Trap schilderen - eerst schuren en gronden

Schobel

  • #1
Allen,


Ik heb een vraagje.

Volgend weekend wil ik mijn trap schilderen, maar deze is nu rood van kleur.
Moet ik mijn trap eerst schuren en gronden, of kan ik meteen beginnen met gronden?

Als ik moet schuren, moet het helemaal kaal, of id hele licht al voldoende?


Ik hoop te horen van jullie.

Groetjes,

Marco
 

Fiesiekus

  • #2
Ontvetten, terug schuren, gronden, licht schuren, (evt. als de oude kleur er nog doorkomt: nog 1x gronden). Dan pas de finale la(a)g(en)
 

renehi

  • #3
Je hoeft het niet helemaal blank te schuren, je moet wel zorgen dat de meeste eraf is. Dan grond je hem dus en ff opschuren en weer gronden. Hierdoor krijg je een mooi strakke ondergrond, met name als je een grondverf gebruikt welke alleen geschikt is voor hout. Deze heeft wat meer 'vulmiddel' dan de all-round grondverven en is met de hand makkelijk schuurbaar. Tussen de lagen sowieso licht opschuren en daarna met een ontvettingsmiddel schoonmaken (ammonia o.i.d.), dit met name als de trap nog gebruikt wordt tussentijds.
 

Jeko

  • #4
Ik zou alleen ontvetten (met wasbenzine) voordat je de eerste keer gaat schuren, dan gaat je schuurpapier niet zo snel dichtzitten. Traptreden kan je mooi met een schuurmachientje schuren. Als je die niet hebt kun je voor twee tientjes er een bij bv de ()amma kopen.
Als je het oppervlak enigszins ruw hebt is het genoeg voor de hechting. Als je zakkers en oneffenheden van vorige verfbeurten eruit wilt schuren kun je langer doorgaan. Wel je machine bijven bewegen, anders wordt de verf zacht door de hitte en zit je schuurpapier zo dicht.
Als de trap weer rood wordt, hoef je alleen de kale plekken en plamuurplekken bij te gronden. Even luchtig met de hand bijschuren (anders schuur je al je grondlak eraf en kun je weer opnieuw gaan gronden) en aflakken.
Als je trap een hele andere kleur wordt zou ik hem wel helemaal gronden in de kleur waar je hem ook mee aflakt. Dit voor de dekking.
 

Fiesiekus

  • #5
Kijk uit met benzinedampen: zijn zeer brandbaar!!!
 

K.Kwast

  • #6
Ik zou de trap goed reinigen, Daarna flink schuren met de schuurmachine, Niet alles eraf.. Is voor de hecting van de verf een pré dat het goed geschuurd is.

Daarna keer Gronden met VERDUNDE grondverf (10% tot 20% verdund)
Licht opschuren , Afstoffen
Gronden (5% Verdund)
HEEEEL licht opschuren, afstoffen
en dan je laatste laag of eventueel nog een voorlak en dan een aflak :)
 

Jeko

  • #7
Waarom zou je je grondverf verdunnen? Dat is van zichzelf toch al vrij dun? Ik verdun grondverf alleen als ik de vezel van houten platen verhard omhoog wil hebben staan om de platen glad te kunnen schuren.
O ja, als je rode verf schilderwerk is van voor +- 1940 is kan er aniline in zitten, dan slaat het door in de nieuwe laag. Dan moet je eerst de oude laag isoleren. Maar dat merk je vanzelf als je bezig bent.
@fiesiekus:
Daar heb je wel gelijk in. Voordeel t.o.v. een middel aangelengd met water is wel, dat het vrijwel meteen vervluchtigt en je dus gelijk kunt gaan schuren ipv wachten tot alles opgedroogd is. Met ammonia komen er kleine scheurtjes in de oppervlakte he? Is ook goed voor de hechting.
 

Fiesiekus

  • #8
Jeko schreef:
Met ammonia komen er kleine scheurtjes in de oppervlakte he? Is ook goed voor de hechting.
:?: Snap ik even niet. Ik vind beide genoemde middelen voor binnenshuisgebruik af te raden (veiligheid en stank). Gebruik zelf Heilige Marcus.
 

renehi

  • #9
Maar ammonia werkt echt beter dan de goude heilige man. Wij wonen nl. in een huis waar veel, maar ook echt heel veel is gerookt. Iin 1e instantie hebben wij ook dat biologisch goedje gebruikt en daarna nog ammonia gebruikt en het water was weer bruin. Terwijl bij Marcus het water schoon bleef, dan maar wat meer ventileren. ...

@ Jeko ik kan je wel verfmerken noemen waarvan de grondverf stijf staat van de plamuur. Als je dan de grondverf echt in de hout wil hebben dan moet je wel verdunnen.
 

Jeko

  • #10
Dat van die scheurtjes heb ik gehoord van iemand die veertig jaar een schildersbedrijf gehad heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu