gedaan maar dan zonder deuvels. Beide einden schuin afgezaagd en de schuine einden op elkaar gelijmd met PU houtlijm watervast met vullend vermogen. Dat schuimt iets op tijdens het verharden. De lijm die jij noemt is zo'n soort, maar meer fabrikanten maken zoiets.

Om de beide stukken in lijn te houden en de lijmnaad te klemmen heb ik tijdelijk twee aluminium kokerprofielen met lijmtangen erlangs gezet.
Dat is twee jaar geleden en het zit nog steeds vast en zal ook wel vast blijven zitten gezien mijn eerdere ervaringen met die lijmsoort.
 

SebastiaanP

  • #3
Dank voor je reactie! Maar mijn punt is, dat er wat ruimte zit van enkele millimeters tussen de deuvels en de palen. Het past dus niet precies. Zoals ik ook in de omschrijving van jouw lijm lees:

De lijm bezit een vullend vermogen door schuimende werking van de lijm. Teneinde echter een maximale eindsterkte te bekomen over de volledige verlijming, is het aangeraden te zorgen voor een goede passing. Immers de plaatsen waar de lijm schuimt, zorgen voor een minder sterke verbinding.

Dat geldt voor meerdere lijmen. zou ik die sleuven nog een beetje op moeten vullen of zo? Maar waarmee dan? Of maak ik me zorgen om niets en is "schuimende lijm" sterk genoeg?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het komt inderdaad alleen vast te zitten op de plek waar het hout elkaar raakt. Zo goed ik weet is opschuimende werking bedoeld om een groffe nerf goed te vullen en om de lijm binnen de verbinding wat te verdelen.

Dus als het niet sterk genoeg is, zal je het bv. op moeten vullen.
 

Techno tim

  • #5
Een expansielijm of bruislijm (waar we het hier over hebben) is in zoverre vullend dat de lijm door middel van heleboel kleine luchtbelletjes uitzet.
Het voordeel hiervan is dat het wel degelijk sterker is als dat er niets zit .
Er zijn tegenwoordig ook vezelversterkte lijmen die dit nog meer ondersteunen.
Het nadeel de lijmnaad die in zicht zit (en niet geheel passend is) zal door de vele kleine luchtbelletjes minder strak zijn.
 

Tiho

  • #6
Je bedoelt nu dat de deuvels aan een kant per balk contact maken dus? Dan lijm je de helft er al tegenaan en de rest bruist vol. De balken maken wel goed contact, dat is hoe ik het lees, dan zou ik me daar niet zo druk om maken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
DE constructie lijm die ik gebruik in de trappen productie kan een naad overbruggen van 2mm, dit is een zeer licht bruisende lijm .
Indien je een overbrugging moet maken die groter is dan 2mm is er ook een 2-componenten constructie lijm van dit merk die je beter kunt gebruiken.

Montage/verlijming van een twee delige trapspil monteer ik altijd met één deuvel en constructielijm. (Indien er iemand tegen de spil valt zal de deuvel zeker haar werk doen. bij enkel een lijmnaad loop je altijd het risico bij zware belasting dat deze lost)
 

Millew

  • #8
De PU lijm vormt alleen grote luchtbellen als het vrij kan uitzetten. Net als PUR schuim verhard het onder invloed van vocht. De buitenkant is dus eerder hard. Binnenin tussen de deuvels zal de lijm dus ook niet zo veel luchtbellen kunnen vormen omdat het opgesloten zit.
Je moet natuurlijk wel de kieren goed vullen met lijm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Een enkele keer gebruik ik epoxy om te lijmen. Dan maakt het niet uit dat er grotere kieren in zitten, want die kan je volledig opvullen. Eventueel een vuller (vezels) erin om het stroperiger te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die bruislijmen hebben volgens mij de eigenschap hoe strakker je de onderdelen klemt des te sterker is de verbinding. Dus moet de lijm gaan vullen zal de sterkte van die verbinding een stuk lager zijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als je een goede lijmverbinding wilt maken met hout
is een nauwkeurige passing en het goed opsluiten (klemmen) van de verbinding noodzakelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu