Toevoegen extra 3fase groep voor sauna

Bacardi8anos

  • #1
In het verleden heb ik een Hager 12 groepenkast (3 fase VKS444L) geplaatst in de woning toen we hierheen zijn verhuisd. Naast de bestaande 12 groepen hebben we nog een fornuisgroep toegevoegd op de vrije 2 plekken.

Nu wil ik een sauna gaan bouwen en daarvoor heb ik een 3 fase aansluiting extra nodig op zolder. Omdat de bestaande groepenkast dus helemaal vol zit moet ik het anders gaan oplossen. Ik zat zelf te denken om de Hager GD106E (ledige verdeler 1-rij 6 modules, zie ook: zie hier toe te voegen naast de bestaande groepenkast.

Alleen voordat ik dit wil gaan doen heb ik een paar vragen:

* Kan ik de bovenstaande nieuwe verdeler (Hager GD106E) naast de huidige groepenkast plaatsen en deze intern doorlussen via de uitvoer van de ALS?
* Mag ik één van de bestaande ALS gebruiken en daar de extra 3 fase groep achter plaatsen?
* Wat is het maximum aantal groepen dat ik achter de ALS mag plaatsen?

Misschien vergeet ik hier nog iets en moet ik nog ergens op letten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Maximaal 4 gropen per aardlek. Daar zit je al op, dus in de nieuwe kast moet een aardlek + krachtgroep. Tip: Dit zijn er ook gecombineerd, dat is goedkoper (alamat)
 

Bacardi8anos

  • #3
Dank je! Dus als ik het goed begrijp kan ik vanaf 1 aansluiting uit de hoofdschakelaar een splitsing maken met 6mm draad naar 2 verschillende ALS?

En als ik dat dan combineer met de Hager GD106E door 1 van die draden daarheen te leiden kan ik daar de Hager VKS14SB Aardlek Automaat ADM416G 3P+N B16 0,03A aansluiten?

Of moet ik een andere Aardlek automaat hebben voor de aansluiting van de sauna?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Hoe heb je de kookgroep aangesloten? Zoals al gezegd mogen er maximaal 4 groepen achter een ALS, maar je hebt nu al 13 groepen en slechts 3 aardlekschakelaars? Misschien kun je dat ook meteen netjes maken.

Ik zou niet dat uitbreidingskastje kopen wat je nu uitgezocht hebt, maar een kastje uit dezelfde serie als de groepenkast (Vision). Met dat kastje wat je zelf hebt uitgezocht ga je een zaag nodig hebben om een doorvoer naar de bestaande kast te maken, met twee Vision kasten hoef je alleen een plastic schuifje eruit te pakken. Plus je kunt dan op je uitbreidingskast ook gewoon een buisinvoerstuk plaatsen.
 

Bacardi8anos

  • #5
Je hebt gelijk, dat lijkt me dan inderdaad verstandig want nu zit die kookgroep samen met 4 normale groepen achter 1 ALS. Ga ik meteen meenemen.

Ik neem aan dat dan echter de krachtgroep en de kookgroep ook weer apart achter een ALS moeten komen toch? Dus dan krijg ik 5 ALS met een verdeling van: 4, 4, 4, 1 kookgroep, 1 krachtgroep?

Als ik het goed heb moet ik dan deze toevoegen om uit te bereiden? Het probleem is dan wel dat ik de bestaande groepenkast moet verplaatsen want anders past die nieuwe er niet naast. Het zal sowieso krap worden.

Als laatste vroeg ik me nog af of ik dan wel vanuit de 2 van de 3 fase hoofdschakelaar aansluitingen meerdere 6mm draden uit mag laten lopen naar de nieuw aan te leggen ALS'en?

Super bedankt zover voor de waardevolle input! Erg fijn...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Ik zou een vierpolige aardlekschakelaar en twee krachtgroepen toevoegen, één voor de sauna en één voor de kookplaat. Als het aansluiten daarvan zoveel vragen oproept, zou ik er even iemand met verstand van zaken bijhalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu