Trap asymmetrische traptreden

Dyane_maniac

 • #1
Hoi,

ik ben plannen aan het maken om mijn berging boven mijn appartement te betrekken bij de woning dmv inpandige trap/ladder.

In een heel leuke bed & breakfast in gent hadden ze een trap met asymmetrische traptreden. Hierdoor kon de trap zo steil geplaatst worden als een ladder, maar kon je erop/af als een trap.

Wegens een krappe doorgang (ivm balken kan/wil ik green grotere (binnenwerkse) afstand dan 112cm veroorloven.

dit type trap is ideaal! ik kan alleen geen informatie vinden! geen idee hoe zo'n trap heet. als de prijs redelijk is wil ik wel ergens zo'n trap op maat laten maken, maar het is ook geen probleem om de trap zelf te maken. Alleen heb ik nu geen idee van maten en minimale en maximale maten als steilheid ed voor dit type trap. Dit wil ik wel geverifieerd hebben alvorens een gat in mn plafond te zagen.

weet iemand meer info over dit soort trappen te vinden? bedrijfs/merk gevoelige dingen maar via pb.

alvast bedankt!

douwe

ps ik moet dus 1 vloerbalk afzagen en opvangen met een dwarsverbinding aan de andere balken. dit is zekers wel een verbouwing waar een vergunning voor vereist is zeker? (ik bel maandag wel even, maar als iemand eerder een antwoord weet... ;) ik ben heel nieuwsgierig.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Toon

  • #2
  Je bedoelt zoiets als in dit topic? De ts is nog steeds actief op dit forum, dus misschien kan hij je de nodige informatie verschaffen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ik ken dit soort trap, ideaal voor kleinere ruimtes, gevaarlijk wanneer je met het verkeerde been uit bed stapt.
  Ik durf geen absolute uitspraken te doen maar volgens mij lag de steilheid rond de 60 graden.

  Een bouwvergunning is voor het plaatsen van een raveelbalk (de dwarsbalk) niet nodig behalve wanneer de dakconstructie aangetast wordt.
  De balk laag stutten totdat de raveelbalk aangebracht is.
   

  Dyane_maniac

  • #4
  Toon schreef:
  Je bedoelt zoiets als in dit topic? De ts is nog steeds actief op dit forum, dus misschien kan hij je de nodige informatie verschaffen.
  ja! zoiets bedoel ik! mooi voorbeeld ook!

  wat ik in de gauwigheid gezien heb, was het trapgat 160. dat is een flink stuk ruimer dan bij mij of ik moet 2 balken opvangen. zou dat een probleem zijn ? maar dan nog kom in niet verder dan een trapgat van ca 130 cm.

  tevens hoor ik daar iemand een opmerking maken over kinderen. bij ons is het de bedoeling om daar kinderen van ca 4 jaar over te laten gaan. eea zal in het ontwerp meegenomen worden qua treehoogte, leuning en dergfelijke. volgens ons moet, als je kinderen idd niet teveel pampert, toch wel lukken? gewoon verplicht achterste voren.

  maar ik ga het even goed doornemen en evt vragen stellen aan die gene.

  dank voor je reactie.
   

  Dyane_maniac

  • #5
  Jan schreef:
  Een bouwvergunning is voor het plaatsen van een raveelbalk (de dwarsbalk) niet nodig behalve wanneer de dakconstructie aangetast wordt.
  De balk laag stutten totdat de raveelbalk aangebracht is.
  Dat is goed nieuws!

  zou het evt een probleem zijn als ik 2 balken afkap en deze met een raveel balk afsteun? is geen dak constructie maar vloer constructie voor de berging dus. afmetingen van de balken weet ik (nog) niet, maar hartafstand is 60cm.

  douwe
   

  Testalamuta

  • #6
  Volgens mij heet dit een zipzap trap... Hier valt er meer over te lezen.

  Succes
   

  Kloek77

  • #7
  Ik ben degene die de trap in dat andere topic gemaakt heeft,
  de meest gebruikelijke term ervoor is "ruimtebesparende trap"

  De factoren die de helling van de trap bepalen zijn:
  1-de totale vloer-tot-vloerhoogte
  2-de lengte van het trapgat
  3-de dikte van plafond tot bovenste vloer
  4-de lengte van de langste persoon in huis, of van de langste visite die u thuis krijgt indien u wilt dat deze ook nog gebruik kan maken van de trap

  3 en 4 hangen samen; dat is in het volgende plaatje te zien:

  Er moet genoeg ruimte zijn om het hoofd niet te stoten.

  Dit soort trappen is trouwens kant en klaar te kopen (spuuglelijk naar mijn smaak, maar misschien is de uwe anders), en wordt daarbij ook als wenteltrap toegepast.

  Een raveling die twee balken overspant geeft natuurlijk veel meer speelruimte, ik zou eerst eens gaan uitzoeken of dat kan.
   

  Dyane_maniac

  • #8
  Ten eerste mijn complimenten. mijn eerste gedachten naar hoe de trap er uit zou moeten zien lijken heel erg op de trap die jij hebt gemaakt. mijn ontwerp zal er helaas anders uitgaan zien omdat het een beetje kindvriendelijk(er) moet worden, maar die trap van jou ziet er verdomd goed uit!  op mijn vorige werk hadden we een boek met allerlei maten die volgens bouwbesluiten ed aangehouden moeten worden. helaas heb ik nu de beschikking niet meer over dat boek en kan de maten zo 123 niet op het internet vinden. want wat is de maat die je aan dient te houden zoals in je schets? dat kan niet de lengte van de langste persoon zijn, want dan staat je nog je knar. was dat niet iets van 2200mm? en dan kun je die maar natuurlijk ook weer op verschillende plekken meten.

  en dan hebben we hier ook nog te maken met een vrij ongebruikelijke trap. om het makkelijker te maken zeg maar :-|

  het beste zou zijn een soort proefopstelling ergens te hebben en daar de maten van te gebruiken en aan te passen naar je behoefte.  ik kan me idd bijna niet voorstellen dat er iets kant en klaar te koop is naar mijn smaak want is bijna nooit het geval. zelfs de peperdure keukenzaken, waarbij al uw wensen mogelijk zijn, kon mij niet verder helpen dan de grepen voor de lades en deuren haha. maar mocht je weten waarze te koop zijn hou ik me aanbevolen voor een berichtje via pb  ja daar begin ik ook wel steeds meer van overtuigd te raken. jammer alleen dat ik de volgende 60 cm niet volledig kan benutten ivm de hijsbalk. die hangt nl op 1,50 m hoogte en daar moet je nog wel langs kunnen. nuja het gaat wel goed komen. bij mij moeten ideeën altijd even broeden. het is alleen wel fijn te weten wat mogelijk is qua trappen en steilheden.

  douwe
   

  Kloek77

  • #9
  Het bouwbesluit zou ik maar vergeten, vermoedelijk voldoen de asymmetrische gevormde treden i.c.m. de steiltegraad daar sowieso niet aan.

  Zelf heb ik een vrije hoogte van maar 187, dat is krap, maar net genoeg.
  Dat helpt uiteraard de steilheid van de trap te beperken.

  De paarsoranje Duitse bouwmarkten leveren (vanuit D., waar ze veel gangbaarder zijn) een soort modulaire bouwpakketten waarbij de optrede is in te stellen.

  Verder nog een tip om een A3 schetsboek te kopen en dan schaal 1:10 te gaan tekenen.
  Is het trouwens in Amsterdam?
   

  Dyane_maniac

  • #10
  Deze info zocht ik (tenminste, heb het even snel doorgebladerd, ben m nu aan het printen). bouwbesluiten ed wilde ik meer gebruiken om te kijken wat zij er nou van vinden. qua steilheid had ik ook niet verwacht dat het BB dit "goed zou keuren" omdat ze dit soort trappen waarsch. niet kennen. het voordeel van dit sioort trap is dat ie steiler kan zonder dat het naar loopt (okay even, wennen, maar zoals je al schreef: gewoon niet bij nadenken dan loopt ie als een normale trap)


  kijk daar hebben we wat aan praktijk info! ik hield nu rekening met 2,20m! dus daar kan wel wat van af.


  mag zeker niet zeggen dat dit een hele fijne bouwmarkt is he? qua de grote bouwmarkten, zit deze ook bij mij om de hoek, dus zal ens kijken  nog beter: een tekenprogramma! (iets ala autocad maar dan van een ander merk). heel fijn om alles precies uit te zetten en na te meten


  uiteraard :wink:

  bedankt alvast voor alle info en hulp

  douwe
   

  Kloek77

  • #11
  Succes ermee, volgens mij wonen we heel dicht in de buurt.
  Kom gerust eens kijken.
   

  Dyane_maniac

  • #12
  (verwijderd). ik ga even broeden... als ik noh vragen heb inspiratie nodig heb hoor je het wel en misschien kom ik nog wel eens langs om even te spieken

  Adressen etc. graag via pb, mod.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu