Trapleuning schilderen

Ryan

  • #1
Wij hebben een nieuwbouw-woning gekocht. Hier zitten van die "mooie" rood/bruine ronde trapleuningen aan. We hebben er aan gedacht om ze te vervangen, maar dat is nogal prijzig. Nu wil ik ze graag schuren en dan mooi wit lakken.
Ik heb het idee dat ze nu afgelakt zijn met een soort van blanke lak oid.
Hoe moet ik het aanpakken? Moet eerst de oude lak eraf of kan ik ze alleen licht schuren? Dan gronden of moet er eerst nog een soort primer op? Dan aflakken. Moet er als laatste nog een soort beschermende harde lak op of is dat niet nodig?
 

Mechas79

  • #2
Beste Ryan,

Dat het verkrijgen van hechting op deze type trapleuningen (hard houd) zeer lastig is, is een feit.
Het advies systeem:
Ontvetten en schuren ( dit is een STD procedé)
Gebruik voor een betere hechting een witte universele watergedragen hechtprimer
Omdat u de glans uit de laatste systeem gaat verkrijgen maar wel een bindmiddelrijk product moet gebruiken om de beste hechting te verkrijgen tussen primer en lak, zou ik een watergedragen zijdeglans lak op basis van PU/ACRYLAAT nemen (beste hechting) of enkel op acrylaat .
Als u aan trapleuningen denkt, vergeet aub niet dat mensen ringen en dergelijke om hebben, dus als laatste in het systeem, het geheel aflakken met een blanke watergedragen MEUBEL lak.
Dit kan op basis van een blanke acrylaat lak, goede hardheid maar dat is ook alles.
Beter een blanke meubellak op basis van polyurethaan .Let wel op dat je geen parket lak neemt, deze zijn goed slijtvast maar qua chemicaliënbestendig niet zo goed als een polyurethaan lak voor meubels. Deze zijn veel beter bestand tegen menselijke vetten en dergelijk, ook de krasbestendigheid is zeer goed. Dit is wel een onmisbare eigenschap voor u toepassing.

Gr
 

Ryan

  • #3
Nou, daar kom ik al een eind mee met je beschrijving! Dank je wel! Maar er zit dus al een soort lak op, ik gok dat het die meubellak oid is die jij noemt. Het is in ieder geval een blanke lak... Moet je die er helemaal afschuren of is dat niet nodig?
 

Mechas79

  • #4
Dat zou kunnen, die leuningen worden meestal in de fabriek gespoten en daar hebben ze verschillende droginsinstallaties waardoor het kwalitatief betere systemen kunnen zijn dan een lak die onder normale omstandigheiden moet drogen.

Zo goed mogelijk alles wegschuren zou niet verkeerd zijn, dan weet je in ieder gevaal dat de primer op hard hout zit en niet op een andere systeem.

Bij de aanschaf van de primer vraag wel naar de hecting op hard hout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu