Trapgat afsluiten - een luik constructie maken

Jasper_klus

 • #1
Ik wil het trapgat naar zolder afsluiten omdat zolder als slaapkamer wordt gebruikt. Het plaatsen van een deur neemt niet alleen veel ruimte in, het beperkt ook de vrije ruimte op zolder, de lichtinval en maakt de ruimte in beleving erg klein. Mijn oplossing zou zijn om een soort luikconstructie te maken op de muurtjes naast het trapgat. (Zoals je de kajuit van een zeilboot afsluit ofzo).
Als het kan iets met de mogelijkheid om plexiglas te gebruiken, zodat het lichtdoorlatend blijft.
misschien iets met een veer of katrol constructie zodat de bediening niet zwaar is.
En iets wat ook de voorkant van de muurtjes afsluit.
Wie heeft er een goed idee?
931CA9AD-9FD1-4E8D-8530-6D0852DFBD90.jpeg
F96093D6-C788-4949-8EB1-834CE0BBA63E.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Kun je beneden bij de trap geen deur maken, zodat de trap daar afgesloten is?
   

  Jasper_klus

  • #3
  Nee, dat zou inderdaad de eenvoudige oplossing zijn. Het gaat echt om het afsluiten van dit gat.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Het idee heb je al. Alleen blokkeert een luik de vluchtroute bij gevaarlijke situaties. En je moet voorkomen dat er zaken op het luik worden gezet.

  De zijmuurtjes zijn zo te zien hooguit 40 cm hoog. Ik zou deze verlengen met glas of perspex, en er een deur met glas voor plaatsen.
   

  Jasper_klus

  • #5
  Gevaar van luik snap ik, maar er is een vluchtroute via het raam. Een deur is echt niet gewenst in die ruimte, vandaar de vraag voor een luik. Ben vooral op zoek naar ideeën over een dergelijke constructie.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Het is niet toegestaan om dit af te sluiten. Als je er een deur voor wilt maken, moet er een bordesje van minimaal 70cm voor. Via een raam geldt nooit als officiele vluchtroute.

  Je kan dus beter op zoek naar een andere en betere oplossing. Plaats eens een plattegrond van de zolder.
   

  Jasper_klus

  • #7
  De stippellijn is de zolder. De ruimte voor de trap is denk ik 75 cm. Probleem is alle schuine kanten. En natuurlijk is het mogelijk om ergens een deur te maken, maar ik zoek echt naar een andere mogelijkheid.

  Ben ik als bewoner van een woning ook gehouden aan regels of ik in mijn huis een luik ergens wil maken?
  87A18D38-BF33-44D7-9F50-C3DDD311DC9B.jpeg
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Bij mij heb ik een luik geplaats dat in evenwicht hangt met een gewicht en stuk koord en wat katrollen.
  Aan de rug van het trapgat zou je de scharnieren kunnen maken. De leuning zit wel in de weg om het goed af te kunnen sluiten.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  Jasper_klus schreef:
  Ben ik als bewoner van een woning ook gehouden aan regels of ik in mijn huis een luik ergens wil maken?
  Ja, maar er is niemand die bij normaal gebruik het controleert. Alleen achteraf als er bij een brand slachtoffers zijn gevallen... Dan ben je aansprakelijk ivm het blokkeren van een vluchtroute.

  Een deur mag idd ook niet pal bovenaan de trap geplaatst worden, maar je kunt ook pragmatisch denken: Als je de deur met volledig glas uitvoert (wel letselwerend!), heb je altijd zicht op de bovenste treden.

  Een luik (al dan niet met katrol) is leuk voor een bergzolder, echter niet voor een verblijfsruimte zoals een slaapkamer. Je kunt ook een grote dakkapel plaatsen om de 8 m2 vloeroppervlak te vergroten. Daar moet makkelijk 12 m2 van te maken zijn.
   

  Jasper_klus

  • #10
  Dank voor deze opheldering. Deur van glas is ook over na gedacht, maar hoop stiekem op iemand die een geweldig mooi idee voor een luik heeft.
  Dakkapel helaas geen optie ivm monumentstatus.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  De regels waaraan dit moet voldoen staan in het bouwbesluit. Die regels hebben een reden. Het is dus erg onverstandig om hiervan af te wijken.

  Er kan toch precies ernaast een deur? Aan één van de twee zijkanten?

  deur.jpg
   

  Jasper_klus

  • #12
  Beste IJkenhout, volgens het bouwbesluit zou mijn halve huis waarschijnlijk niet kunnen bestaan, in 1915 maakten ze nog andere keuzes. Ik snap dat er boven ook een deur kan, maar dat is niet mijn vraag. Ik begrijp best dat er risico’s kunnen zitten aan een luik, vandaar dat ik op zoek ben naar de beste manier om dit te doen. Met wat er ideeën kan ik vervolgens zelf de inschatting maken of het veilig is of niet. Maar misschien mag dat niet op dit forum, dat zou kunnen, dan wist ik dat niet.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  U weet zelf niet hoe u een luik moet maken maar gaat wel bewust de (veiligheids)regels negeren terwijl u daar niet voldoende kennis van hebt.
  Normaal komen klussers hier advies halen en voeren dat meestal ook uit.
   

  Jackd

  • #14
  "Zoals je de kajuit van een zeilboot afsluit"
  Dan een schuifluik of klapluik op de muurtjes
  en een deur of deurtje voor de muurtjes.
  Zo gemaakt dat de deur open kan mocht het luik dienst weigeren. (in een brandende boot wil je ook niet opgesloten zitten..)

  Werkt allemaal waarschijnlijk net iets beter met iets hogere muurtjes, dan zit die leuning meteen ook niet meer in de weg, want de zaag erin en een stuk stukje horizontaal pakt net niet lekker vast.

  Maar dat blijft allemaal toch vervelend als je dat meerdere keren per dag open en dicht moet gaan doen. 's nachts half slapend naar het toilet, enzovoorts.
  Ik zou het voorste muurtje (met de leuning) naar boven en links dicht maken met veel (plexi)glas met deur.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Oude huizen hoeven niet aan de nieuwe regels te voldoen. Daar heeft het bouwbesluit een onderverdeling in gemaakt (bestaande bouw). (simplistische uitleg) Als je iets nieuws maakt, moet het wel aan de huidige regels voldoen. En los van de regels vind ik een luik op deze plek onveilig. Daar help ik dus niet aan mee.

  Ik probeer je te helpen door te zoeken naar een goed alternatief. Ik begrijp dat je daar niet open voor staat. Dan hou ik verder mijn mond.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu