Toevoertemperatuur niet boven 45 graden

bertverbouwt

  • #1
Mijn Remeha Tzerra Ace CV ketel met een eTwist thermostaat houdt de aanvoertemperatuur constant laag. Deze komt niet boven de 45 graden, terwijl het in de woonkamer nauwelijks opwarmt. Blijft hangen op 17 graden, terwijl de gewenste temperatuur 19 graden is. Ons huis warmt dus niet meer op. Ik heb de instellingen zoals maximale aanvoertemperatuur (80 graden) en max toerental (4700) van de ventilator al bekeken en staan allemaal op de standaardwaarden uit de handleiding.

We hebben de thermostaat bedrading recent vervangen door een verbouwing in de woonkamer, en de CV ketel ook vaak uit en aamgezet door werken aan de elektra op die groep.

Kan iemand mij helpen, op weg naar een oorzaak en oplossing?
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • The headhunter

    Specialist Elektra
    • #2
    Wat is de retourtemperatuur bij de ketel?
     

    Walker

    Specialist Deuren en Kozijnen
    Moderator
    • #3
    Is het CV-circuit ook aangepast tijdens de verbouwing?
     

    bertverbouwt

    • #4
    @The headhunter de retourtemp is 34 graden bij een aanvoertemp van 44 graden.

    @Walker In de woonkamer is 1 radiator vervangen, voor de rest alles gelijk gebleven. Het heeft ook keurig gedraaid voor een aantal maanden.
     

    Hharbers

    • #5
    is van die nieuw radiator waterzijdig ingesteld door de doorstroming via het voetventiel af te stellen?
    Of staat deze helemaal open?

    Het kan namelijk zijn dat nu alle cv water naar deze ene radiator gaat en de rest bijna niks krijgt.
     

    bertverbouwt

    • #6
    @Hharbers nee, dat is niet gebeurd. Ik ga er nu mee aan de slag. Ik denk dat de boosdoener de convectorput is. We hebben een dubbele convector van 6 meter lang. Die stond volledig open, waardoor het water nauwelijks afgekoeld terug bij de CV komt. Ik heb nu dat deel van het huis afgesloten (heb kogelkraantjes bij de CV zelf) en nu (dus zonder convectorput) gaat de toevoertemp wel de hoogte in, en is de delta T rond de 20 graden.
     

    Hharbers

    • #7
    Als je niks verander hebt aan de convector is het vreemd dat het voorheen wel goed warm werd

    Mooiste zou zijn om een inregelventiel te plaatsen op je convector
    Kunt als test kogelkraan stukje open zetten om beetje flow te geven dat hij wel meedoet maar niet alles doorolaat.

    Met een goedkope ir meter kun je elke radiator zo instellen dat verschil tussen aanvoer en retour temperatuur ongeveer 20% is
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #8
    Een dT van 20 graden is niet correct bij inregelen. Zorg er maar voor dat de dT overal gelijk is en de stroming zo groot mogelijk.
     

    bertverbouwt

    • #9
    @Hharbers ik heb laatst wel de maximale aanvoertemp verlaagd naar 50 graden om te testen of we het daarmee warm hielden. Met het koude weer blijkt dat niet het geval, dus teruggezet naar 80 graden. Maar CV en thermostaat moduleren, dus dat houdt ie niet constant aan. Ik heb alle instellingen nagelopen en staan allemaal op de standaardwaarde. Zou er een printplaatje oid kapot kunnen zijn?

    @The headhunter jij bedoelt dus met een IR thermometer de dT overal gelijk trekken (in %) via het voetventiel. Maar als ik het voetventiel sluit om die dT te behalen, haal ik toch de stroming naar beneden? Of bedoel je wat anders?
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #10
    Nee dat bedoel ik wel, als je de radiatoren gaat inregelen zal je zien dat er 1 radiator helemaal open is en de rest iets geknepen.
    De dT is dan overal gelijk en je flow maximaal.
    Deze methode van inregelen doe je met de thermostaat op maximaal zodat er niet gemoduleerd word en tussen elke verstelling wacht je minimaal 15 minuten om het systeem stabiel te laten worden.
    Ronde 1 meet je aanvoer en retour van elke radiator de kleinste dT draai je iets dicht.
    Ronde 2 enz.
    Totdat elke dT hetzelfde is.
     

    bertverbouwt

    • #11
    Dankjewel allemaal voor jullie hulp. Het mysterie is opgelost: de regelunit van de CV ketel gereset en nu doet ie het weer. Mijn vermoeden is dat het terugzetten van de max aanvoertemp niet goed was doorgevoerd, terwijl de instelling wel op 80 graden stond weer. Nu ga ik aan de de slag met waterzijdig inregelen. Dank voor de uitleg @The headhunter
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu